Belediyeden Sinpaş GYO'ya 60 Milyon TL Kaçak İnşaat Cezası

Belediyeden Sinpaş GYO'ya 60 Milyon TL Kaçak İnşaat Cezası

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük koyunda Sinpaş GYO’nun inşa ettiği otel, ‘kıyı alanında kaçak dolgu yapıldığı ve inşaat ruhsatının olmaması’ nedeniyle belediye tarafından mühürlendi. Firmaya 60 milyon lira idari para cezası kesildi.

A+A-

Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılkum Mevkiinde Sinpaş GYO tarafından yapılan ‘Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk’ projesinin inşaat alanında denize beton dolgu yapıldığı ihbar edilmişti. Marmaris Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri tarafından incelemeler yapılmış, ekipler bölgede yaptıkları incelemede denizin beton dolguyla doldurulduğunu tespit etmişti.

Valiliğinin ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, çevrecilerin açtığı dava üzerine mahkemeye sunulan bilirkişi raporu sayesinde iptal edilmişti. Büyükşehir belediyesinin “Kanalizasyon ve su alt yapısı yok” demesine rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sinpaş’a ‘ÇED olumlu‘ kararı verdi. 

Çevreciler konuyu Danıştay’a taşımıştı. Danıştay 4’üncü Dairesi çevrecilerin itirazını haklı bularak yerel mahkemenin kararını bozduğunu duyurmuştu.

Anka‘nın haberine göre bugün ruhsatı olmayan inşaat mühürlendi ve firmaya 60 milyon liralık idari para cezası kesildi.

Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, söz konusu inşaat projesi hakkında şunları söyledi.

*Sinpaş’ta inşaat yasağının durdurulması için bir denetime gittik. Gittiğimizde oranın faaliyette olduğunu gördük. Orada karşımıza çıkan tabloyla ilgili bugünden bugüne hesaplamalar yaptık. Projeyle ilgili örtüşüyor mu örtüşmüyor mu, uygunluğu nedir ne değildir gibi çalışmalarımızı yaptık.

*Bugün yaptığımız tespitlerde İçmeler Mahallesi 2518 parsel önü kıyı alanında kaçak ve ruhsatsız 6 bin 520 metreküplük su içi betonu, 469 metreküplük kronman betonu ve 10 bin 867 metreküplük dolgu yapıldığı belirlendi. Söz konusu imalatların projesinin ve inşaat ruhsatının olmadığı nedeniyle yapı tatil zaptı düzenlenerek mühürlendiğini kamuoyuyla paylaşabiliriz ve bu işlem sonucunda da 60 milyon liralık da bir idari para cezası kesildi.

*‘2194 sayılı İmar Kanunu ve 3621 sayılı kıyı kanununa muhalefet ve aykırılık’ nedeniyle yapılan bu idari işlemlerin, ilgili firma tarafından 30 gün içerisinde düzeltilmesi gerekiyor. Veya ruhsata bağlanarak yasallaştırılması gerekiyor. Bu olmadığı takdirde 30 gün sonra yıkım kararı alınacak. Alınan bu karar kendilerine tebliğ edilecek. Ondan sonraki diğer hukuki süreç 60 gün içerisinde, onlar da tabii yargıya bu konuda itiraz edebilirler. Bu işlemler kanuni olabilir ama vicdani mi, ona bakmak lazım.

*Yıllardan beri bu bölgenin insanı ‘imar imar’ diye inlerken kişiye özel imar, firmaya özel imar yapılması tabii ki çok vicdanı değil. Belki bunların hepsi hukuki, bundan sonra da başka şeyler yapılacak ama köylü burada tarlasına kümes yaparken bir hafta, on gün hapis yatıyorsa bu şeyleri hepimizin düşünmesi lazım. Madem bazı şeyler kuruma özel yapılabiliyor halka özel de imarın getirilmesi gerekir.

Ne olmuştu?

Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılbük mevkiinde 1988’de Hattat ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başlamıştı. Fakat 550 oda, 1100 yatak kapasiteli otel bitirilememişti. Emin Hattat, 2006’da iflas edince de inşaat tamamen durmuştu.

Otel, 2009’da Sinpaş Holding’e satılmıştı.

Sinpaş Holding, 2010 başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler’de belediyenin fen işleri müdürlüğüne başvurmuştu. Belediyeyse imar planında belirtilen hükümler çerçevesinde konut yapımına izin vermemişti.

Muğla valiliğiyse Kızılbük Wellness Resort adıyla devam eden inşaat için 13 Ağustos 2021’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararını vermişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.