Eyüp'teki Çok Değerli Araziye Ne Yapılacağı Belli Oldu!

Eyüp'teki Çok Değerli Araziye Ne Yapılacağı Belli Oldu!

Mustafa Şevki Kavurmacı, Cihan Kamer ve merhum Hasan Doğan tarafından 2004 yılında alınan Eyüp'teki yeşil alan imarlı arazinin planı ticari alan olarak değiştirilmişti. 13 yıl arasında sonra tekrar plan değişikliğiyle arsanın imar planı "spor alanı"na alı

A+A-

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın dünürü Mustafa Şevki Kavurmacı, Atasay’ın sahibi Cihan Kamer ve eski Futbol Federasyonu Başkanı merhum Hasan Doğan tarafından 2004 yılında satın alınan, satıştan hemen önce yeşil alandan ticari alana, komşu arsalar da konut alanından çıkarılıp yeşil alan ilan edilen Eyüp’teki arazi, 13 yıldan sonra, plan değişikliğiyle “Ticaret ve Hizmet Alanları” fonksiyonundan çıkarılıp “Spor Alanı”na alındı.

Muhalefetin konuyu kamuoyu gündemine taşımasının ardından, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF)’na bağışlanan, arazi, 23 Eylül 2013 tarihinde protokolle 49 yıllığına Spor Genel Müdürlüğü’ne devredilmişti. Söz konusu araziye ilişkin, Planlama Müdürlüğü’nün 7 Şubat 2017 tarihli talebi ile hazırlanan üst ölçekli plan tadilatı teklifi, önceki gün İBB Meclisi’nde “Kamu yararı” doğrultusunda oy birliğiyle kabul edildi.

2009 yılında bağış yoluyla TFF’ye geçen arazi üzerinde sadece 2 adet mezar taşı, kuyu ve sarnıç bulunuyor. Mevcut planda ticaret alanı olarak görülen arazide, yapılan plan değişikliğiyle TFF bu alan kapalı ve açık spor  tesis alanları, tesisin ihtiyacı olan idari, sosyal, teknik birim alanları, kafe, lokanta  ile açık ve kapalı otopark yapabilecek. Uygulama planı, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun görüşleri doğrultusunda yapılacak. Plan değişikliğine ilgili kurumlar olumlu görüş belirtirken, teklif alanın etkilendiği ve etüt projesi devam eden “İncirli – Gayrettepe – Söğütlüçeşme Raylı Sistem Hattı” için, ruhsat aşamasında Ulaşım Daire Başkanlığı’ndan görüş alınacak.

YEŞİL KORUNACAK, TEK KATLI SÖKÜLÜP TAKILABİLİR YAPI OLACAK

Planda gösterilen açık spor alanlarında, mevcut yeşil doku korunacak, gerekli ise yeşil kalitesi yenilenip, açık spor tesis alanı düzenlenecek. Tesis ihtiyacı olan soyunma yerleri, idari tesis, revir, duş – wc için maksimum 100 metrekare kapalı alanı ve yüksekliği 3,5 metreyi geçmeyen tek katlı sökülür takılır yapılar yer alabilecek.Plan değişikliği talebi donatı alanı artırıcı, nüfus yoğunluğunu azaltıcı ve kamu yararı taşıdığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu kararı doğrultusunda İBB Meclisi’nde oylanıp, oy birliğiyle kabul edildi.

O ARSANIN HİKAYESİ

Eyüp Nişanca Mahallesi’ndeki, 5 bin 243 metrekarelik arazi 17 Ağustos 2004’te, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın dünürü işadamı Mustafa Şevki Kavurmacı, Atasay’ın sahibi Cihan Kamer ve eski Futbol Federasyonu Başkanı merhum Hasan Doğan satın alındı. Bu arazide AK Parti İl Binası yapılacağı gerekçesiyle, 17 Şubat 2005’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nce plan tadilatına gidildi. Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edilen plan tadilatına göre, yeşil alan statüsündeki arazinin statüsü, ’ticaret ve hizmet’ olarak değiştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yaptığı başka bir plan tadilatıyla da, söz konusu araziye komşu olan ve imar planlarında konut arsası olarak tescilli 8 parsel de yeşil alan statüsüne alındı. Tapulu imarlı mülklerinin değeri bir anda sıfıra inen mal sahipleri tepki gösterip dava açarken, araziye komşu üç parsel, Denizlili kuyumcu Kenan Öner Yağlı tarafından 2 Mayıs 2005’te satın alındı.

ÇOK DEĞERLİ

Büyükşehir Belediyesi’nin yeşil alandan çıkarıp ticaret-hizmet alanına aldığı arazinin ortaklarından Mustafa Şevki Kavurmacı, 13 Şubat 2006’da arazideki üçte bir hissesini Hasan Doğan’a sattı. Bu arada Denizlili kuyumcu Kenan Öner Yağlı da, satın aldığı üç parseli 1 Şubat 2006’da Cihan Kamer’e devretti. Değeri yükselen arazide AK Parti İl Binası yapılmasından vazgeçildi. Okmeydanı’ndaki AK Parti İl Binası Sütlüce’de yeni binasına taşındı. E-5 Karayolu’na paralel çok değerli arazi için yaklaşık 10 bin metrekare kapalı alanı olan bir alışveriş merkezi yapılabilecek izin verildi. Bina, 10 metre genişliğinde bir yolla Paşmakçı Caddesi’ne bağlanabilecekti. Ancak öykü medyaya yansıdı. Tepkiler üzerine arsa futbol federasyonuna bağışlandı.

Kaynak: Hürriyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.