400-800 Bin TL Arasındaki Gayrimenkullere Büyük İlgi

400-800 Bin TL Arasındaki Gayrimenkullere Büyük İlgi

Türkiye’de en fazla 400 bin – 800 bin TL aralığında gayrimenkuller satıldı. 1 milyon TL ve üzeri fiyatlı gayrimenkuller bu yıl elde kalırken, yabancıya satışlar da geçtiğimiz yıla oranla düşüş gösterdi.

A+A-

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada 2020 yılının ilk 6 ayı boyunca en çok konutun satıldığı il İstanbul olurken, İstanbul’u Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin ve Konya izledi.   

95 bin 271 konut satışının gerçekleştiği İstanbul’da satışın en yoğun olduğu ilçeler Esenyurt, Pendik, Sancaktepe, Başakşehir ve Beylikdüzü oldu.

emel-akbas-idikurt.jpg

400 - 800 bin TL arasındaki gayrimenkullere büyük ilgi

Haziran ve Temmuz'da İstanbul’da 68 bin 231 konut satılırken, bu satışların büyük çoğunluğunu 2+1, 3+1 daire tipi ve 400 ile 800 bin TL arasındaki gayrimenkullerden meydana geldi. Bu fiyat aralığında geniş seçenekler sunan Esenyurt, Pendik, Sancaktepe, Başakşehir, Beylikdüzü ve Büyükçekmece bölgeleri öne çıkıyor. Özellikle yazın başında gayrimenkul piyasasına can suyu gibi gelen faiz oranlarının düşüşünün de yerli alıcıyı tetiklediğinden bahseden ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut şu açıklamalarda bulundu:

1 milyon TL ve üzerindeki gayrimenkuller elde kaldı

“İçinden geçtiğimiz bu zorlu dönemde Türk gayrimenkul alıcıları ağırlıkla 400 ile 800 bin TL arasındaki gayrimenkulleri tercih etti. 1 milyon ve üzeri fiyatlı gayrimenkuller ne yazık ki bu yıl elde kaldı. Bu dönemde gerçekleşen satışların yüzde 50’den fazlası ipotekli satışlar oldu. Alıcılar gayrimenkul satış bedelinin yüzde 40 ila yüzde 60’ı arasında kredi kullanımını tercih etti. Örnek olarak 800 bin TL’lik bir gayrimenkulde, alıcı 400 bin TL nakit verip 400 bin TL kredi kullanmak istediğinde bu tutarda bir kredinin 120 ayda aylık ödemesi güncel faiz oranı ile 5.711 TL civarında oluyor. Bu kredinin ödenebilmesi içinde aylık hane gelirinin minimum 10 bin TL ve üzeri olması gerekiyor. Dolayısıyla 1 milyon TL ve üzerindeki gayrimenkullerde hem peşinat hem de aylık taksit ödeme güçlüğü sıkıntısı yaşanıyor. “

Orta segmentte satılık gayrimenkul azaldı, lüks projelere alıcı yok

Lüks segment gayrimenkullerin yoğun alıcı grubu olan yabancıların Pandemi nedeniyle Türkiye’ye gelememeleri satışları oldukça yavaşlattı. Şu anda sektörde orta segmentte satılık portföy bulmakta zorlanırken lüks gayrimenkullere de alıcı bulmakta zorlanıyoruz.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.