Çevre Bakanlığı, Kanal İstanbul Projesinin İmar Planlarını İptal Etmiş

Çevre Bakanlığı, Kanal İstanbul Projesinin İmar Planlarını İptal Etmiş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Kanal İstanbul için bazı imar planlarının iptal edildiği ortaya çıktı.

A+A-

Türkiye’nin tartışma konusu olan Kanal İstanbul projesinde sular durulmuyor. İktidar cephesi bu projeyi yapmak için hazırlıklarını devam ettirirken projeye muhalif olanlar ve bölgedeki arazi sahipleri karşı çıkıyorlar. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar değişikleri arazi sahiplerinde mahkemeye taşınmıştı. Mahkeme arazi sahiplerinin itirazını değerlendirerek karara hükmetti.

MÜLK SAHİPLERİ İTİRAZ ETTİ İMAR PLANLARI İPTAL OLDU!

Kanal İstanbul projesi için hazırlanan 1., 2. ve 3. etabına ait hazırlanan imar planlarına mülk sahipleri itiraz etmişlerdi. Mülk sahiplerine bu arazilerinin yerine başka bir yerde daha değersiz arazilerin verilmesi uygun görülmüştü. Tapu sahipleri bu durumun hukuksuz olduğunu ileri sürerek İstanbul 14. idare Mahkemesi’nde dava açtılar. Mahkeme ise 19 Ağustos 2022 tarihinde davacılara karar yazısı göndererek ilgili imar planlarının iptal edildiğini bildirdi.

BAKANLIK İMAR PLANLARINI KALDIRDI!

Mahkemenin aldığı kararda çok kritik de bir detay ortaya çıktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü 26 Temmuz 2022 tarihinde itiraza konu olan imar planlarını kaldırdığını mahkemeye bildirdi. Yani üzerinde büyük tartışma yaşanan Kanal İstanbul projesi için yapılan imar uygulaması işlemi iptal edildi.

Davacı vatandaşların avukatı Birsen Banaz bir açıklamada bulunarak, “Biz Yenişehir Rezerv Yapı Alanı 1,2,3 etap planlama sahasına dair imar uygulamasının iptali için dava açtık. Dava devam ederken yapılan imar uygulamasına büyük itirazlar olduğu görüldü. Dava devam ederken bakanlık makam oluru ile dava konusu imar uygulaması işlemine dahil bazı alanların imar uygulamasını devreden çıkardı. Yeni bir düzenleme yapılarak parselasyon planının yeniden yapılacağı mahkemeye bildirildi. Mahkeme de hukuki durumun ortadan kalktığı için böyle bir karar verdi.” dedi.

ARAZİ SAHİPLERİNE DEĞERSİZ ARAZİLER VERİLMİŞ!

Kanal İstanbul projesi için yapılan imar uygulamasında bazı hataların olduğuna dikkat çeken Harita mühendisi Ahmet İpekçi ise, “Mülk sahiplerine kendi arazilerinin 15 km uzağında araziler verilmek isteniyor. İmar planları 3755 sayfayı buluyor ve sadece 1 ay için askıya çıktı. Bunları anlamak uzmanlık gerektiriyor ve bu süre içerisinde bunu değerlendirmek zor. Arnavutköy ilçesinde 12, Başakşehir ilçesinde ise 3 mahalleyi kapsayan imar planlarının itiraz süresi çok kısaydı. Biz inceleme yaptığımızda mülk sahiplerinin deniz manzaralı arazilerinin alınıp 1000 kat daha değersiz arazilerin kendilerine verildiğini gördük. Mahkemeden gelen karar metninde Kanal İstanbul projesinin iptal edildiği ve mülk sahiplerinin haklarının aynı şekilde devam ettiği yazıyor.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.