Ev İlanlarında 'Deprem Yönetmeliğine Uygun' İfadeleri Arttı

Ev İlanlarında 'Deprem Yönetmeliğine Uygun' İfadeleri Arttı

İstanbul depreminin etkisi konut ilanlarında da görüldü. Depremden sonra ilanlarda 'deprem yönetmeliğine uygun' ifadeleri artarken vatandaşlar da depreme dayanıklı ev arayışına girdi.

A+A-

İstanbul'da 26 Eylül’de meydana gelen 5.8 büyüklüğüne sahip depremin ardından çok sayıda vatandaş ‘evim ne kadar sağlam’ sorunu kendine soruyor.

1999 depreminden önce inşa edilen yapılarda yaşayan ve binasının sağlamlığına güvenmeyenler daha yeni binalara geçmek için ev arayışa başladı. Deprem korkusu ile gelen yeni ev arayışı İstanbul’da emlak piyasasını canlandırdı. Bu hareketlenmeyle ev ilanları da değişti. Arayış depreme karşı güvenli ev olunca, ilanlarda da depreme karşı dayanıklılık vurgusu yapıldı.

ÖNCE GÜVENLİK

Geçmişte ev ilanlarında deniz, park bahçe manzarası, toplu taşımaya yakınlık en önemli özelliklere neden oldu. Şimdi bunlar yerine ‘deprem yönetmeliğine uygun yapılmıştır’ tanımı geldi. Son 5 gündür verilen kiralık ve satılık ev ilanlarında şu ifadeler dikkat çekti; ‘deprem korkusu yaşamayacağınız ev’, ‘deprem endişesinden uzaklaşın’, ‘deprem korkusuna son’, ‘deprem riskine karşı ideal villa’.

FİYATLAR ARTTI

Gayrimenkul uzmanlarının verdiği bilgiler kapsamında gelen yoğun talep nedeniyle İstanbul’un bazı semtlerinde kira fiyatları arttı. Verilere göre; son 4 günde İstanbul’da 5 yaş ve altında bulunan binalarda kiralık ev fiyatları bir önceki haftaya kıyasla yüzde 20 yükseldi. İstanbul Bahçeşehir bölgesinde çalışan gayrimenkul satış uzmanı Neşe Baysu, son günlerde bölgelerindeki villa ve az katlı bloklara yoğun talep olduğunu kaydetti.

Baysu, “Yüksek katlı bloklardan çok, bilinen ve güvenilen firmaların müstakil ve az katlı yapılarına talep var. 4 bin 200 lira kirası olan villaya bugün 5 bin lira denildi ve hemen tutuldu. Hatta villalar karaborsa denebilir. Talep var, elimizde yok. 1.5 milyon olan villa satış fiyatı da 1.8’lere kadar geldi” şeklinde konuştu.

Çekmeköy’deki emlak danışmanı Selma Zaim özellikle az katlı evlere ilginin arttığını söyledi ve “Talebi karşılamakta zorlanıyoruz. Geçen yıl 5 bin 500 liraya kiralanan ev şu an 7 bin liraya kiralanıyor” diye konuştu. Büyükçekmece'de emlak danışmanlığı yapan Ulaş Gezen, “Ofise giren her iki kişiden biri deprem endişesiyle ev arayışında. Bölgede 40-45 yıllık eski bina oldukça fazla. Eski evimi satın ya da kiracı bulun ben yenisine geçeyim diyorlar. 5 günde uzun süredir olmayan yoğunluk var diyebiliriz” dedi. Zekeriyaköy'ün Uskumruköy bölgesinde çalışan emlak danışmanı Tülin Özüçler, bölgede az katlı ve yeni yapı stoku olduğu için yoğun talep gösterildiğini anlattı. Son 5 gündür deprem korkusu ile ev değiştirmek isteyenlerin kendilerine başvuru yaptığını söyleyen Özüçler, taleplerin satın almadan çok kiralama yönünde olduğunu kaydetti.

PREFABRİK TALEBİ İKİYE KATLANDI

Deprem korkusuyla prefabrik evlere ilgi arttı. Depremin ardından firmalarına yoğun talep geldiğini söyleyen Vefa Group İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit, “Genelde ülkemizde prefabrik ve hafif çelik evler ikincil konut olarak yazlık, dağ evi, köy evi gibi tercih ediliyor. Fakat depremle birlikte bizler bir hafta içerisinde 132 adet müşteri talebi almışız. Müşteri talebimiz iki kat artmış durumda” diye konuştu. Koçyiğit, bu tip evlerin metrekare fiyatı ortalamasının 1000 lira olduğunu açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.