Çimentoda Enerji Kullanımı Azaltılarak Rekabet Gücü Artırılacak

Çimentoda Enerji Kullanımı Azaltılarak Rekabet Gücü Artırılacak

Enerji Verimliliği Haftası nedeniyle bir değerlendirme yapan TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, çimento sektörünün enerji tüketimini azaltarak ve çevresel etkileri en aza indirerek rekabet gücünü de artıracağına dikkat çekti.

A+A-

TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, Enerji Verimliliği Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, “Verimliliği artırmak, enerji tüketimini azaltmak ve çevresel etkileri en aza indirmek, çevre dostu teknolojiler geliştirmek, sektörümüzün hem rekabet gücünü artıracak hem de ülkemizin sürdürülebilir hedeflerine katkı sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı. 

Sektörün; istihdam, yatırım, ihracat, alt yapı, teknolojik ilerleme ve sürdürülebilirlik faaliyetlerinde uyguladığı çalışmalarla bölgesel ekonomilere ve ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını söyleyen Bozay, “Çimento sektörü olarak ekonomimize katkılarımız dışında yeşil mutabakata uyum, alternatif yakıt ve hammadde kullanımı, enerji verimliliği konularındaki başarılarımızla da dünya liginde yer almayı hedef olarak belirledik” dedi. 

Volkan Bozay, sektörün enerji ihtiyacı ve enerji verimliliği yatırımlarına ilişkin şu bilgileri aktardı: 

“Hesaplarımıza göre 2022 yılında 1,6 milyon ton atık kullanarak enerji ihtiyacımızın %10,1’ini alternatif yakıttan elde ettik. Bu sayede 850 bin ton eşdeğerinde petrokok tasarrufu sağlamış olduk. Ayrıca yine 2022 yılında 3 milyon ton alternatif hammadde kullandık. Ancak bu oran, Avrupa Birliği’nde %50 seviyesinde olup bizim için de geliştirilmesi gereken konulardan biri. Enerji verimliliği yatırımlarımız da devam ediyor. Sektörümüzde güncel rakamlarla 17 fabrikada, toplam 154,5 megawatt gücünde ve öz sermayeleriyle kurulu 26 hatta, atık ısı geri kazanımı yoluyla şirketlerimiz kendi enerjilerini üretiyor. Bu rakam, yaklaşık 618 bin hanenin günlük elektrik tüketimine karşılık geliyor. Yani, yaklaşık 2,5 milyon kişinin elektrik tüketimine eşdeğer bir miktardan bahsediyoruz.”

Türkiye çimento sektörünün Avrupa’nın lideri, Dünya’nın beşinci büyük üreticisi olduğunu hatırlatan Volkan Bozay, sektörün aynı zamanda çimento ve klinker toplamında Dünyada ikinci büyük ihracatçı konumunda yer aldığını ve 100'den fazla pazara hizmet verdiğini söyledi. 119 milyon tona eşdeğer çimento kapasitesine sahip olan Türk çimento sektörü, ülke geneline yayılan 56 entegre ve 21 öğütme olmak üzere toplam 77 fabrikada üretim yapıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.