ÇEŞMÜD, Çeşme’ye Mimari Bir Kimlik Katacak

ÇEŞMÜD, Çeşme’ye Mimari Bir Kimlik Katacak

Çeşme’de mimari bir kimlik oluşması ve nitelikli proje sayısının artırılmasına öncelik veren Çeşme Müteahhit ve İş İnsanları Derneği (ÇEŞMÜD), Çeşme’ye değer katmak amacıyla nitelikli iş yapan konut geliştiricilerini tek bir çatı altında buluşturdu.

A+A-

Temmuz ayında 10 kurucu üye ile kurulan Çeşme Müteahhit ve İş İnsanları Derneği (ÇEŞMÜD) Ağustos ayında düzenlediği bir lasnman ile faaliyetlerine başladı. Çeşme bölgesinde iş yapan nitelikli müteahhitlerin katılımı ile dernek üye sayısı 26’ya çıkarıldı.

ÇEŞMÜD ilk olağan genel kurul toplantısını 22 Kasım tarihinde Alsancak Key Otel’de gerçekleştirdi. Genel kurul toplantısında yeni yönetim kurulu ve üyelik kriterleri de belli oldu. ÇEŞMÜD’e üye olacak olan kişilerin en az 3 üyenin referansıyla yönetim kuruluna sunulması gerekiyor. 10 kişilik yönetim kurulunun tamamının onay vermesi halinde üyelik kabul edilecek. Yönetimden herhangi bir kişi olumsuz oy kullandığında başvuru kabul edilmeyecek.

ÇEŞMÜD Yönetim Kurulu üyeleri, derneğin hedeflerini, Çeşme ve sektör için neler yapmak istediklerini İnşaat Deryası’na anlattı. ÇEŞMÜD üyelerinin öncelikli hedefi Çeşme’yi bir rantıyla değil nitelikli yapılarıyla ön plana çıkarmak. Bundan dolayı Çeşme’de nitelikli proje yapan firmalar ÇEŞMÜD çatısında toplanıyor.

ÇEŞMÜD yönetim kurulu üyeleri hedeflerini ve vizyonlarını açıkladı. 10 yönetim kurulu üyesinin ortak açıklaması şu şekilde:

İnşaat yatırımları yarı yarıya düştü, 2025’te canlanacak

Çeşme İzmir’in gözbebeği. Türkiye’de Konut fiyatlarının en yüksek olduğu 3 semtten biri. Daralan piyasada konut üretiminin yüzde 50 civarında azaldığını görüyoruz. 2024 yılında piyasanın durgun geçeceğini öngörüyoruz ama Çeşme 2025 itibariyle özlenen günlerine geri dönecektir.

Çeşme’nin marka değerini yükselteceğiz

ÇEŞMÜD olarak Çeşme’nin marka değerini koruyarak büyümesi gerektiğine inanıyoruz. Mimari birlik olması gerekiyor. Çeşme’nin coğrafi alanı çok büyük, çok geniş bir alanda yapılaşma mevcut. Hem nitelikli hem de düşük kalitede projeler üretiliyor. Kentin değerinin korunması için nitelikli projelerin artırılması gerekiyor. ÇEŞMÜD, nitelikli projeler üreten iş insanları bir araya getiren bir sivil toplum kuruluşu. Çeşme’nin kendine ait bir kimliği oluşmalı. Alaçatı bunun en güzel örneği. Mimarinin belli bir karaktere oturması gerekiyor. Bu bağlamda yerel şirketlerin daha söz sahibi olması gerekiyor.

Rant gözüyle bakmıyoruz

Çeşme sadece rant kapısı olarak görülmemeli. Dışarıdan gelen firmaların çoğu rant gözüyle bakıyor. Ancak ÇEŞMÜD üyesi hiçbir firma buraya rant gözüyle bakmıyor. Mimari bir kimlik kazandırarak Çeşme’ye değer katmak için çaba sarf ediyor. Üyelerimiz hem mimari açıdan hem de kalite açısından üst segment projeler geliştiriyor. Mimari birlik oluşması için belediyenin bu işe öncülük etmesi gerekiyor. Biz de dernek olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Mimari zorunluluk gelirse bölgedeki tüm projelerin bir kimliği, bir dokusu oluşacaktır. Bu bizim derneğimiz için öncelikli konulardan biri.

İyi hastaneler ve eğitim kurumları gelmeli

ÇEŞMÜD olarak ikinci önceliğimiz Çeşme’de sezonunun uzatılmasını sağlayıp 12 ay yaşanabilecek bir yer haline getirmek. Bizler projelerimizi artık yazlık konseptinde değil, 12 ay yaşanabilecek bir konseptle tasarlamaya başladık. 12 ay yaşamın özendirilmesi için bu bölgeye iyi hastanelerin, iyi kolejlerin gelmesi gerekiyor. Sinema salonu, kültür merkezi tarzında sosyal alanların yaygınlaştırılması lazım. Merkezi hükümet ve yerel yönetimlerle bir araya gelip kamu hizmetlerinin daha da yaygınlaşması yönünde girişimlerimiz olacak. Çeşme’de sezonun uzatılması için doğalgazın da bir an önce gelmesi gerekiyor.

Barınma sorunu için imar değişikliği önerisi

Çeşme’nin en önemli sorunu barınma. Kiralar çok yüksek. Ev sahipleri yazın yıllık kira bedeli kadar 3 aylık kira aldığı için yıllık kiralamaya sıcak bakmıyor. Alt ve orta gelirlilere yönelik sosyal konut projelerinin geliştirilmesine ihtiyaç var. Çeşme’nin imar durumu sosyal konut yapılmasına izin vermiyor. Arsa üretilemediği ve mevcut arsalar 2 kat imarlı olduğu için maliyet çok yükseliyor. Sosyal konutun yapılabilmesi için öncelikle sosyal konut yapılacak alanlara yönelik bir imar düzenlemesi yapılmalı.

ÇEŞMÜD ÜYELERİ

Arif Süha Deviren – Deviren İnşaat

Cemal Temel – Temelsan Yapı

Alper Veryeri – Ali Veryeri İnşaat

Gönenç Avcı – Piar Yapı

Gözde Susam İnanç – AtölyeSİM

Tolga Yapıcı – GT Modern Yapı

Nazmi Ertan – Doğruluk Şirketler Grubu

Yağız Serter – Adıproje İnşaat

Mahir Kaplan – Umart Mimarlık

Gürcan Sevin – Luvi Group

Taylan Tanyer - Tanyer

Erdal Canpolat – Portana Yapı

Necdet Ulema – Ulema Mimarlık

Övünç Emre – Varem Yapı

Özveri Okay – Özveri Okay İnşaat

Artun Şeber – Demirel İnşaat

Gökhan Tiğa – THC İnşaat

Okan Baltacı - Dorukline

Kerem Bayraktaroğlu – Becergen İnşaat

Noyan Vural – Noyan Vural Architecure

Erol Çivici – Erol İnşaat

Ekin Vural – Mimarin Yapı

Yetkin Yunusoğlu – Yunusoğlu İnşaat

Serhat Sandalcı – Nesan Grup

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.