Çimentonun Torbası 20 TL Olmalı

Çimentonun Torbası 20 TL Olmalı

Müteahhitlerin başlattığı grev yarın sona eriyor. İMKON başkanı Tellioğlu çimento fiyatlarının düşememesi durumunda grevi uzatacaklarını ifade etmişti. İMKON başkanı, 30 TL olan 1 torba çimento fiyatının 20-22 TL'ye düşmesi gerektiğini söyledi.

A+A-

Çimento fiyatlarında yüzde 200’e varan artış iddiasıyla 9 Eylülde greve başlayan müteahhitlerin belirledikleri süre yarın sona eriyor. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, 24 Eylül’de bitmesi planlanan grev süresince fiyatlarda bir değişiklik yapılmazsa süreyi uzatabileceklerini söylemişti.

Süreç, bu restleşmelerle geçerken Tellioğlu, bu hafta içinde bakanlıkla görüşme yapmak istediklerine dikkat çekti.

TÜRKÇİMENTO'nun inşaat maliyetindeki çimento payı açıklaması ve 'daire fiyatlarını yarıya indirin çimentoyu bedava verelim' çağrılarına yanıt veren İMKON Başkanı Tellioğlu, “Bu tarz popülist söylemlere gerek yok, ne biz fiyatı yarıya düşürebiliriz ne de siz bedava verebilirsiniz. Biz size zararına satın demiyoruz. Maliyet artışını tabii ki yansıtın ama bu kadar bir maliyet artışı olmadı, fahiş zam yaptınız” diye cevap verdi. Süreç, bu restleşmelerle ilerlerken Tellioğlu, bu hafta içinde bakanlıkla görüşme gerçekleştirmek istediklerini söyledi. 

Tellioğlu, “Bir dairedeki çimento maliyetinin yüzde 3 olduğu söylüyorlar. Bu sadece betondaki çimentonun hesabıdır. Sıvada, şapta, seramik yapıştırmada, dış sıvada kullanılan çimento ne olacak?” dedi.

"Torbası 20 TL olmalı"

Şu anda çimentonun torbası 30 TL, bunun normal şartlarda 20-22 TL olması gerektiğini söyleyen Tellioğlu, “Bu fiyat bandına inerse zaten konut fiyatlarında yüzde 5’lik bir düşüş olur. Tabii ki bu tek başına yetmez. Konut fiyatlarında hissedilir düşüş için atılması gereken başka adımlar da var. Ama öncelikli gündemimiz çimentocuların bu fahiş fiyatta ısrar etmesidir” diye konuştu. 

"Faiz inşaatı olumsuz etkiliyor"

İnşaat sektörünün son 13 çeyrektir yüzde 3’ten yüksek bir büyüme performansı gösteremediğini söyleyen Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Bu tablonun temel nedeni, yüksek faiz olarak görülebilir. 2010-2017 döneminde çeyrekler bazında yüzde 11 olan büyüme rakamı, 2018’den bugüne yüzde 4’e inmiştir. Bu düşüş, inşaat sektörü için planlı ve sürdürülebilir bir büyüme ihtiyacını ortaya koymaktadır” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.