Antalya'da 2 Bin 100 Kaçak Yapı Yıkıldı

Antalya'da 2 Bin 100 Kaçak Yapı Yıkıldı

Antalya'da kaçak yapılar ile mücadele devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, uydu tespiti ve saha denetimleri ile tespit ettiği 2 bin 100 kaçak yapının yıkımını gerçekleştirdi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde Antalya'daki imar barışına aykırı yapılar tespit edilerek yıkılıyor.

Bakanlığın kaçak yapılara yönelik başlattığı çalışma kapsamında, turizm şehri Antalya'da yıkılan kaçak yapıların sayıları da her geçen gün artıyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ile bakanlık müfettişleri, uydudan görüntüleri inceleyip saha çalışmaları gerçekleştirerek bölgedeki kaçak yapıların tespitini yapıyor.

İmar bölümünde çalışan yaklaşık olarak 30 kişilik ekip, 2017'den bu yana 772'si bu sene olmak üzere 6 bin 513 kaçak yapı saptadı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kaçak yapı inşa ettikleri belirlenen yerlerin yapı kayıt belgesi de  iptal ediliyor.

Kaçak yapıların yıkımı, uyarılar sonucunda ilgili belediyeler tarafından yapılıyor. 2017 yılında 453, 2018 yılında  649, 2019'da ise 593 kaçak yapının yıkıldığı Antalya'da, bu senenin  6 ayında 405 kaçak yapının yıkımı yapıldı.

Bakan Kurum da çalışmaları yakından izliyor. Merkez ilçelerden Kepez'de şu ana kadar tespit edilen 1451 kaçak yapıdan 947'si, Muratpaşa'da belirlenen 366 yapının 318'i, Konyaaltı'nda 72 yapıdan 47'si, Döşemealtı'nda 214 yapıdan 96'sının yıkımı gerçekleştirildi.

Antalya Kemer'de tespit edilen 529 kaçak yapıdan 169'u, Manavgat'ta 493 yapıdan 143'ü, Aksu'da 327 yapıdan 156'sı, turistik ilçelerden Kaş'ta 1436 kaçak yapıdan 20'si yıkıldı. Serik'te 432 kaçak yapıdan 15'i, Alanya'da 582 yapıdan 50'sinin yıkımı gerçekleştirildi.

Diğer ilçeler Gazipaşa, Korkuteli, Elmalı, Kumluca, Finike, İbradı, Gündoğmuş ve Demre'de tespit edilen 611 kaçak yapıdan toplamda 139'unun yıkımı gerçekleştirildi. Akseki'de ise şu ana kadar kaçak yapı tespiti gerçekleşmediği bildirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da çalışmaları yakından izleyip yetkililerden konuyla ilgili bilgiler alıyor.

"Birinci derece doğal sit alanına 2 gün içinde kaçak yapı yapılmış"


Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tevfik Altınay, Anadolu Ajansı muhabirine, yapıların 2017 yılından önce mi sonra mı yapıldığını uydu görüntüleriyle, resmi makamların tutanaklarıyla karşılaştırarak tespit ettiklerini belirtti.

Müdürlük bünyesindeki ekibin imarla ilgili çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Altınay, kaçak yapıların kanunen birinci sorumluların belediyeler olduğunu, aslında kaçak yapılarla belediyelerin mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Altınay, eğer kaçak yapıların gereği yapılmazsa bakanlığın birimi olan il müdürlüğü olarak harekete geçtiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Bakanımızın, 'Doğal sitlerdeki özel çevre koruma alanlarındaki kaçak yapıları kaldıracağız.' açıklamaları var. Biz de bu yönde bakanımızın emriyle çalışıyoruz. Yıkımlar devam ediyor, bunların hepsini yıkıp kaldırtacağız. Demre Üçağız'da birinci derece doğal sit alanına 2 gün içinde kaçak yapı yapılmış, yapı kayıt belgesi alınmış. Hemen kayıt belgesini iptal edip, yıkım için talimat yazısı gönderdik, belediye yıktı."

"Kaçak yapıları bitireceğiz"


Korunan alanlarda sık sık denetim yaptıklarını da söyleyen Altınay, Antalya'da 191 bin 900 kayıt belgesi alındığını, usullere göre alınmayan 714 yapı kayıt belgesini iptal ettiklerini belirtti.

Sürekli mevcut yapı kayıt belgelerini de taradıklarını dile getiren Altınay, "Kaçak yapıların yıkımı için hummalı çalışma yürütüyoruz. Antalya'da kaçak yapıya izin vermeyeceğiz. Mevcut kaçak yapıları da kesinlikle bitireceğiz, bu konuda kararlıyız." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.