Ev Sahibi ve Kiracı Anlaşmazlıklarında Yeni Dönem Başlıyor!

Ev Sahibi ve Kiracı Anlaşmazlıklarında Yeni Dönem Başlıyor!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalara arabulucu şartı gelecek. Taraflar, dava açmadan hemen önce arabulucuya başvuracak. Burada anlaşma sağlanamaz ise mahkeme yoluna gidilecek. Direkt mahkemeye dava açılması halinde ise davalar reddedilecek.

A+A-

Artan enflasyon rakamları ve dolar kuru dengesizliği sebebi ile son zamanlarda mahkemelere taşının en sık konu ev sahibi – kiracı arasındaki anlaşmazlıklar oluyor. Kira ihtilafları ile ilgili açılan davalara arabulucu şartı getirilecek. Taraflar, davayı açmadan önce arabulucuya gidip, burada çözüme ulaşılamaz ise dava süreci başlamış olacak. Son zamanlarda fahiş zamlarla birlikte artan kiralar, beraberinde kiracı ve ev sahipleri arasında hukuki münakaşaları da getirdi. Kira fiyatlarında yaşanmış ve yaşanacak olan ciddi artışın önüne geçmek için ise Türk Borçlar Kanunu’nda geçici olarak değişikliğe gidildi. Ev kiralarının TÜFE yüzdesine göre belirlenmesi uygulamasına bir yıllığına ara verildi. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kiraya yapılacak zam oranı % 25 ile sınırlama getirildi. Fakat bu çözüm ihtilaflara tam olarak engel olamadı.

TAHLİYE DAVALARI

Yasal düzenlemeyi by - pass etmek isteyen ev sahiplerinden bazıları mevcut kiracıyı çıkartıp evini yüksek meblağ ile kiraya vermek için, bazıları da fahiş fiyat ile kiraladıkları yeni kiracılardan tahsilatta zor zamanlar yaşadığı için çareyi tahliye davalarında aramaya yol tuttu. Buna % 25 artış sınırının ihlali sebebi ile eski kiracıların davaları da eklenmiş olunca sulh hukuk mahkemelerinin yükünün yükseldiği belirtiliyor.

BAKANLIK DEVREDE

Adalet Bakanlığı, uzun süren ve mahkemelerin iş yükünün yükselmesine sebep olan bu davalar ile ilgili harekete geçti. Bakanlık kaynaklarından aktarılan bilgiye göre, kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulaması başlatılacak. Kavgalı taraflar, dava açılmadan önce arabulucuya başvuracak. Burada da anlaşma sağlanamaz ise mahkeme yoluna gidilecek.

İŞ YÜKÜ AZALACAK

Yenişafak'ın haberine göre; arabulucuya başvurmadan önce doğrudan mahkemeye dava açılması durumunda ise bu davalar reddedilmiş olacak. Eylül veya ekim gibi hayata geçirilmesi tahmin edilen uygulamanın, mahkemelerdeki iş yükünün düşürmesini sağlayacağı düşünülüyor. Bunlarla birlikte; uzun süren mahkeme süreleri de bu şekilde sona erdirilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.