Depremzedeler Kooperatif Modeliyle Kendi Evlerini İnşa Edecek!

Depremzedeler Kooperatif Modeliyle Kendi Evlerini İnşa Edecek!

Artan inşaat maliyetleri nedeniyle müteahhitlerin kentsel dönüşüme teklif verememesinden dolayı İzmir depreminde evini kaybeden depremzedeler kendi evlerini kooperatif modeliyle inşa edecek. Yeni modelin ilk örneği olan Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi oldu.

A+A-

30 Ekim İzmir depreminin ardından 1,5 yıl geçmesine rağmen evlerine kavuşamayan İzmirli depremzedeler, TOKİ ve mütahhitlerden umudunu keserek kendi evlerini inşa etmeye karar verdi.  İzmir depreminde hasar görüp yıkılan binalar kooperatif modeliyle hayata geçirilecek. Bu kapsamda üst birlik olarak İZDEDA Koop’u kuran depremzedeler her bina için ayrı kooperatif kuracak. Kurulan kooperatifler İZDEDA Koop’a bir temsilci gönderecek.

Kooperatifimizin amacını açıklayan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, “Müteahhitlerimizin inşaat maliyetlerindeki fiyat artışlarından dolayı sıkıntı yaşadıklarını ve kentsel dönüşüm projelerine teklif veremediklerini biliyoruz. Geçtiğimiz dönemlerde yüzde 20 karla teklif veren müteahhitler şu anda yüzde 40 karla teklif vermekten korkuyor. Biz depremzedeler olarak inşaat malzemelerindeki fiyat artışlarından dolayı oluşan riski kendimiz üstlenmek ve KDV avantajından yaralanmak için kooperatif sistemine geçtik” dedi.

KAR MARJLARINIZI DÜŞÜRÜN

Müteahhitlerin inşaatlarda sadece yüklenici olarak yer alacaklarını, tüm satın almaları üst birlik olan İZDEDA Koop’un yapacağını belirten Özkan, “Müteahhit hiçbir risk almadan inşaatı yapacak. Müteahhitlerin depremzedelere yardımcı olmasını ve düşük kar marjları ile inşaatlarımızı yapmasını bekliyoruz. İZDEDA Koop olarak yüzlerce konut yapacağız. İnşaat sektörü için büyük bir potansiyel taşıyoruz. İnşaat malzemesi üreticilerinin de depremzedelere destek olmasını ve bayilere verdikleri fiyatlarla bizlere malzeme satmalarını istiyoruz. İzmir’in bu yarasını sarmak için hem müteahhitler hem de inşaat malzemecileri elini taşın altına koymalı”dedi.

DAĞLIER’DEN MÜTEAHHİTLERE ÇAĞRI

İZDEDA yöneticileri ile görüşme yapan İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı Ziya Dağlıer ise üyelerinin ve meslektaşlarının depremzedelere yardımcı olmak için ellerinden geleni yapacağını belirterek müteahhitlere düşük kar marjı ile inşaatları yapmaları için çağrıda bulundu. İnşaatı yapılacak olan binanın tüm hak sahipleri bir araya gelecek ve geçici bir kooperatif kuracak. Kooperatif kurulduktan sonra üst birlik olan İZDEDA Koop’a bir temsilci gönderecek. Mülk sahipleri inşaat için gerekli olan finansmanı kendi aralarında toplayacak. Yüklenici firma ile anlaşıldıktan sonra gerekli olan inşaat malzemelerini uygun fiyata İZDEDA koop temin edecek. Yüzde 20’lik imar artışından dolayı elde edilen daireler satılarak inşaat maliyetinde kullanılacak ve bu şekilde depremzedelerin cebinden daha az para çıkacak. Bina inşaatı tamamlanıp tüm giderler karşılandıktan sonra KDV iadesi alınarak hak sahiplerine verilecek ve kooperatif kapatılacak.

İLK ÖRNEĞİ UYGULANDI

30 Ekim İzmir depreminde orta hasar alan ve ardından yıkılan Bayraklı’daki Dilber Apartmanı sakinlerinin kurduğu Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi temsilcileriyle, İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketleri EGEŞEHİR AŞ ve İZBETON AŞ ile Bayraklı Belediyesi şirketi BAYBEL AŞ’nin oluşturduğu ortak girişim yetkilileri arasında sözleşme imzalandı. Sözleşmeyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi, depremzedelerin kendi konutlarını yapabilmesi için belediye güvencesi ve teknik destek verecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.