Binaya Proje Dışı İlave Yapılabilir Mi?

Binaya Proje Dışı İlave Yapılabilir Mi?

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper bir okuyucunun binaya proje dışı ilave yapılıp yapılmayacağı ile ilgili sorusuna cevap verdi.

A+A-

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Müstakil binamın bahçe hizasına yaklaşık 1x2 ebadında bir ahşap balkon yaptım. Site dışında birinin şikayeti üzerine belediye ekipleri geldi, sözlü olarak yıkmamı söyledi. Ben de yıktım. Bunu tekrar nasıl yaparım?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Müstakil binamın bahçe hizasına yaklaşık 1x2 ebadında bir ahşap balkon yaptım. Site dışında birinin şikayeti üzerine belediye ekipleri geldi, sözlü olarak yıkmamı söyledi. Ben de yıktım. Bunu tekrar nasıl yaparım?

K.E.

*****

Bir binaya proje dışı ilavelerin yapılmasına karşı olduğumu her zaman yazılarımda ifade ederim. Okuyucum balkonun yıkılmadan önceki resmini de göndermiş. Bayağı da güzelmiş, kış bahçesi gibi ama yine de mevzuata aykırı. Peki böyle her mevzuata aykırı ilave hemen belediyenin elemanlarının gelip bakması ile yıkılır mı?

Doğrusu inşa sırasındaysa yapı tatil tutanağı tutularak mühürlenir ve sonrasında yıktırılır. Ancak bitmiş tamamlanmış ise bu halde öyle gelip tespit yapmakla yıkılmaz encümen kararı gerektirir. Bunun için ikinci bir yol da vardır. Yıkım talep edilerek dava açmak.

Ancak bunun için de bu yerde hak sahibi olmak gerekir. Kendi bahçesi içine taşmış böyle bir balkonu yıkmak için sokağın karşısındaki komşunun şikayeti yetmez. Ya aynı bina içindeki birinin olması veya aynı site içindeki birinin şikayet etmesi lazım. Nitekim okuyucuma da sözlü olarak söylemişler o da yıkmış.

*****

Şimdi ben “Yap yeniden ne olacak” deme hakkına ve fikrine sahip değilim. Madem ki yasa dışı, yıkmışsınız iyi yapmışsınız ancak sorusu üzerine durumu izah ettim o kadar. Bunun yasal yollardan yapılmasının yolu tadilat projesi yaptırıp belediyeden tasdiklettikten sonra bu işi yapmaktır.

Belediyeden tasdik için site içindeki tüm kat maliklerinin imzası aranır, sonra projenin mevzuata uygunluğuna bakılır öyle tasdik olunur. Bu da kolay değildir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.