Doğalgaz Fiyatları Düştü, Sadece Seramikçiler İndirime Gitti

Doğalgaz Fiyatları Düştü, Sadece Seramikçiler İndirime Gitti

Doğalgaza gelen indirimlerin ardından sadece seramik sektörü indirime giderken diğer inşaat malzemecileri maliyetleri düşmesine rağmen zam yapmaya devam etti. Ceyhan Yapı’nın kurucusu Ceyhan Dağhan, “Seramikçiler gerekli fedakarlığı yaptı" dedi.

A+A-

Doğalgaz fiyatlarına geçtiğimiz senelerde ciddi zamlar geldiğini ve bu zamlardan dolayı seramik fiyatlarının yükseldiğini hatırlatan Ceyhan Dağhan, “Doğalgaz fiyatları geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçti. Fiyatlar neredeyse yarı yarıya düştü. Sene başında asgari ücretten artışından dolayı maliyet arttı ancak seramik üreticileri indirim yaptılar. Son 3 aydır indirimler devam ediyor. Seramik fiyatları dibi gördü. Fiyatlar ortalama yüzde 30-35 düştü. 350 lira olan seramiğin fiyatı 200 liraya geriledi. Fiyatlar daha fazla geri gelmeyecektir. 6. ayda asgari ücrete yeni zam gelmesi ile fiyatlar yukarı yönlü revize edilecektir” sözlerine yer verdi.

DİĞER ÜRETİCİLER DE FEDAKARLIK YAPMALI

Diğer sektörlerin de maliyetlerdeki düşüşü fiyatlara yansıtması gerektiğini savunan Dağhan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Müteahhit arkadaşlarımızla görüştüğümüzde diğer malzemelerde bir indirim söz konusu olmadığını, sadece seramik üreticilerinin fiyatları düşürdüğünü öğreniyoruz. Konut fiyatlarının gerilemesi ve sektörün canlanması için diğer malzeme üreticilerinin de fiyatları düşürmesi gerekiyor. Sadece seramikçilerin değil bütün sektörlerin fedakarlık etmesi gerekiyor.”

STOKLAR 2 KATINA ÇIKTI

Piyasada talebin azaldığını ve stokların arttığını belirten Dağhan, “İhracat yarı yarıya düştüğü ve iç piyasada talep olmadığı için stoklar arttı. Bayilerinin stokları geçtiğimiz yıla göre iki katına çıktı. Fabrikaların da stokları dolu. Fabrikalar yüzde 50 kapasite ile çalışıyor.  Kentsel dönüşümden dolayı bir talep oluşacak. Seramik fabrikaları deprem bölgesine üretim yapacak” dedi.

TÜRKİYE, PAZARI HİSNDİSTAN VE İRAN’A KAPTIRDI

Türk seramiğinin yurt dışında fiyattan dolayı rekabet gücünü kaybettiğine dikkat çeken Dağhan şunları söyledi: “Pandemiden sonra üretimini durdurmayan Türk seramikçilere talep artmıştı. Ancak pandeminin sonlanması, İran ve Hindistan’da üretimin artması ile işler değişti. Hindistan ve İran seramiği Avrupa’da 5-6 euroya satılırken Türk seramiği 10 euronun üzerinde fiyatlanıyor. Bu yüzden pazarımızı kaybettik. İhracat yarı yarıya düştü”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.