Büyük İnşaat Şirketleri Küçük Yatırımcıların Peşinde!

Büyük İnşaat Şirketleri Küçük Yatırımcıların Peşinde!

Daralan piyasalar ve artan fiyatların etkisiyle gayrimenkul yatırımcısı yönünü faize çevirirken büyük inşaat şirketlerinde finansman arayışı arttı. Şirketler, GYO veya GYFO kurarak küçük yatırımcılardan topladığı birikimleri yatırıma çevirmeyi hedefliyor.

A+A-

İnşaat maliyetlerindeki artışın etkisiyle konut fiyatları ulaşılamaz seviyeye gelmesi satışların düşmesine neden oldu. Konut kredisi faiz oranlarının çok yüksek olmasından dolayı konut ihtiyacı olanlar kredi kullanamıyor. Nakit parası olanlar ise yıllık yüzde 50 faiz getirisini tercih ediyor. 

Piyasa şartlarından dolayı yüksek fiyatlı konutları satmakta zorlanan inşaat şirketleri alternatif modeller üretmeye başladı.

KONUT YERİNE ARSA PAYI SATIŞI

Konut fiyatlarının çok artması ile vatandaşı ucuz konut sahibi yapmak için arsa payı üzerinden konut satış modeli geliştirildi. Kooperatif kurarak arsa yatırımı gerçekleştirildikten sonra bu arsanın fiyatı kooperatife üye olan yatırımcılar tarafından ödeniyor. Daha sonra arsa bir müteahhit tarafından kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanarak projelendiriliyor. Arsayı satın alan yatırımcı konut fiyatının yarısı fiyat ödeyerek konut sahibi olma imkanı elde ediyor. Bu sistem çok sayıda firma tarafından uygulanmaya başladı. 

GYO VE GYFO SAYISI ARTIYOR

Sermaye Piyasası Kurulu kayıtlarına göre Türkiye genelinde 32 Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) şirketi ve 172 Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYFO) bulunuyor. Bu şirketlerin büyük bir kısmının merkezi İstanbul'da bulunuyor. 

Büyük inşaat şirketlerinin GYO'lara olan ilgisi arttı. Şirketler GYO olup hisselerinin bir kısmını Borsa İstanbul'da daha küçük ölçekli yatırımcılara satarak burada elde ettikleri geliri yatırıma çevirmeyi hedefliyor.

İZMİR'DE İKİ İNŞAAT ŞİRKETİ GYO OLMA HAZIRLIĞINDA

İzmir'deki tek Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) olan Mistral GYO, yeni projeler için elindeki portföyleri satışa sunarken, kentte GYO sayısının yakın zamanda artması bekleniyor. İzmir'de yüksek montanlı konut projeleri üreten iki inşaat şirketinin GYO olmak için hukuksal ve finansal altyapı hazırlığında olduğu öğrenildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.