Alsancak-Kahramanlar İmar Planı Askıda

Alsancak-Kahramanlar İmar Planı Askıda

Büyükşehir belediyesi tarafından, mahkeme iptalinin ardından ikinci kez düzenlenerek askıya çıkarılan Alsancak-Kahramanlar nazım imar planı yeniden mahkemelik olma yolunda…

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılının kasım ayında onaylayarak yürürlüğe soktuğu ancak daha sonra mahkeme tarafından iptal edilen Alsancak-Kahramanlar 1/5000 ölçekli nazım imar planları yeniden askıya çıkarılmıştı. 14 şubatta askıya çıkarılan planlar 15 mart Perşembe günü askıdan inecek. Şehir plancıları odası İzmir Şubesi ise askıya çıkarılan imar planının bir öncekinden hiçbir farkı olmadığını ileri sürerek planları yine mahkemeye götüreceğini duyurdu.

İdari mahkeme, İzmir Büyükşehir tarafından 2015 yılında onaylanan 1.Etap (Alsancak-Kahramanlar Bölgesi) 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nı “Ticaret-Turizm Alanı” ve “Ticaret-Turizm-Konut Alanı” olarak belirlenen farklı özelliklerdeki arazi kullanım kararlarına ilişkin Nazım Plan ölçeğinin gerektirdiği tariflere plan açıklama raporunda ve plan notlarında değinilmediği, ayrıca planda öngörülen ulaşım ve otopark düzenlemelerine ilişkin plan açıklama raporunda ayrıntılı açıklamaların yer almaması gerekçesiyle iptal etti.

Büyükşehir belediyesi planlama alanının tamamını içeren yürürlükte 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı bulunmadığından, mahkeme Kararında belirtilen iptal gerekçelerini de giderecek şekilde bir plan hazırlayıp yeniden askıya çıkardı.

alsancak-kahramanlar-imar.jpg

ŞPO: İPTAL EDİLEN PLANIN AYNISI

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 2. Başkanı Uğur Bayrak daha önce iptale gerekçe olan itirazların dikkate alınmadığını dile getirdi. Bayrak “Otopark sorununu eğitim alanları içerisinde çözmek gibi bir gayret vardı. Burada çözemeyeceği belliydi. Şimdi bu plan notunu tamamen kaldırmışlar ama yerine hiç bir öneri yok. Bilirkişinin talebi yine gerçekleşmemiş oldu. Bu otopark sorununun devam edeceği anlamına taşıyor. Ulaşımla ilgili herhangi bir gelişme yok. Diğer konularda da 2015’te çıkan ve dava ile iptal olan planın tamamen aynısı” dedi. 

Ağırlı olarak Ticaret, Konut ve Turizm alanlarından oluşan planlama alanında, 6.3 hektarlık alan yüksek yapılaşmalı Çok Yüksek Yoğunluklu" olarak tanımlandı.

1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın arazi kullanım yoğunluğu şu şekilde;

alsancak-kahramanlar-imar-plani.png

Planlama alanının genel arazi kullanım kararları ise şu şekilde;

Batıda İzmir Körfezi, doğuda Alsancak Garı ve demiryolu alanı, güneyde Hürriyet ve Mürsel Paşa Caddeleri ile sınırlanan alanda yoğunluklu karma kullanım türleri nedeniyle “Ticaret+Turizm+Konut Alanı”,

Batıda İzmir Körfezi, doğuda Yeşil Dere Caddesi, güneyde Fevzi Paşa ve Gazi Caddeleri ile sınırlanan alanda yoğunluklu kullanımın ticaret olması,

Bunun yanısıra otellerin bulunması nedeniyle “Ticaret+Turizm Alanı” olarak belirlendi.

Planda Ticaret+Turizm+Konut Alanı kullanımına ayrılan alanlar 1/1000 ölçekli imar planında Ticaret Seçenekli Konut (TM1) kullanımına ayrılmış alanlar olup, TM1 kullanımı “Konut, çarşı, büro, perakende ticaret, eğlence yerleri,turistik tesisler,otel ve motel,yerel ve bölgesel kamu kuruluşları,çok katlı taşıt parkı vb. yapılabilir.” şeklinde açıklanmakta, Ticaret+Turizm Alanı kullanımına ayrılan alanlar ise 1/1000 ölçekli imar planında Ticaret Seçenekli Konut (TM) kullanımına ayrılmış alanlar olup, TM kullanımı da “Konut, çarşı, büro, perakende ticaret, eğlence yerleri,turistik tesisler,otel ve motel,yerel ve bölgesel kamu kuruluşları,çok katlı taşıt parkı vb. yapılabilir. Zemin katlarda konut yapılamaz” şeklinde açıklanmaktadır.

İMAR PLANI DOSYASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.