Batıçim İle Mevcut Yatırımlarımızın Gücüne Güç Kattık

Batıçim İle Mevcut Yatırımlarımızın Gücüne Güç Kattık

Çiftay A.Ş hissedarı ve Batıçim’in yeni yönetim kurulu başkanı Sabit Aydın, iki çimento fabrikası, 16 beton santrali ve liman işletmesi bulunan Batıçim’in yüzde 30’luk hissesini satın alarak mevcut yatırımlarının gücüne güç kattıklarını söyledi.

A+A-

Türkiye’nin 19 ilinde maden, inşaat, enerji ve turizm alanlarında yatırımları bulunan Çiftay A.Ş., geçtiğimiz aylarda Ege Bölgesi’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Batıçim’in yüzde 30’luk hissesini 95 milyon dolara satın alarak en büyük hissedar oldu. Çiftay hissedarlarından Sabit Aydın Batıçim’in de yönetim kurulu başkanlığına seçildi.  Batıçim hisselerini satın alma sürecini İnşaat Deryası’na anlatan Sabit Aydın, hem Çiftay A.Ş.’nin hem de Batıçim’in ileriye yönelik yatırım hedeflerinden bahsetti.

Çiftay A.Ş.’nin kuruluş ve büyüme hikâyesini anlatır mısınız?

Çiftay’ın kuruluş hikâyesi rahmetli babamız ve yol göstericimiz Ziya Aydın’ın 1963 yılındaki girişimiyle ilk olarak madencilik sektöründeki ticari faaliyetleriyle başladı. Geride bıraktığımız yarım asrı aşan sürede, sektörde öncü ve köklü kuruluşlar arasında yer alarak madenciliğin yanı sıra inşaat, enerji ve turizm sektörlerinde de büyümeye devam ettik. Edindiğimiz tecrübe ve yenilikçi yüzümüzle yer aldığımız sektörlerde en iyisi olma yolunda emin adımlarla ilerlerken, yarattığımız 3 bine yakın istihdam ve sürdürülebilir üretimimizle ülkemiz ekonomisine nitelikli bir katma değer kattık.

BAŞARILI İŞLERE İMZA ATTIK

Çiftay, bugün itibariyle hangi alanlarda faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiğiniz sektörlerdeki yatırımlarınızdan bahseder misiniz?

Bugün itibariyle Çiftay, maden, enerji, inşaat ve turizm sektörlerinde faaliyet göstermektedir. İş hacmimizin önemli bir kısmını maden-taahhüt işleri oluşturmaktadır. Özellikle altın madenciliği yapan yabancı yatırımcıların Türkiye’de tercih ettiği sayılı yüklenici firmalar arasındayız. Maden tarafındaki tecrübemiz, iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki hassasiyetimiz, sürdürebilirlik ilkemiz, kalite anlayışımız ve çevre duyarlılığımız ile bugüne kadar başarılı işlere imza atmış bulunuyoruz. Bu doğrultuda hedefimizin ilerleyen dönemde, sahibi olduğumuz maden ruhsat sahalarını bugüne kadar edindiğimiz tecrübeler ile işletmeye alarak iş hacmimizi büyütmek ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamak olduğunu söyleyebilirim. Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi alanında 2017 yılında başlayan yatırımlarımızı 2018 yılından itibaren işletmeye alarak, Türkiye’nin en önemli güneş santrali yatırımcılarından olduk. Bugün itibari ile 17 farklı lokasyonda güneş enerjisi santrallerinin yatırımcısıyız. Türkiye’nin ilk açılan 5 yıldızlı Holiday Inn Oteli ve Holiday Inn Ankara Çukurambar otelimiz ile ‘‘Open LobbyConcept’’ turizm sektöründe üst düzey temsil gücüne sahibiz.

Türkiye’nin kaç ilinde yatırımlarınız mevcut? Yurt dışında da yatırım yapma hedefiniz var mı?

Türkiye’nin 19 ilinde, faaliyet gösterdiğimiz farklı sektörlerde yatırımlarımız mevcut. Yurt içi ve yurt dışında yeni yatırımlar için araştırmalarımız devam ediyor.

YATIRIM GÜCÜMÜZE GÜÇ KATTIK

İzmir’in en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Batıçim’in yüzde 30’luk hissesini satın alarak yönetim kurulu başkanı seçildiniz. Batıçim’i satın alma fikri ve süreci nasıl gelişti?

