3 Milyon Kişi Ev Almak İçin Kredilerin Düşmesini Bekliyor

3 Milyon Kişi Ev Almak İçin Kredilerin Düşmesini Bekliyor

Konutta birikmiş talebe dikkat çeken Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, konut almak için bekleyen 3 milyon kişinin olduğunu belirterek satışların artması için kredi kampanyalarının hayata geçmesini beklediklerini söyledi.

A+A-

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, konut satış rakamları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Konut satışlarının 2023'te bir önceki seneye göre yüzde 17,5 azaldığına dikkat çeken Özyurt, sektörün ve piyasaların dengeye gelmesi için ciddi önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi. 

Tamer Özyurt, söz konusu açıklamasında 2023'te 1 milyon 225 bin 926 konut satışı yapıldığına değindi ve "Kredili satışlarda ise yıllık yüzde 36,6 azalış söz konusu. Yalnızca Aralık'taki kredili satışlardaki düşüş yüzde 72,3 şeklinde gerçekleşti. Bu da konut almak isteyen vatandaşın, yüksek faizler nedeniyle banka kredisi kullanamadığını gösterdi" ifadelerini kullandı. 

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Türkiye'nin normal şartlarda yıllık konut satışlarının 1.5 milyon seviyesinde olduğunu belirtti ve konut fiyatlarının, inşaat girdi maliyetlerindeki yüksek artış ve enflasyonist ortam sebebiyle zirve yaptığını vurguladı. 

Ev fiyatlarının dar ve orta kesim için ulaşılmazken, şimdi herkes için zor bir duruma geldiğinin de altını çizen Tamer Özyurt, "Ev satın almak ancak banka kredisi çekmekle mümkün halde. Nakdi olan yatırımcı ise konut almak yerine parasını yüksek banka faizlerine yönlendirdi. Satışların yükselmesi için  konut kredi faizlerinin düşmesi gerekli" diye konuştu. 

Özyurt, 2024 yılında konut satışlarının yükseltilmesi için bazı kampanyaların hayata geçirilmesini beklediklerini aktardı ve "Bu düzenlemeler konut faizlerini yüzde 2'nin altına indirecek şekilde ve 15-20 yıllık ödeme planları halinde olmalı. Konut almak isteyip de bekleyen 3 milyon civarı bir kitlenin var olduğunu biliyoruz" dedi. 

Tamer Özyurt, bahsedilen bu kesimin konut alamadığı için kirada yaşamak zorunda kaldığını aktardı. 

"Vatandaşın kira öder gibi konut sahibi olması sağlanmalı. Sektörel denge, arz ve talebin daha sağlıklı bir şekilde buluşmasını sağlayacak önlemlerle mümkün olur. Diğer taraftan üretici için de kredi kullanımı çok zor duruma geldiğinden konut arzı yavaşlamış halde, ruhsatı alınan projeler bile beklemede" ifadelerine yer veren Özyurt, yeni konut projesi yerine, var olan projeleri tamamlamaya odaklanan ve önünü görmekte zorluk çeken bir sektörde iş yaptıklarının altını çizdi. 

Özyurt, barınmanın öncelikli ihtiyaç olduğuna ve hayata geçirilecek sistemlerle konut arzının artırılması gerektiğine dikkat çekerek, açıklamasını "Kredi musluklarının hem üretici ve hem de alıcı için açılması gerekiyor. Yüksek maliyetlerin dizginlenmesi, yatırımları artıracak koşulların sağlanması, üretim ve satışları artırıcı uygulamaları uygulamaya alınması gibi çalışmaların olacağı bir yılın içerisindeyiz. Konut üreticileri olarak şimdi gözlerimiz kamu tarafından çizilecek yol haritasına çevrildi" değerlendirmesiyle tamamladı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.