30 Bin Sosyal Konut İçin Kuralar Çekilecek

30 Bin Sosyal Konut İçin Kuralar Çekilecek

İİk Evim projesi çerçevesinde 81 ilde 250 bin sosyal konutun kura çekimine devam ediliyor. Şu ana kadar 12 ilde yaklaşık 23 bin konutun kurası çekildi. 28 Kasım’a kadar 11 ilde 29 bin 363 konutun daha hak sahipleri tespit edilecek.

A+A-

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olan ‘İlk Evim, İlk İşyerim’ projesi kapsamında kura heyecanı devam ediyor. Projenin ilk etabında yer alan 250 bin konutun başvuruları, 31 Ekim itibarıyla tamamlanmış, 8 milyon başvurudan 5 milyon 135 bin 324’ü geçerli sayılmıştı.

Kuralar ise 7 Kasım itibarıyla başladı. 7-16 Kasım tarihleri arasında Şırnak, Ardahan, Kars, Siirt, Iğdır, Batman, Ağrı, Mardin, Van, Şanlıurfa, Hakkari ve Bitlis olmak üzere 12 ildeki 22 bin 893 konutun kura çekimleri tamamlandı, hak sahipleri belli oldu.

YENİ TAKVİM BELİRLENDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 10 günlük yeni takvimi açıkladı. Dün Kilis ve Muş’tan başlayan ikinci etap kura çekilişi 28 Kasım’a kadar devam edecek. 17-28 Kasım’da gerçekleştirilecek ikinci etap kuralarda Kilis, Muş, Bingöl, Gaziantep, Erzurum, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır olmak üzere 11 ilde toplam 29 bin 363 konut sahibini bulacak. Kuralar, noter huzurunda çekilecek. Toplu Konut İdaresi’nin sosyal medya hesaplarından da canlı yayınlanacak. Vatandaş kurayı bizzat yerinde takip etmek isterse, salonlara gidip kendisi de izleyebilecek.

 

SONUÇLAR NEREDE?

Kura çekimlerini canlı olarak ya da yerinde izleyemeyen vatandaşlar, daha sonra TOKİ’nin web sitesinden (toki.gov.tr/sosyalkonut) ‘başvuru ve hak sahipliği kura sonucu bilgilendirme’ sayfasından il ve proje seçerek hak sahipliğini sorgulatabilecek. Asil ve yedek hak sahipleri, kuradan hemen sonra bu sayfada yer alacak. Ayrıca başvurusu kabul edilmeyenler de bu sayfada listeleniyor.

 

BAŞVURU BEDELİ 5 GÜN İÇİNDE İADEı

Başvuru bedeli olarak 500 lira bankalara yatırılmıştı. Kurada, hak sahibi olamayanlar başvuru bedellerini, kura çekiliş tarihinden itibaren 5 iş günü sonrasında başvuru yapılan bankanın yetkili şubeleri ve ATM’lerinden geri alabilecek.

 

HAK SAHİBİ OLANLAR NE YAPACAK?

Projenin bağımsız bölüm listesi ve konut fiyatları belirlendikten sonra TOKİ’ce tespit edilen tarihte konut belirleme kurası çekilecek.

Konut belirleme kurası ile konutu belli olan alıcılar, TOKİ’nin ilan edeceği tarihlerde bankada Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalayacak.

Hak sahipleri sözleşme imzalama aşamasında belgeleri ibraz ederek başvuru şartlarına sahip olduklarını kanıtlayacaklar.

 

YÜZDE 10 PEŞİNAT 20 YIL VADE

Brüt 75 ve 85 metrekarelik 2+1’lerin fiyatı illere göre değişmekle birlikte 608 bin lira ile 770 bin lira arasında, brüt 105 metrelik 3+1’lerin fiyatı ise 850 bin lira ile 950 bin lira arasında olacak.

240 ay (20 yıl) vadenin sunulduğu projede 2+1’lerin taksitleri aylık 2 bin 280 liradan, 3+1’lerin taksitleri aylık 3 bin 187 liradan başlıyor.Evin bedelinin yüzde 10’u kadar peşinat ödenecek. Ödemeler, sözleşme imzalandığı tarihten itibaren başlayacak.

Taksitler, her yılın ocak ve temmuz aylarında memur maaş artışı oranına göre yeniden belirlenecek. Bu oranın çok yüksek olduğu dönemlerde TOKİ, daha düşük bir oran açıklayabilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.