Buca Cezaevinin Planları Mahkemelik!

Buca Cezaevinin Planları Mahkemelik!

TMMOB Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir şubeleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın askıya çıkardığı Buca Cezaevi alanına ait planlara dava açacak.

A+A-

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremin ardından dayanaksız olduğu gerekçesiyle yıkılan Buca Cezaevi'nin alanıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi, alanın yeşil alan ve otopark olarak planlanması için çalışma başlatmıştı.

Büyükşehir Belediyesi’nin alana dair plan çalışmaları devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı alan ile ilgili kendi planlarını askıya çıkarmıştı. Yeni planda 42 bin 336 metrekarelik ticaret ve konut alanı, 7 bin 819 metrekarelik ilkokul alanı, 2 bin 607 metrekarelik belediye hizmet alanı, 13 bin 496 bin metrekarelik yol ve otopark alanı, 20 bin 500 metrekarelik açık ve yeşil alan belirlendi.  Ticaret ve konut alanı için 1,65 emsal, okul ve belediye hizmet alanı için 1 emsal, yeşil alan için 0,05 emsal yapılaşma hakkı tanındı.



AVM GİTTİ TİCARET KONUT ALANI GELDİ

Önceki planlarla karşılaştırıldığında AVM yapılmasının önünü açan ticaret merkezi alanı kaldırılırken yerine  ticaret ve konut alanı merkezi getirildi. Ayrıca sosyal donatı (okul, belediye hizmet alanı, otopark) alanlarının düşürüldüğü de görüldü. Yeşil ve açık alandaki artış ise çok sınırlı kaldı.

Eski plandaki 26 bin 460 metrekare ticaret merkezi alanı kaldırılırken yerine 42 bin 366 metrekare büyüklüğünde ticaret ve konut alanı getirildi. Sosyal donatı alanı ise 33 bin 211 metrekareden 23 bin 962’ye düşürüldü. Yeşil alanlar 20 bin 298 metrekareden 20 bin 500 metrekareye yükseltildi.

AK Parti ve başta Cumhuriyet Halk Partili isimler ve STK’lar arasında yaşanan tartışmalar ise hız kesmeden devam ediyor. 7 Kasım’da CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in çağrısı sonrası CHP İzmir Milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü’ne gelerek bakanlığın planlarına itiraz dilekçeleri vermişti. Ardından İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne gelerek itiraz dilekçelerini vermişti.

ODA'LARDAN DAVA KARARI
İtiraz dilekçelerinin ardından TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Bakanlığın planlarına karşı dava açma kararı aldı. Şehir Plancıları Odası’nın kararına Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin de dahil olacağı öğrenildi. Odalar açacağı davada planların şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı olacağını ileri sürecek.

Şehir Plancıları Odası’nın yönetim kurulu tutanaklarında “Buca Cezaevi alanına ilişkin İzmir Ilı, Buca İlçesi, İnönü Mahallesi, muhtelif parselleri kapsayan Ticaret-Konut Alanı, Eğitim Alanı, Belediye Hizmet Alanı, Park ve Rekreasyon Alanı amaçlı hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım imar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Nazım imar Planı Değişikliğine dava açılmasına” ifadeleri yer aldı.

 

KAYNAK: EGEDESONSÖZ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.