CUBO'da Hedef Avrupa Markası Olmak

CUBO'da Hedef Avrupa Markası Olmak

“Hedef, sadece bir Türk markası değil, Avrupa markası da olmak” diyen CUBO Pazarlama Direktörü Burcu Güngör Özdemir, “Türkiye’nin ismini Avrupa ve Afrika’da üretici olarak da duyurmayı istiyoruz” dedi

A+A-

CUBO Pazarlama Direktörü Burcu Güngör Özdemir, sektöre 1994’te giren ve 2004 yılında CUBO ismini alan şirketin çalışmalarını ve hedeflerini anlattı. Şirketin inşaat ve sanayi boyaların yanı sıra yapı kimyasalları, su ve ısı yalıtım sistemleri ürünleri de ürettiğini söyledi. CUBO’nun ihracatını her yıl artırdığını ifade eden Güngör Özdemir, 2020’de 8 ülkeye ihracat gerçekleştirirken 2021 yılında 17 ülkeye düzenli olarak ihracat yapan bir firma konumuna geldiklerini belirtti. Gelecek hedeflerinden de bahseden Güngör Özdemir, “Bizim CUBO olarak koyduğumuz hedef; sadece bir Türk markası değil, Avrupa markası da olmak” dedi.

CUBO markası ile ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?

İnşaat malzemeleri sektöründeki faaliyetlerine 1994 yılında Başergün İnşaat olarak başlayan firmamız, 2004 yılında unvanını Başergün Boya ve Kimya A.Ş. olarak değiştirerek “CUBO” markası ile inşaat ve sanayi boyaları üretimine başladı. İnşaat ve sanayi boyaların yanı sıra yapı kimyasalları, su ve ısı yalıtım sistemleri ürünleri de üretiyoruz. “Yapıda Kusursuz Çözümler” misyonu ile hareket eden CUBO, oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip.

Ürün portföyünüz ve üretim tesislerinizle ilgili bilgi alabilir miyiz? Yıllık üretim kapasiteniz ne kadar?

Boya grubunda inşaat ve sanayi boyaları üretirken; yalıtım grubunda ısı ve su yalıtım sistemleri, yapı kimyasalları grubunda ise seramik teknik ürün yapıştırıcıları, zemin kaplamaları, zemin güçlendirmeleri, bina güçlendirmeleri alanında üretim yapıyoruz. Bunun yanı sıra, dekoratif boya ve kaplamalarımız da mevcut. Kısaca yapının temelinden bitimine o yapı için gerekecek tüm çözümler bizde mevcut. Yurt içinde dört fabrika ile üretim gerçekleştirmekteyiz. Antalya’daki fabrikamızda 50.000 ton boya, 120.000 ton yapı kimyasalları kapasiteli üretim imkanına sahibiz. Son teknoloji ile faaliyette bulunan bu tesisimizde; CUBO Boya grubu içinde yer alan çevre dostu su bazlı dekoratif boyaları, su bazlı ahşap boya ve vernikleri, sentetik boyaları ve sanayi boyaları üretiyoruz. 2019 yılında CUBO İSTANBUL, 2020 yılında CUBO ELAZIĞ Yapı Kimyasalları fabrikalarımız faaliyete geçti. CUBO ELAZIĞ tesisimizde ayrıca 120.000 m³ EPS üretme kapasitesine sahibiz. 2021’de devreye aldığımız CUBO ANKARA Yapı Kimyasalları tesisimizle birlikte yapı kimyasallarındaki üretim kapasitemiz yıllık 400.000 ton oldu. Bu yıl Karadeniz Bölgesi’nde de bir üretim tesisi daha faaliyete geçirmek istiyoruz. O bölgede 60.000 ton kapasiteli bir yapı kimyasalları fabrikası açmayı planlıyoruz.

CUBO’nun boya sektöründeki konumundan bahseder misiniz? Sektöre getirdiğiniz yenilikler var mı? Sizi diğer markalardan ayıran özellikleriniz nelerdir?

Biz; ‘doğru ürünü, doğru kişilerle, doğru zamanda, doğru fiyat politikasıyla tüketiciye ulaştırabiliyor muyuz veya profesyonel kullanıcıya ulaştırabiliyor muyuz?’ konusuna çok dikkat ediyoruz. Yüzde 100 yerli sermayemiz ve son yıllarda gerçekleştirdiğimiz faaliyetler, sektöre sunduğumuz inovatif ürünlerle katma değeri yüksek ürünler geliştirip üretiyoruz. Oldukça zengin ürün gamına sahibiz. Yıllardır boyadan yapı kimyasallarına, ısı ve su yalıtımından efekt boya grubu ürünlere kadar geniş ürün yelpazesine sahip, sektördeki birkaç firmadan biri olma özelliğimizi koruyoruz. Dış pazarda da ülke ihtiyaçlarını gözeterek tüm ürün gruplarımızla varlık gösteriyoruz.

İhracatınızla ilgili bilgi verebilir misiniz? Kaç ülkeye ihracat gerçekleştiriyorsunuz? En çok ihracat yaptığınız ülkeler hangileri?

