En Güçlü Yönümüz Marka Ve Ürün Çeşitliliğimiz

En Güçlü Yönümüz Marka Ve Ürün Çeşitliliğimiz

Yapı malzemeleri sektöründe 52 yıldır hizmet veren Özdede İnşaat’ın yönetim kurulu üyesi Meryem Özdede, marka ve ürün çeşitliği ile stok konusunda çok güçlü olduklarını belirtirken tüm Türkiye’ye ve yurt dışına ürün tedarik ettiklerini ifade etti.

A+A-

1972 yılında Buca’da bir nalbur dükkanı olarak kurulan Özdede İnşaat; bugün 3 farklı mağazası ve 4 deposuylu seramik sektörünü domine eden en önemli oyunculardan biri haline geldi.

Seramik ve vitrifiye ürünlerinde Türkiye’nin ve dünyanın en güçlü markalarının bayiliğini alan ve bayiliğini üstendiği birçok markada Türkiye genelinde en çok satış yapan bayiler arasında yerini koruyan Özdede, özellikle marka/ürün çeşitliliği ve güçlü stoğuyla ön plana çıkıyor.

52 yıldır bu sektörün en önemli oyuncuları arasında yer alan Özdede’nin hikayesini, bu kez şirketin kadın yöneticisi Meryem Özdede’den dinledik.

Şirketin güncel durumu, yeni yatırımları, hedefleri ve sosyal yaşamları hakkında samimi açıklamalarda bulunan Özdede şunları söyledi:

meryem-ozdede-insaat.jpg

Müşteri istediği markanın istediği ürününü bulabiliyor

Yıllık 4.5 milyon metrekare seramik, 60 bin adet vitrifiye satış hacmimizle çok farklı bir konumdayız. Sektördeki markaların neredeyse tamamıyla çalışıyoruz. Sattığımız tüm markalarda Türkiye’de en çok satış yapan ilk 3 bayisinden biri oluyoruz. Bu bizim en güçlü yönümüz. Hem ürün hem de marka çeşitliliğimiz çok fazla. Müşteri mağazamızdan içeri girdiğinde istediği markanın istediği ürününü bulabiliyor. Çok geniş bir stokla çalışıyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın en iyi markalarının Ege Bölge bayiliğini üstleniyoruz. Hem ebat hem fiyat skalasında çok farklı ürünler sunuyoruz. Müşterimize karşı her zaman şeffaf davranıyoruz. İhtiyaçlarını doğru analiz edip, en uygun ürünü sunuyoruz. Sektördeki yenilikleri çok yakından takip ediyoruz. Türkiye’deki ve dünyadaki fuarlara her sene katılıyoruz. Müşteri taleplerini, pazarı, fiyatları çok iyi analiz edebiliyoruz.

Hem geleneksel, hem modern

Bir yandan geleneksel değerlere sahip çıkarken bir yandan şirketimizi, yeni teknolojilere entegre ediyoruz. Gelenekseli ve moderni aynı yapıda harmanlıyoruz. Hem yarım asırlık bir şirket olmamız hem de 3. kuşaktan oğlum Hasan Özdede ve kızım Ayşe Nazlı Özdede şirkete dahil olmasıyla iyi bir sinerji yakaladık.  Biz ticari birikimimizi çocuklarımıza aktarırken onlar da teknoloji çağı çocukları olmanın avantajıyla şirketin daha modern ve daha kurumsal bir yapıya dönüşmesine öncülük ediyor. Aile olarak iş bölümünü çok iyi yaptık. Herkes işini çok iyi yapıyor. Bu da büyümemizi kolaylaştırıyor.

200 kişilik ekip

Çalışanlarımızın çok büyük bölümü ile uzun zamandır beraberiz. 20-25 yıldır yanımızda çalışan arkadaşlarımız var. Bu şirketimizde çalışan insanların mutlu olduğunun göstergesidir. Kadın çalışanlarımızın sayısı yüzde 40-50 arasında. Toplamda 200'ü aşkın çalışanla inşaat sektöründe hizmet veriyoruz.

İş hayatında kadın olmanın çok güzel bir şey olduğunu ifade eden Meryem Özdede, “Ev, insanı yutuyor. O evde kayboluyorsunuz. Aslında evde iş yerinden daha fazla iş yapıyorsunuz. Ev hanımlarını o yönden takdir ediyorum. Çocuk yetiştirmek, evin düzenini sağlamak gerçekten çok zor. Ancak evde plansızlaşmaya başlıyorsunuz. İş hayatında olmak insana çok şey katıyor. Her gün yeni şeyler öğreniyorsunuz. Birçok insanla karşılaşıyorsunuz ve her birinden bir şeyler öğreniyorsunuz. İş hayatında kadın olmanın zorluğunu görmüyorum. İşimi severek yapıyorum. Tatile gittiğim zaman çalışmayı özlüyorum. İş yaparken yorulmuyorum. Arkadaşlarım ‘kendine zaman ayır diyor’ ama sevdiğim işi yapıyorum ve bana tatil gibi geliyor. Bu nedenle çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

Müteahhitliğe başladı

30 Ekim 2020 İzmir depreminden sonra kentsel dönüşüm projelerine başladıklarını ifade eden Özdede, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizim aklımızda müteahhitlik yapmak yokken İzmir depreminde evi hasar gören yakın çevremizdeki insanlar evini dönüştürmek için bizden çok fazla ısrarcı oldu. Biz de bu işi yaparız, dedik. Böylece 2 yıl önce inşaat işine girmeye karar verdik. Kentsel dönüşüm projeleriyle başladık. Bornova, Bayraklı, Karşıyaka bölgesinde 5-6 farklı şantiyemiz devam ediyor. İnşaatta çok kar odaklı değiliz. İnşaat malzemelerindeki yarım asırlık birikimimizle bu işin bir ucundan tutalım ve mağduriyetleri çözelim düşüncesiyle girdik.”

