Almanya'da Konut Fiyatlarının %30'a Kadar Düşeceğini Tahmin Ediyor

Almanya'da Konut Fiyatlarının %30'a Kadar Düşeceğini Tahmin Ediyor

Almanya'da en büyük ev sahiplerinden biri olan TAG Immobilien, ev fiyatlarının 2022'deki zirve noktasından %30'a kadar düşebileceği tahmininde bulundu.

A+A-

Almanya'da en büyük ev sahiplerinden biri olan TAG Immobilien, ev fiyatlarının 2022'deki zirve noktasından %30'a kadar düşebileceği tahmininde bulundu. Bu görünüm diğer sektör oyuncularının beklentilerini aşıyor ve Avrupa'nın en büyük konut emlak piyasasının karşı karşıya olduğu zorlukların altını çiziyor.

TAG Immobilen'in eş CEO'su Martin Thiel, halihazırda önemli bir gerileme yaşayan Alman konut piyasasında daha fazla düşüş görülebileceğini belirtti. Thiel, değerlemelerde %20'lik bir düşüş beklenirken, bilançonun %30'a varan bir düşüşe hazırlıklı olmasının ihtiyatlı olacağını belirtiyor.

Değeri 670 milyar avro olan Alman emlak piyasası, ülke ekonomisinin hayati bir bileşeni olup her 10 istihdamdan birini ve ekonomik çıktının yaklaşık beşte birini desteklemektedir. Thiel'in yorumları, TAG Immobilien'in 85.000 Alman konutunun değerini 2022 ortasından bu yana %13 oranında düşürmesinin ve Haziran ayına kadar toplamda %20'lik bir değer düşüşü öngörmesinin ardından geldi.

Bu görüşün aksine, Almanya'nın borsada işlem gören en büyük emlak grubu olan ve CEO Rolf Buch tarafından yönetilen Vonovia, ihtiyatlı bir iyimser duruş sergiledi. Yaklaşık %10'luk bir değer kaybının ardından 4 milyar avroluk bir zarara yol açan Buch, piyasanın en düşük noktasına yaklaşmış olabileceğine inanıyor ve yakında bir toparlanma bekliyor.

Benzer şekilde, Almanya'nın borsaya kayıtlı en büyük ikinci ev sahibi olan LEG Immobilien, geçen yılın ortalarında 166.000 dairesinin %10'dan fazla değer kaybettiğini bildirmiş ve %6'ya varan ilave değer kayıpları öngörmüştür. CEO Lars von Lackum, Alman emlak piyasasının istikrarına olan güvenini koruyarak %30'luk bir düşüş öngörmüyor.

Sektördeki gerileme, müteahhitleri zorlayan ve işlemleri durduran artan faiz oranları ve inşaat maliyetlerine bağlanıyor. Almanya şu anda Avrupa'da en çok etkilenen ülke konumunda ve bu durum Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nde de gözlenmekte olup, sektörde artan iş riskleri ve acil yardım çağrıları söz konusu.

Thiel'in açıklamaları, işlemlerin azlığı nedeniyle fiyatlandırmada yaşanan zorluklara da dikkat çekerken, faiz oranlarının bu yılın ortasında beklendiği gibi düşmesi halinde bu durumun değişebileceğini belirtti. Thiel, borsada işlem gören şirketlerin piyasa değişikliklerine hızla uyum sağlarken, birçok satıcının fiyatları düşürmekte tereddüt ettiğini ve bunun da satışların durma noktasına gelmesine yol açtığını belirtti.

TAG CEO'su, şirketi temettüleri kesmeye, varlıkları tasfiye etmeye ve ek sermaye aramaya zorlayan çöküşün şiddetini hafife aldığını itiraf etti.

Alman ekonomi enstitüsü DIW, 2024 yılında inşaat harcamalarında mali krizden bu yana ilk kez bir düşüş yaşanacağını ve 2025 yılında istikrar sağlanacağını öngörüyor. Bu tahmin, gayrimenkul sektöründe devam eden zorlukları ve daha geniş ekonomik ortamı yansıtıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.