Faizsiz Ev Sisteminde Devlet Güvencesi Olmaması Büyük Risk

Faizsiz Ev Sisteminde Devlet Güvencesi Olmaması Büyük Risk

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, faizsiz konut edindirme sistemine ilişkin yasa hazırlıklarının kıymetli olduğuna vurgu yaparak; “250 bin kişi bu sistemin içerisinde. Devlet güvencesi olmaması, sermaye şartı aranmaması büyük bir risk.” dedi.

A+A-

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, Türkiye'de "faizsiz bankacılık" gibi büyümesini hızla sürdüren ve satışlarını artıran "faizsiz konut" sektöründe faaliyet gösteren şirketlere regülasyon geleceğini açıkladı. Bu alanda şirket sayısının 35'lere kadar yükseldiğini dile getiren Akbal, faizsiz konut ve otomobil finansmanı sisteminin yasal altyapısının şu ana kadar bulunmadığını anlattı.

Önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ın faizsiz konut edindirme sistemine ilişkin yasa hazırlıklarının bitme aşamasına geldiğini açıklamasının ardından değerlendirmede bulunan FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, “Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfü Elvan’ın devlet güvencesi vurgusu ve sermaye şartı konusundaki görüşleri bizi çok mutlu etti. Nitekim uzun süredir sektörü de temsilen BDDK ile bu konuyu görüşüyordum. Artık son noktaya geldiğini söyleyebilirim. Ülkemizdeki en büyük problemlerden birisi ev satışında ülke olarak her sene rekor kırsak da hala ev sahipliği oranını düşük olması. Özellikle düşük gelirli kesimin bu anlamda faizsiz konut edindirme sistemine ihtiyacı var. Banka kredisinin getirdiği faiz yüküyle konuta toplam ödenen rakam ciddi şekilde artıyor. Kredi aldığınızda 2 kat 3 kat maliyet oluşabiliyor. Tasarrufa dayalı faizsiz finans sisteminde ise paranın herhangi bir maliyeti olmuyor. Devlet güvencesi ve sektörün kurumsallaştırılması adına oldukça önemli bu gelişim de payımızın olması bizi de çok mutlu ediyor’’ şeklinde konuştu.

"Devlet güvencesi olmaması büyük risk"

İlgili yasal mevzuatın 2020 sonuna kadar hazır olacağını düşündüklerini kaydeden Akbal, “Sistemin Türkiye'deki toplam konut satışından aldığı payın yüzde 15'e yaklaştı. Ancak özellikle son yıllarda sektördeki firma sayısı ve satışlardaki artış bazı riskleri de beraberinde getirdi. Hem bu alanda faaliyet gösteren firmalar için sermaye şartı aranmaması, hem de sisteme dahil olan katılımcıların bu firmalara yaptıkları ödemelerin devlet güvencesinde olmaması sisteme ilişkin önemli riskler oluşturuyordu. Sayın Bakanımızın açıklamaları bu anlamda çok değerli." dedi.

Sistemde 250 bin kişi bulunuyor

Sistem dahilindeki katılımcı sayısının da 250 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini aktaran Akbal, "Yasal düzenleme için sektör adına Ankara ile görüşmeleri FuzulEv olarak yürütüyoruz. Sistemde şu ana kadar bir sorun yaşanmamış olmasının sistemin risk içermediği anlamına gelmediğini kamu otoriteleriyle paylaşıyoruz. Çünkü bu aslında bir ekonomik model. Ama daha önce çok ciddi rakamlar oluşmadığı için hükümetin dikkati bu noktaya çekilmedi, herhangi bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç görülmedi. Ama geldiğimiz nokta itibarıyla son 4-5 yıldır sektörde ciddi anlamda birçok firma çıkmaya başladı. Artık hükümetin dikkatini de çekmeye başladı. Kesinlikle bu sisteme bir regülasyon gelmesi lazım."

"Ciddi anlamda sermaye şartı isteneceğini öngörüyoruz"

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Akbal, görüşmelerden aldıkları mesajlara değinerek, regülasyon geldiğinde firmalardan çok ciddi anlamda bir para isteneceğini öngördüklerini söyledi. Bankacılık lisansı için çok ciddi sermaye şartının istendiğini anımsatan Akbal, şu açıklamalarda bulundu: "Bizim sektördeki firmalar için de benzer bir şart olacak. Tabi banka kurmak için sadece sermaye yeterliliğiniz değil; tecrübeniz, ticari anlamda geçmiş dönemde yaşanmış herhangi bir olumsuzluğunuz olmaması önemli. Bütün bu unsurlar toplandığında bizim de karşımıza ciddi bir regülasyon çıkacak. Regülasyonla birlikte işlemler garanti kapsamına gireceği için talep de önemli ölçüde artacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.