2B Arazilerinden Devletin Kasasına 7.8 Milyar TL Girdi

2B Arazilerinden Devletin Kasasına 7.8 Milyar TL Girdi

İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın 2/B arazileriyle ilgili soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan yanıt geldi. 2

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, CHP’li Mahir Polat’ın 2/B arazileriyle ilgili soru önergesine yanıt verdi. 2/B arazilerinin satışı kapsamında 748 bin hak sahibine tapularının verildiğini ifade eden Bakan Kurum, “Satışı yapılan 531 bin taşınmazın toplam satış bedeli 11 milyar TL olup, bu tutarın bugüne kadar 7 milyar 800 milyon liralık bölümü tahsil edilmiştir” dedi.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, CHP YDK Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın 2/B arazileriyle ilgili soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan yanıt geldi. 2/B arazilerinin satışı kapsamında 748 bin hak sahibine tapularının verildiğini ifade eden Bakan Kurum, “Satışı yapılan 531 bin taşınmazın toplam satış bedeli 11 milyar TL olup, bu tutarın bugüne kadar 7 milyar 800 milyon liralık bölümü tahsil edilmiştir” açıklamasında bulundu.

POLAT TBMM GÜNDEMİNE TAŞIMIŞTI

CHP’li Polat, İzmir’in Aliağa ilçesindeki Bozköy ve Helvacı Mahallelerindeki 2/B arazilerinin rayiç bedellerinin çok yüksek olduğu iddialarını TBMM gündemine taşımıştı. Söz konusu arazilerin bölgedeki demir-çelik fabrikalarına verilmesinin planlandığı, bu nedenle rayiç bedellerinin yüksek olduğu iddialarının doğru olup olmadığının açıklanmasını isteyen Polat, ülkemizdeki 2/B arazilerinin miktarının ve bu arazilerin satışından elde edilen gelirin ne kadar olduğunun açıklanmasını istemişti.

TOPLAM GELİR 11 MİLYAR TL

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Polat’ın soru önergesine verdiği yanıtta, 2/B arazilerinin satışı kapsamında 748 bin hak sahibine tapularının verildiğini belirterek, “Satışı yapılan 531 bin taşınmazın toplam satış bedeli 11 milyar TL olup, bu tutarın bugüne kadar 7 milyar 800 milyon liralık bölümü tahsil edilmiştir. Geri kalanı ise taksitler halinde ödenmektedir” dedi. Bu satış işlemleri sonucunda 6292 sayılı Kanunun 10’uncu maddesinin iki ve üçüncü fıkralarında ilgili düzenlemenin yapıldığını anımsatan Kurum, bu düzenlemeyi şöyle hatırlattı:

“Bu Kanunun uygulanmasından elde edilen ve gelirlerin yüzde üçünü geçmemek üzere Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek miktar, genel bütçe gelir ve gider hesaplarıyla ilişkilendirilmeksizin tahsilini takip eden ay sonuna kadar yatırım amacıyla kullanılmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü muhasebe birimi hesabına ödenir. Kalan tutarın yüzde doksanını geçmemek üzere Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen orana karşılık gelen bölümü, ilgili yıl genel bütçesinin (B) işaretli cetvelinde özel gelir, kalanı ise gelir olarak öngörülür ve gelir gerçekleşmesine bağlı olarak özel gelir veya gelir kaydedilir. İlgili yıl genel bütçesinin (B) işaretli cetvelinde özel gelir olarak tahmin edilen söz konusu tutarlar karşılığı, Bakanlığımız bütçesinde afet riski altındaki alanların dönüştürülmesinde kullanılmak üzere özel ödenek öngörülür. Genel bütçenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedilecek tutarlar karşılığı, nakledilecek orman köylülerine ait taşınmazların kamulaştırılması, 2/A alanlarının ıslah, imar ve ihyası, iskanı, orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi, 2/A ve 2/B alanlarının en az iki katı verimsiz orman alanlarının ıslahı ve yeni orman alanlarının tesisi için kullanılmak üzere Orman Genel Müdürlüğü bütçesinde gerekli ödenek öngörülür.”

Bakan Kurum, 8’inci maddenin dördüncü fıkrasına göre “Bakanlığımız tarafından proje alanı olarak belirlenen alanların değerlendirilmesinden elde edilen gelirler genel bütçeye gelir kaydedilir” hükmünün yer aldığını ve bu hüküm çerçevesinde işlem tesis edildiğini vurgulayarak, 6292 sayılı Kanunun 12’nci maddesi kapsamında İzmir ili Aliağa İlçesi Bozköy ve Helvacı Mahalleleri’nde kıymet takdiri yapılan ve satışa konu edilen tarım arazisi bulunmadığını bildirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.