Faizlerdeki Artış Konut Satışlarını Frenledi

Faizlerdeki Artış Konut Satışlarını Frenledi

ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, konut kredisi faiz oranlarının konut satışlarına direkt etkisini net bir şekilde gözlemleyebildiklerini belirterek, gayrimenkul piyasasını ve Ekim rakamlarını değerlendirdi.

A+A-

Akbaş İdikut, Kamu Bankalarının faiz indirimi kampanyası yaptıkları Haziran – Temmuz döneminde ülke genelinde satış rekorları kırılarak konut stokunun ciddi ölçüde eritildiğini kaydederek, “Ağustos ayından itibaren kredi faiz oranlarının yavaş yavaş yükselmesi ile beraber konut satışları düşüş eğilimine geçti. Normalde inşaat sektörünün lansmanları ile ünlü ve satışın hızlı olduğu Eylül ve Ekim aylarında ise konut satışında resmen fren etkisi yarattı. Konut kredisi faiz oranlarının bir anda 1 baz puan ve üzerine çıkması ile beraber Türkiye genelinde toplam satışlar bir önceki aya göre %12, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,3 düşerken ipotekli satışlar %28 azalmış oldu. Satışlar en çok İzmir ve Ankara’da düşüş sergiledi.” Dedi.

Yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki aya göre aynı oranda kalırken 2019 yılının aynı ayına göre yüzde 23,1 artarak 5 bin 258 olduğunu da sözlerine ekleyen Akbaş İdikut, konut piyasasının ekim rakamlarını değerlendirdi:

“Yabancı satışları toplam gayrimenkul satışlarının yaklaşık %4-5’ini oluşturuyor. Yabancı yatırımcıları arttırmak için sağladığımız teşvikleri Türk yatırımcılar için de sağlayabilirsek toplam satış rakamlarında daha yüksek sonuçlar yakalamak mümkün.

Temmuz ayına göre Türkiye geneli toplam satışlarda %48, ipotekli satışlarda ise %80’e varan bir düşüş söz konusu. Yani istatistikler bize gösteriyor ki bizler Türk halkı olarak borçlanma yolu ile gayrimenkul edinebiliyoruz. Kredi faizleri 1 baz puanın altında olmadığı sürece gayrimenkul alım kararlarımızı erteliyoruz. Nakdimizi farklı yatırım araçlarında değerlendirmeyi tercih ediyoruz. Geçtiğimiz yıl yaptığımız TL değerini koruma kampanyasında olduğu gibi Altın ya da Dövizini bozup gayrimenkul alana 0.64 faiz oranı kampanyasını devam ettirebilsek hem dövizin ekonomik etkilerini kontrol altına almayı başarabilir hem de konut stokunu eritmede Haziran ve Temmuz 2020 döneminde elde ettiğimiz başarıyı devam ettirebiliriz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum