Ev Alırken Ödediğiniz Bazı Masrafları Geri Alabilirsiniz!

Ev Alırken Ödediğiniz Bazı Masrafları Geri Alabilirsiniz!

Ev Alan vatandaşlar, ev fiyatının yanısıra bazı masraflar da ödüyor. Bu masraflardan bazıları geri iade alınabiliyor. İşte ev alım sürecinde geri alınabilen ödemeler.

A+A-

Son yıllarda vatandaşlara sunulan dönemli fırsatlar konut satışlarına önemli etkiler sağladı. Özellikle konut kredisi için 2019 yılı sonlarına doğru atılan pandemi dönemine kadar konut satışlarını hızlandırdı. Bu süreçten sonra koronavirüs salgınını etkilerinin hissedildiği sektörde yaz aylarında ise tarihin en önemli kampanyalarından biri geldi. 

KREDİ KULLANIMINDA MASRAFLAR ARTIYOR

Emlak alanına gelen bu adımların ardından ise rekor seviyelerde konut satışları yaşandı. Bu süreçte on binlerce vatandaş hayallerinde ki evleri aldılar.  Satılan evlerin çok büyük bir kısmı ise krediyle yapılan satışlardan gerçekleştirildi.  Kredi ile ev alan vatandaşlar ise hem kredi kullanım sürecinde hemde tapu işlemleri sürecinde bazı masrafları ödüyorlar. 

BU ÖDEMELER GERİ ALINABİLİR

Bankalardan ve devlet kurumlarından alabileceğiniz o masrafflara ilişkin liste. 

Ekspertiz Ücretinin Geri Alınması

Bankalar müşterilerden ekspertiz ücreti alıyorlar. Bu rakam ortalama olarak 800 TL ile 1200 TL arasında değişiyor.  Ekspertiz ücreti alınacak evin değerinin belirlenmesi amacıyla uygulanırken burada bankaya aracılık eden kurumlar ön plana çıkıyor.  Burada önemli olan nokta ise ekspertiz ücreti faturası. Banka sizden tahsil ettiği ekspertiz ücreti için sizin adınıza kesilen bir fatura sunabiliyorsa bu durumda ödediğiniz ücreti iade alamıyorsunuz.  Ancak ekspertiz ücreti faturası sunulamıyorsa ya da banka adına kesildiyse bu durumda ücreti geri alma hakkına sahipsiniz. 

Kentsel Dönüşüm Tapu Harcı İadesi

Resmi Gazete'de yayımlanan ve uygulamada olan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile vatandaşların bazı hakları bulunuyor. Bu yönetmeliğin 7. maddesinde yer alan kararda vatandaşlara tapu harcı muafiyeti sunuluyor. Bu düzenleme ile birlikte ayrıca noter harcı, belediyelerce alınan ücret ve harçlar, veraset ve intikal vergisi, damga vergisi, kullanılacak kredilerden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi için muafiyet hakkı bulunuyor. Bu uygulama fazla bilinmediğinden vatandaşlar bu noktada muaf oldukları tapu harcı ödemesi yapabiliyorlar. Ödeme yapmış olan vatandaşlar ise bu ödemeleri geri alabilirler. 

Emlak Vergisi İadesi

Emlak vergisi de her yıl düzenli olarak ödenen masraflardan. Bu ödemelerde de vergi muafiyeti hakkı bulunuyor. Bu muafiyet hakkını bilmeyen vatandaşlar ise her yıl ödeme yapıyorlar. Evi 200 metrekare altında olan ve geliri olmayan bu durumu kanıtlayan vatandaşlar emlak vergisinden muaf olabilirler. sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri de emlak vergisinden muaf tutuluyorlar. Ayrıca ödeme yapan vatandaşlar son 5 yıl için iade talebinde bulunabilirler. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.