Çin'in En Büyük İkinci İnşaat Şirketi Battı! Domino Etkisi Yaratabilir

Çin'in En Büyük İkinci İnşaat Şirketi Battı! Domino Etkisi Yaratabilir

Bir dönem Çin'in en büyük ikinci inşaat şirketi olan Evergrande Group' iflasını istedi. 2008 kriziyle kıyaslandığında şirketin batışının Lehman Brothers'ın iflası gibi domino etkisi yaratabileceğinden endişe ediliyor.

A+A-

Çin'in en büyük inşaat şirketlerinden Evergrande Group'un iflasını istemesi tüm dünyada da yankı buldu. Grubun 300 milyar dolarlık borcunun Çin ekonomisi için bile çok büyük bir miktar olduğunu ifade ediliyor. 

Kimi analistler 2008 kriziyle kıyaslayarak şirketin batışının Lehman Brothers'ın iflası gibi bir domino etkisi yaratabileceği yönünde görüş aktarıyor.  Ekonomistlerin endişesi ise böyle bir senaryoda petrol fiyatlarının dibe vurma olasılığı.

Ekonomistler Çin devletinin Evergrande'in batmasına ve peşinden diğer şirketleri sürüklemesine izin vermeyeceğini kanısında. Fakat yüklü miktarda borcun altında bulunan Çinli şirketlerin hepsini kurtarmanın Çin devletinin bile gücünü aşabileceği kabul ediliyor.

BANKACILIK SİSTEMİ İÇİN DE RİSK

Yaklaşık 1,5 milyon insan henüz inşa edilmemiş yeni evlere yatırım yaptı. Yatırım yapan protestocular son iki gün içinde emlak firmasının genel merkezinin önünde toplanarak geleceği hakkında bilgi talep etti.

Yatırımcılar, Evergrande çökerse bunun diğer emlak geliştiricilerine yayılabileceği ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin bankacılık sistemi için sistemik riskler yaratabileceği konusunda giderek daha fazla endişe duyuyorlar .

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.