Enerji Maliyeti Düştü, İnşaat Malzemeleri Fiyatı Düşmedi

Enerji Maliyeti Düştü, İnşaat Malzemeleri Fiyatı Düşmedi

Enerji maliyetlerindeki artışları gerekçe göstererek son 2 yılda yüzde 300-500 oranında zam yapan inşaat malzemesi sanayicileri 2023'te sanayi doğalgazına gelen yüzde 25 ile 38 arasında indirime rağmen fiyatlarını sabit tutmaya veya artırmaya devam etti.

A+A-

İnşaat sektöründe maliyetler son 2 yılda dövizdeki ve emtiadaki artış ile tavan yaptı. 2022 yılında dövizdeki artış frenlese de özellikle enerji maliyetlerindeki artıştan dolayı fiyatlar yükselmeye devam etti. Çimento, cam, seramik gibi sektörler doğalgazdaki fiyat artışlarını gerekçe göstererek büyük fiyat artışları uyguladı. Özellikle camdaki fiyat artışları Pandemiden bu yana yüzde 600’leri geçti.

Küresel enflasyonun yavaşlaması ile birlikte bu yıl sanayide kullanılan doğalgaza iki kez indirim yapıldı. BOTAŞ sanayide kullanılan doğalgaza bugün itibariyle geçerli olmak üzere yüzde 13,30 ile yüzde 17,22 indirim yaptı. Geçtiğimiz yılın Ekim ayına kıyasla sanayi doğalgazının fiyatı yüzde 24,77 ile yüzde 38,45 arasında düşüş gösterdi.

Ancak doğalgaz zammı geldiğinde fiyatlarını artıran açıklayan doğalgaz indirimini henüz fiyatlarına yansıtmadı.

Sadece seramik sektöründe birkaç üretici geçtiğimiz yıla göre fiyatları aşağı çekerken cam ve çimento başta olmak üzere temel gideri enerji olan birçok üretici bu indirimi yansıtmadı. Çimento 2023 yılına zamlı fiyatla girerken, Şişecam fiyatlarını yukarı yönlü revize etmeye çalışıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.