Eğitime ve sanata tam destek

“Bir yandan iş hayatımıza devam ederken bir yandan da sosyal yaşamı destekleyici projelere de destek veriyoruz”  diyen Özdede, “Çok uzun yıllardır okullarda ücretsiz tadilatlar yapıyoruz. Öğrenci bursları ile onların eğitim hayatına destek oluyoruz. Bir maddi kazanç elde ettiysek bu sadece bizimdir, anlayışında değiliz. Bu kazancı paylaşmamız gerektiğine inanıyoruz. Özdede bünyesinde 100. Yıl Kadınlar Korosu’nu kurduk. 2024 sonunda bir konseri olacak. 50'ye yakın solistimiz var. Farklı meslek gruplarından kadın solistlerimiz var” dedi. Özdede, eğitime ve sanata her zaman destek vermeye devam edeceklerini ekledi.

Çevre ülkelere satış yapma potansiyelimiz var

Türkiye’nin jeopolitik konumuyla çok önemli bir ülke olduğuna ve tüm pazarlara ulaşabildiğine dikkat çeken Özdede, “Türkiye istikrarlı olduğu sürece çok iyi potansiyel taşıyor. Çevremizde bulunan Suriye ve Ukrayna’da yeniden inşa süreci başlayacak. Türk inşaatçılar bu ülkeleri yeniden inşa edecek potansiyele sahip. Çevre ülkelere satış yapma potansiyelimiz de çok fazla. Özellikle Kıbrıs’ta inşaat sektöründe çok fazla hareketlilik var. İnşaatı başlamış, projesi devam eden 10 binlerce konut var Kıbrıs’ta ve bütün Ortadoğu’da çok ciddi bir konut talebi bulunmakta. Bizim de Kıbrıs’taki iş hacmimiz buna paralel olarak büyüdü. Şu an itibariyle 7-8 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ciromuzun yüzde 10’unu ihracat satışları oluşturuyor” ifadelerini kaydetti.

hasan-ozdede.jpg

BÜYÜK EBATLAR İÇİN YATIRIMLARIMIZI TAMAMLADIK

Özdede İnşaat’ın 3. kuşak yöneticisi Hasan Özdede, İzmir ve Çanakkale’de yer alan 4 depodan tüm Türkiye’ye ve yurt dışına ürün tedarik ettiklerini belirterek, büyük ebatlı seramiklerin depolanması için iş makinesi ve vinç yatırımlarını tamamladıklarını söyledi.

2019 yılında Yaşar Üniversitesi Mimarlık fakültesinden mezun olduktan sonra aile şirketine dahil olan Hasan Özdede, lojistik ve depolama alanında şirkete destek oluyor.

Seramik sektörünün daha büyük ebatlara yönelmeye başladığını ifade eden Özdede, “Bütün fabrikalar büyük ebat yatırımı yapıyor. Büyük ebatlarda stok ve termin çok daha zor. Büyük ebatlara uygun depolama yapmanız gerekli. Büyük ebat ürünün indirilmesi, depolanması, taşınması meşakatli bir iş. Ona göre iş makinası yatırımı yapmak gerekir. Vinç alt yapısı oluşturmanız gerekiyor. Biz bu gelişimi öngörerek lojistik alt yapılarımızı tamamladık, yatırımlarımızı yaptık. İş sağlığı ve güvenliği noktasında tüm önlemlerimizi alarak ve çalışanlarımıza eğitim verdik” dedi.

Müşteri hayal ediyor, biz görselleştiriyoruz

Şirketin 3. kuşak temsilcisi olarak hedeflerinden de bahseden Özdede, “Yeni teknolojileri çok yakından takip ederek şirketimize dahil ediyoruz. Ayrıca kurumsallaşma yönünde ciddi adımlar atıyoruz. Sosyal medyada daha görünür olduk. Teknoloji çağına ayak uydururken bir yandan da mevcut işlerimizi koruyup daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. Müşterilerimize daha iyi hizmet sunmaya yönelik hedeflerimiz var. Sadece ürünü satmayı değil hayal ettirmeyi istiyoruz. Müşterimizin hayal ettiğini görselleştiriyoruz. Tüm mağazalarımızda bunun için iç mimar çalışma arkadaşımız var. Bir müşteri mağazaya gelip ürünü beğendiğinde 3 boyutlu olarak ürünü görselleştirip kullanacağı alanda nasıl duracağını da gösterebiliyoruz” sözlerine yer verdi.

ismail-ozdede-001.jpg

Sektörde kapasite fazlalığı var

Seramik sektöründe güncel gelişmeleri değerlendiren Özdede İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özdede ise şu ifadelere yer verdi: “Sektörde ciddi bir kapasite fazlalığı var. İhtiyacın çok üzerinde üretim kapasitesine ulaşıldı. İhracat olmadan bu kapasiteyi iç pazarda tüketme şansımız yok. İhracatta fiyatta rekabet edemiyoruz. İç pazarda da talep çok sınırlı. Bu nedenle her fabrika üretimini kısmak zorunda kalıyor. Tedarik zinciri aksadığı zaman biz Avrupa’ya satış yapabiliyoruz. Tedarik zinciri aksamadığı zaman Hindistan ve Çin seramikleri bizden daha ucuz gidiyor. Bizim avantajımız Avrupa’ya daha hızlı tedarik sağlayabilmemiz. Nitelikli ürün üretmek ve dünya konjektörüne bağlı olarak ihracat artırılabilir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.