Evi Satın Alan Kişi Kiracıyı Çıkarabilir Mi?

Evi Satın Alan Kişi Kiracıyı Çıkarabilir Mi?

Konut satışlarında en çok yaşanan durumlardan biri de kiracısı olan bir evi satın alan kişinin kiracıyı çıkarıp kendi oturmak istemesi. Peki evi yeni satın alan kontratı olan kiracıyı evden çıkarabilir mi? Ev sahibi ve kiracının hakları nelerdir?

A+A-

Özellikle de oturmak için ev alan kişilerin en çok sorun yaşadıkları konuların başında satın alınan evden kiracının tahliyesidir. Ne yazık ki bazı ev sahipleri kiracılarına haber vermeden evi satışa çıkardığı ya da kira sözleşmesi devam ederken aniden evi satmaya karar verdiği için kiracılar da mağdur olabilmektedir. 

YENİ EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Devam eden kira sözleşmesi bulunsa dahi bu kira sözleşmesi tapuya şerh olarak kayıt edilmediyse bu durumda evi satın alan kişinin kiracıyı evden tahliye etme hakkı bulunmaktadır. Evi satın alan kişi evde oturan kiracıyı çıkartmak istemiyorsa bu durumda kira sözleşmesini yenilemelidir. 

SATIN ALINAN EVDEN KİRACININ TAHLİYESİ NASIL YAPILIR?

Ancak evi kendisi oturmak için aldıysa ve kiracıyı evden çıkarmak istiyorsa bu durumda evi satın aldığı tarihi takip eden 1 aylık süre içerisinde mutlaka kiracıya ihtarname göndererek evi satın aldığını ve boşaltılmasını istediğini bildirmelidir. 

Kiracı bu ihtarnameyi aldıktan sonra 6 ay içerisinde evi boşaltmakla yükümlüdür. İhtarname yollanmadığı takdirde ise ev sahibi ile kiracı arasında ki sözleşme otomatik olarak aynı şartlarda devam ettirilmiş kabul edilir. Yeni ev satın almak isteyen kişilerin bu nedenle evi satın almadan önce mutlaka evde kiracı olup olmadığını, evde kendisi oturacaksa kiracının evi boşaltıp boşaltmayacağını önceden öğrenmesi  tavsiye edilir. Kiracının tahliyesi için öncelik her zaman karşılıklı anlaşmaya verilmeli, bu sayede süreç önceden belirlenmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.