İzmir ve çevresi, sanayi yatırımları açısından çok büyük bir potansiyel barındırıyor. Batıçim’de bölgenin en büyük yatırımlarından biri olarak bölge kalkınmasında önemli bir rol oynuyor. Batıçim’in çimento üretimi, enerji ve liman işletmeciliği alanlarındaki tecrübesi, bölge ekonomisine yön verirken ülke ekonomisi açısından da büyük bir katma değer yaratıyor. Bu açıdan değerlendirerek bölgenin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Batıçim’i bünyemize katmaya karar verdik. Yola çıkış noktasında ek olarak Türkiye’nin birçok ilinde yürüttüğümüz faaliyetlerimize İzmir ve Ege Bölgesi’ni de katarak faaliyet alanımızı genişletmeyi hedefledik. Böylece Türkiye’nin doğusundan batısına yüksek bir temsil gücü elde ettik. Maden, enerji ve turizm sektörlerindeki tecrübemizle konumumuzu yukarılara taşıma hedefimize daha da yaklaştık.  Batıçim ortaklığı ile sahip olduğumuz hisse oranı, şirketimiz açısından sadece bir çimento fabrikasına yapılan bir yatırım değeri taşımıyor. İzmir ve Söke’de iki çimento fabrikası, hidroelektrik santralleri, 16 beton santrali ve Aliağa’da liman işletmesi bulunan Batıçim ile mevcut yatırımlarımızın gücüne güç kattık. Dolayısıyla bu yatırımı sadece bir şirket ya da bir sektöre yapılan yatırım olarak görmüyoruz. Hisse devrini Türkiye’de iş gücünün desteklenmesi, bölgesel ekonomi ve dolayısıyla Türkiye ekonomisi için katma değer yaratılması açısından çok kıymetli buluyoruz.

MARKA DEĞERİNİ ARTIRACAĞIZ

Batıçim, yeni yönetimle nasıl bir strateji yürütecek. Batıçim’in ileriye dönük hedeflerinden bahsedebilir misiniz?

Batıçim ile kurduğumuz ortaklığı sadece şirketimiz için değil, Türkiye’de iş gücünün desteklenmesi, bölgesel ekonomi ve dolayısıyla Türkiye ekonomisi için katma değer yaratılması açısından çok kıymetli buluyoruz. Yönetimimizle köklü tecrübemizden aldığımız güçle yenilikçi yaklaşımımız ve üstün kalite prensibimizi Batıçim’e kazandıracağız. Yeni yönetimimizle öncelikle Batıçim’in marka değerini artırmaya odaklanacağız. Batıçim’e bağlı çimento fabrikalarını üretim ve satış ölçeğinde daha ileri seviyelere taşımak için tüm gücümüzle çalışacağız. Kalite standartlarını yükselteceğiz. Bölgeye sağladığı katma değerin artmasına katkıda bulunacağız.

İzmir’de Batıçim’den sonra Swissotel Residences Çeşme projesinin de yatırımcı ortağı oldunuz. Yeni yatırımlarınız olacak mı?

İzmir için yatırımlarımıza devam etmeyi planlıyoruz. Bu doğrultuda yeni yatırım fırsatlarını yakından takip ediyor ve değerlendiriyoruz.

ENERJİ YATIRIMLARI SÜRECEK

Çiftay olarak Türkiye genelinde hedeflediğiniz yeni yatırımlardan bahseder misiniz?

Sahibi olduğumuz maden ruhsat sahalarını bugüne kadar edindiğimiz tecrübeler ile işletmeye alarak iş hacmimizi, istihdamımızı büyütmek ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediğimizden bahsetmiştim. Yurt içinde ve yurt dışında bu birikimimizi paylaşabileceğimiz projeleri takip etmekteyiz. Enerji alanındaki yatırımlarımızı da önümüzdeki dönemde sürdürmeyi planlamaktayız. Yenilenebilir enerji portföyümüzü geliştirecek yeni yatırım imkanlarını doğrudan ve iştiraklerimiz vasıtasıyla takip etmekteyiz. Ankara Polatlı, İstanbul Şile, Manisa Salihli ve Diyarbakır’da toplam 39,5 MWp kurulu güce sahip biyogaz ve biokütle alanında devam eden yatırımlarımızın yanı sıra, portföyümüzü çeşitlendirecek kaynaklara da ilgimiz devam etmektedir. Kurulu gücümüzü arttırarak enerji yatırımlarımızın toplam büyüklüğümüzdeki payını yüzde 30’ların üzerine çıkarmayı hedeflemekteyiz.  İnşaat sektöründe de tecrübe ve birikimimizi değerlendirebileceğimiz projeleri takip etmekteyiz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.