Arsa Yatırımcılarının Planı Değişti!

Arsa Yatırımcılarının Planı Değişti!

Koronavirüs gayrimenkul yatırımcılarının tercihlerini de değiştirdi. Daha önce yatırım amaçlı arsa alanlar artık müstakil veya prefabrik bir ev yapıp izole bir yaşam sürmek için arsa satın alıyor.

A+A-

Dünya Gazetesi köşe yazarı Yasemin Salih bugünkü köşesinde ''Arsalar artık yatırım için değil yaşamak için alınıyor'' başlıklı yazısını kaleme aldı. Salih, müstakil evlerin ön plana çıktığına dikkat çekerken İstanbul'un İzmir ve Muğla gibi illere karşı cazibesini kaybettiğini de ifade etti.

İşte o yazı...

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla gayrimenkul müşterisinin planlarını değiştirdi. Yeşil Vadi Arsa Ofisi Başkanı Rafet Orhan, pandemiden önce arsa alıcısının niyeti yüzde 70 oranında yatırım yapmakken; pandemi ile beraber yüzde 30 yatırım, yüzde 70 yaşamak amacıyla arsaya para ödendiğini açıkladı.

Orhan, İstanbul’un Silivri ilçesi gibi kıyı bölgelerinde, şehrin kaçışı hayal eden müşterilerin arttığını ifade etti. “İstanbul sınırları içinde olan bu yerlerin tapuları daha da kıymetlendi” şeklinde konuşan Orhan, özellikle Çanta gibi alanlarda imarlı arsa arzının yükseldiğinden bahsetti. Orhan, “Bölgede 5 yıl önce hisseli satışlar yapılıyordu, şimdi imarlı satışlar var. Pandemiden önce 500 bin TL’ye satılan yerler şimdi 5 milyon TL oldu. İnsanlar arabasını vs satıp burada ikinci bir ev sahibi olmak, bahçeli bir hayata kaçmak istiyorlar” açıklamasında bulundu. 

‘Bizim müşterimiz orta ve düşük gelirli grup’

Rafet Orhan’ın açıklamalarına göre bölgeye talep gösterenler orta ve düşük gelirli vatandaşlardan oluşuyor. Salgın sonucunda ücretli çalışan İstanbullu vatandaşların, bahçeli ev hayallerini 10 yıl öne çektiğinden bahseden Orhan, “Bunun satışlarımızda görüyoruz. Uygun projelerle bu gruba ürün sağlıyoruz. 150 bin ila 500 bin TL arasında yatırım seçeneklerimiz var. Pandemide herkes ayağı toprağa değsin istiyor. Pandemiden önce 20-30 kişi bir araya gelir bir arsa alıp site kurarlardı. Şimdi ise herkes tek başına geliyor. Kalabalık yaşam hayal edilmiyor” diye konuştu. 

Müstakil bahçeli evlere talep patladı, Üsküdar ve Foça artışta zirveye çıktı

Koronavirüs salgınıyla beraber müstakil bahçeli evlerle ilgili yükselen talep, fiyatların son bir yıl içerisinde hızla artmasına yol açtı. Tapusor'un, “Pandemi Döneminde Müstakil Ev Trendleri" başlıklı raporu değerlendirildiğinde, salgın ile beraber müstakil bahçeli evlerin en çok arttığı ilçelerden İzmir'den 9, İstanbul'dan 7, Muğla'da 5, Sakarya'dan 4 ilçe yer aldı. 

İstanbul'da Üsküdar ve Beşiktaş öne çıktı

Pandemi dönemi ve uzaktan çalışma sisteminin yaygınlaşmasıyla İzmir ve Muğla gibi illere karşı cazibesini yitiren İstanbul merkezinin hemen yanında az nüfuslu ilçeler bahçeli ev fırsatları sunuyor. Kısa ve orta dönem kiralama seçeneklerinin sunulduğu gayrimenkuller için talep kaynaklı ciddi artış yaşanıyor. İstanbul'da son bir sene içerisinde bahçeli müstakil evlerin fiyatlarının en çok arttığı ilçelerin başında yüzde 34 ile Üsküdar gelirken, Üsküdar'ı, yüzde 33 ile Beşiktaş, yüzde 27 ile Beykoz, yüzde 15 ile Silivri ve yüzde 9 ile Sarıyer takip ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.