Tüm yurt içi tesislerimize ek olarak yurt dışında da Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa’da birer tesis konumlandırmak istiyoruz. Bu yatırımlarla ilgili fizibilite çalışmalarımızı bu yıl içinde tamamlayarak bu tesisleri de 2023 yılında aktif olarak çalıştırmayı hedefliyoruz. Her yıl yurt dışı pazarımızı büyütüyoruz. 2020’de 8 ülkeye ihracat gerçekleştirirken 2021 yılında 17 ülkeye düzenli olarak ihracat yapan bir firma konumuna geldik. Büyüme ile orantılı olarak ihracat payımızı da artırdık. 2021 yılı ihracatımız bir önceki yılın yüzde 37 üzerinde gerçekleşti.

Cesur renkler öne çıktı

Boyada trendler çok hızlı değişiyor? 2022’nin trendlerinden bahseder misiniz? İnşaatta iç ve dış cephede hangi renkler daha popüler?

Son 10 yılda rengin sınırı ortadan kalktı. İnşaat boyaları 1990’lı yıllarda sadece 5-10 renk ile sınırlıydı. Şimdilerde tarif edilemez sayıda renk rol üstleniyor. Tabii kadın hedef kitlenin etkisi büyük. Renk tercihlerine gelirsek, aslında ülkeden ülkeye, ülkemizde ise bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor. Söz konusu farklı talepleri karşılamak ise biz sanayicilerin işini en çok kolaylaştıran şey renklendirme sistemleri. CUBO olarak bayilerimizde yer alan “BOYACI KÜPÜ” renklendirme makinesi ile müşterilerimizin hayal ettiği renge anında ulaşmasını sağlıyoruz. Trendlere gelecek olursak bundan 5-6 yıl öncesine kadar koyu renkler pek tercih edilmezdi. Mekanlar ağırlıklı olarak mobilyaların rengine uyumlu olabilecek bej, gri ve beyazın farklı tonlarında tercih edilirdi. Büyük oranda tercihler yine bu yönde. Fakat biz üreticilerin yine son yıllarda farklı renkleri de beğeniye sunması bu alışkanlıkları değiştirdi. Özellikle sosyal medya ve konusunda uzman dergilerde paylaşılan dekorasyona yönelik fikirlerde daha koyu, cesur renklere yer vermesi tüketicinin tercihlerinde de rol oynamaya başladı.

Neredeyse kullandığımız her eşyada, nefes aldığımız her mekanda boya var. Bu yüzden boyanın sağlık açısından önemi çok büyük. CUBO’nun boyaları sağlıklı mı? Sağlıklı boya üretmeye yönelik Ar-Ge çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Evet hayatımızın her alanında boya var. Çünkü aslında boya her ne kadar önce dekoratif bir görünüm kazandıran fonksiyonu ile bilinse de, aslında uygulandığı yüzeyin ömrünü uzatan koruyucu özelliğinden dolayı kullanılıyor.Elbette etrafımızda gördüğümüz her karede bir rolü olan boyanın sağlığımız açısından bize zarar vermeme si önemli. Bizim inşaat boyalarında kullandığımız tüm ürünlerimiz su bazlı yapıda. Bu da ürünlerimize kokusuz, insan ve çevreye dost bir özellik kazandırıyor. İlerleyen dönemde pazara sunmak üzere, ekolojik ürünler üzerinde de Ar-Ge çalışmalarımız sürüyor.

Ürünlerinizin ne kadarı inşaat sektöründe kullanılıyor?

Biz ağırlıklı olarak inşaat sektörüne hizmet eden ürünler üretiyoruz. Bunun yanında sanayi boyaları ürün gamımız da mevcut.

Son olarak orta ve uzun vadeli yatırım hedeflerinizi aktarabilir misiniz?

Yönetim kurulumuzun 2015 yılında belirlemiş olduğu “Sektörün Lider Firması” hedefimizin gerçekleşmesini sağlamak amacıyla, tesis ve personel yatırımlarımıza bu yıl da devam ediyoruz. CUBO olarak ülke ekonomisine değer katmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Motivasyonumuz, üretmek, istihdam yaratmak ve ihracat yatırımlarımızı artırmak yönünde. Biz hem iç pazarda hem ihracat pazarında her yıl yaptığımız yeni yatırımlarla sürekli büyüyen ve pazar payımızı artıran bir firmayız. 2022 yılında 2021 yılından çok daha büyük bir büyüme bekliyoruz. Bu beklentimiz yapacağımız yeni yatırımlarla da doğrudan bağlantılı. 2022 yılının ikinci yarısında Karadeniz Bölgesi’nde bir üretim tesisimiz devreye girecek. Ayrıca boya ve yapı kimyasalları ile ilgili Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa’da üretim tesisi de 2022 planlarımız arasında. Pandemiden dolayı kesintiye uğrasa da tüm bu yatırımların fizibilite çalışmaları devam ediyor. Bizim CUBO olarak koyduğumuz hedef; sadece bir Türk markası değil, Avrupa markası da olmak. Türkiye’nin ismini Avrupa ve Afrika’da üretici olarak da duyurmayı istiyoruz. Tüm bu yatırımlarımıza ek olarak markanın imajını artırmaya yönelik pazarlama faaliyetlerimiz var. 2022 bu konuda geliştirdiğimiz birçok projeyi de hayata geçireceğimiz bir yıl olacak CUBO için.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.