Emlak İlanı Verirken  Bu 6 Unsura Dikkat!

Emlak İlanı Verirken Bu 6 Unsura Dikkat!

Gayrimenkul sahibiyseniz ve mülkünüzü yeni kiracısı ya da sahibi ile buluşturmak istiyorsanız bu süreçte -kira ya da satış bedelini belirledikten sonra- yapacağınız ilk iş, emlak ilanı vermektir. Peki ilan verilirken dikkat edilmesi gerkelinler nelerdir?

A+A-

1-İlk Bakışta Dikkat Çekmenin Sırrı: Başlık

İnternette binlerce konut ilanı bulunuyor. Bu binlerce ilan içerisinde, olası alıcı ya da kiracıların sattığınız ya da kiraladığınız konutun kendilerine uygun olup olmadığını anlamaları için ise başlık büyük önem taşıyor. Başlıkta kendine uygun bir detay bulan alıcı adayları, ilanlara girip inceliyorlar. Bu yüzden, mülkün önemli özelliklerine başlıkta yer vermeniz gerekiyor. Örneğin siz aynı daire için verilen “3+1 Kiralık Daire” başlıklı bir ilana mı, “3+1 Merkezi Konumlu, Asansörlü Daire” ilanına mı öncelikle bakarsınız? Emin olun ki, ikinci alternatifin şansı daha çok!

2-Doğru Fiyatı Biçtiğinizden Emin Olun

kağıttan küçük bir ev maketi
Bir emlak listeleme sitesine girildiğinde, başlığın yanı sıra fiyat da ilana tıklanmadan görülebiliyor. Bulunduğu konum, dairenin özellikleri ve diğer kıstaslar doğrultusunda doğru fiyat biçilen taşınmazlar ise daha kolay alıcı bulabiliyor. Evet, satış ya da kiralama bedelini ilanı vermeden önce belirliyorsunuz ama bu bedeller üzerinde ilan verirken bir kez daha düşünmekte yarar var. Doğru bedeli belirlerken de bölgede benzer koşullara sahip mülklerle karşılaştırma yapabilir ve sitelerin bölge raporlarından faydalanabilirsiniz.

3-Verdiğiniz Bilgiler Doğru ve Eksiksiz Olsun

İster konut, ister arsa, ister dükkân ilanı verecek olun, bilgilerin doğru ve eksiksiz olması emlak ilanı verirken oldukça önemli bir unsurdur. Örneğin bir alıcının, bir emlak projesi için arama yaptığını farz edelim. Eğer ilanını koyduğunuz evinizin hangi projeye dâhil olduğunu belirtmezseniz bu şekilde filtreleyen alıcılara ulaşmanız mümkün olmayacaktır. Bu sebeple, sitelerin istediği konum, kat, oda sayısı, evin metrekaresi, cephesi, bina yaşı, ısınma yöntemi, iç ve dış özellikler gibi detayları eksiksiz ve hatasız bir şekilde paylaşmalısınız.

Taşınmaz ile ilgili verdiğiniz bilgiler olası alıcı ya da kiracılar için önemlidir. Fakat bazı bilgilerin önemi daha büyüktür. Mesela bina yönetimine ödenecek aylık aidat yüksekse bu adayın maddi durumunu zorlayabilir. Eğer ilanda bunu belirtmezseniz hem siz hem de olası alıcı/kiracı zaman kaybeder. Bir diğer önemli bilgi ise satılık gayrimenkullerin konut kredisi için uygun olup olmadığı bilgisidir. Günümüzde pek çok alıcı, bankalardan aldığı konut kredisi ile ev sahibi olmaktadır. Bu nedenle gayrimenkulünüzün krediuygunluk durumunu kesinlikle belirtmelisiniz.

Doğru ve eksiksiz bilgileri vererek ilanınızı paylaştınız fakat ilanınız yayındayken paylaştığınız bilgilerde bir değişiklik oldu… Böyle durumlarda da bilgileri güncellemeyi es geçmemelisiniz. Örneğin konut başına ödenen aidatta bir artış olduysa ya da bölgede yeni bir toplu taşıma ulaşımı ile ilgili bir çalışma yapılacağının resmi bilgisi duyurulduysa bu gibi detayları ekleyip ilanınızı güncellemelisiniz.

4-Bir Açıklama Yazın

Emlak ilanınızda, sitelerin doldurmanızı istediği bilgilere ek olarak bir de açıklama ekleyebilirsiniz. Bu açıklamada, ilanını verdiğiniz daireye ait önemli bilgilere yer verebilirsiniz. Yalnız mobil kullanıcıları da düşünerek, bu açıklamayı maddeler halinde alt alta sıralamanız okunma oranını arttıracaktır.

Konum ve ulaşım imkânları hem alıcıların hem de kiracıların önem verdiği bir durumdur. Dairenin hangi ulaşım araçlarına ne kadar yakın olduğu, ne gibi avantajlara sahip olduğu, beyaz eşya ve mobilya durumu gibi bilgileri bu özet kısmında paylaşabilirsiniz. telefondan çekilen bir villa fotoğrafı
Sahip olduğunuz evin bulunduğu konut projesi pek çok sosyal olanakla dolu olabilir. Havuz, otopark gibi bu olanakları da mutlaka açıklama kısmında belirtin. Birisi için küçük olabilen detaylar başka bir alıcı için satın alma nedenine dönüşebiliyor.

5-İlanın Fotoğraflarına Özen Gösterin

Bir ilan sitesinde geziniyorsunuz ve başlığı ile dikkat çeken bir emlakçı ilanı ile karşılaştınız. Bu ilana tıkladınız ve verilen bilgiler doğrultusunda bu evin tam istediğiniz özelliklere sahip olduğunu gördünüz. Fakat hakkında yazılı bilgi bulunsa da görseli olmayan bir evin nasıl olduğunu bilemez ve dolayısıyla evin size uygun olup olmadığı hakkında doğru fikir yürütemezsiniz. Ayrıca unutmayın, ilan siteleri bir ilanın ne kadar çok fotoğrafı olursa, o ilana sayfada o denli üst sırada yer veriyor. İşte, fotoğraflarınız bu nedenle çok önemli! Peki, emlak ilanı için fotoğraf çekerken nelere dikkat etmelisiniz?

Öncelikle emlak ilanı için çekeceğiniz fotoğrafların net olmasına özen göstermelisiniz. Diğer dikkat etmeniz gereken madde ise evin her odasını, anlaşılır bir şekilde fotoğraflamak olmalı. Örneğin odanın kapısını nerede, odaya nasıl gidiliyor gibi detaylar, çektiğiniz fotoğraflar sayesinde alıcı ya da kiracının gözünde canlanabilmeli. Evin fotoğraflarını akşam çekmek yerine gündüz iyi ışık alan saatlerde çekmek önemli bir detay. Böylelikle odalarınız daha net görünür. Bunların yanı sıra binanın dış cephe fotoğrafını ve daireden görünen manzaranın fotoğrafını çekmekte de yarar var.

6-Güvenilir Emlak Sitelerini Kullanın

Eğer bir emlak danışmanı ile iş birliği yapmayacaksanız ve emlak ilanını kendiniz paylaşacaksanız bu aşamada ince eleyip sık dokumalısınız. Emlak ilanını vereceğiniz sitenin, bilinen ve trafik alan firmalara ait bir internet sitesi olması gayrimenkulü daha hızlı bir şekilde satmanıza ya da kiralamanıza yardımcı olur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.