Değerli Kamu Arazileri İhalesiz Satılacak!

Değerli Kamu Arazileri İhalesiz Satılacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kamu arazilerinin turizm yatırımcılarına ihalesiz tahsisi için yönetmelik değişikliği yaptı. Yeni yönetmeliğe göre imarda 'turizm tesis alanı gözüken' değerli araziler ihalesiz ve ucuz tahsis edilebilecek.

A+A-

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kamu taşınmazlarının turizm yatırımlarına tahsisi yönetmeliğine “Turizm tesisi hizmet alanlarının tahsisi” maddesini ekledi. Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine göre, kamu arazilerinin turizm yatırımlarına tahsis iznini Cumhurbaşkanı verecek. 

İhalesiz tahsis

Beş yıldızlı oteller, birinci sınıf tatil köylerine ‘turizm tesis hizmet alanları’, “konaklama dışı kullanılmak” üzere tek yıldızlı otel birim maliyeti üzerinden, ihalesiz, duyuru yapılmadan turizmcilere tahsis edilebilecek. Kamu yararı ve zaruret durumunda imar değişikliği yapılabilecek ve turizm tesis hizmet alanları planlara işlenecek.

Kararı Cumhurbaşkanı verecek

Kararda yer alan “Turizm tesisi hizmet alanlarının tahsisi” maddesine göre, Antalya Kemerağzı, Kundu, Alanya, Demre, Side ile Muğla Bodrum; Aydın Kuşadası; İstanbul Şişli, Beyoğlu, Galata Kulesi, Sarıyer, Sultanahmet Meydanı; Bolu Köroğlu; Bursa Uludağ; Rize Çamlıhemşin; Trabzon Tonya, Maçka; Nevşehir Kapadokya gibi Türkiye’nin dört bir yanında Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTGB), Turizm Alan ve Turizm Merkezleri (TM) ilan edilmiş yerler kamu taşınmazında yatırımı bulunan turizmcilere verilebilecek. Kamu arazilerinin turizm yatırımlarına tahsis iznini artık Cumhurbaşkanı verecek. 

5 yıldıza 1 yıldız birim fiyatı

Beş yıldızlı ve birinci sınıf tatil köylerinin olduğu bölgelerdeki turizm tesisi hizmet alanlarının tahsis bedeli bir yıldızlı otel birim maliyeti üzerinden hesaplanacak. Tahsis beş yıldızlı otele bile olsa birim maliyet 146 bin lira yerine 27 bin lira üzerinden belirlenecek. 

Parklara yeni plan

Bakanlığın kararına göre, Uzun Devreli Gelişme Planlarında değişiklik yapılacak. Buna göre, Uludağ, Kemer Olimpos Beydağları gibi Türkiye’nin dört bir yanındaki Milli Parkların planlarına turizm tesisi hizmet alanı eklenecek. Bu alanlarda yine ihalesiz tahsis edilebilecek. Yönetmeliğe eklenen bir diğer maddeye göre ise, kısa süreli günübirlik tesis alanı kiralamaları, ön izin ve kesin tahsis usulüne tabi olmayacak. Yürütmeliği, komisyon belirleyecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.