2023'te Gayrimenkul Satanlar Dikkat!

2023'te Gayrimenkul Satanlar Dikkat!

Emlak uzmanı Özelmacıklı, Türkiye genelinde 2023 yılında toplamda 2 milyon 949 bin 437 adet satış işlemi gerçekleştiğini belirtti. Özelmacıklı, gerçek kişilerin gayrimenkulleri elden çıkarması halinde kazançlarının gelir vergisine tabi olacağını söyledi

A+A-

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, gayrimenkul alım satım işlemlerinin ticari kazanç hükümleri kapsamında olmadığı durumlarda, değer artışı kazancı hükümlerine göre vergilendirildiğini vurguladı. Gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılması durumunda doğan kazancın değer artışı kazancı olarak değerlendirileceğini belirtti. Elden çıkarma işlemi, satış, devir, temlik, trampa, takas, kamulaştırma veya ticaret şirketlerine sermaye olarak konulması gibi durumları kapsar.

Vergi İstisnası ve Beyan Süreci

Özelmacıklı, 2023 takvim yılı için değer artışı kazancının 55 bin TL'sinin gelir vergisinden istisna olduğunu ve bu istisna sınırını aşan kazançların 1 Nisan 2024 tarihine kadar beyan edilmesi gerektiğini belirtti. Hesaplanan gelir vergisinin ilk taksidinin 1 Nisan 2024'e, ikinci taksidinin ise 31 Temmuz 2024'e kadar ödenmesi gerektiğini ifade etti. Değer artışı kazancı vergisi hesaplaması ve beyannamelerin verilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığının Hazır Beyan sayfasının kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Hesaplama Süreci ve Önemli Noktalar

Değer artışı kazancının vergilendirilmesi için öncelikle kazancın hesaplanması gerektiğini belirten Özelmacıklı, elden çıkarma karşılığında alınan para tutarı ile maliyet bedeli, giderler ve vergilerin düşülmesiyle kazancın bulunduğunu ifade etti. Ayrıca mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedelinin Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen Yurt İçi - Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artış oranında artırılarak tespit edildiğini söyledi. Endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının yüzde 10 veya üzerinde olması gerektiğini belirtti.

İvazsız İktisap ve Miras Yoluyla Edinilenler

İvazsız olarak iktisap edilmiş taşınmazların elden çıkarılmasından doğan kazancın vergilendirilmediğini belirten Özelmacıklı, özellikle miras yoluyla geçen taşınmazların elden çıkarılması durumunda vergilendirilmeyeceğini vurguladı. Ayrıca, tapuya tescil edilmeden önce sahibi tarafından kullanılan taşınmazların 5 yılı aşkın süredir fiili olarak kullanılması halinde vergilendirilmeyeceğini ifade etti. Bu durumda Toplu Konut İdaresi ve kooperatiflerin tahsis belgeleri ve faturaları gibi belgelerin fiili kullanım tarihlerinin dikkate alındığını belirtti.

KAYNAK: İHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.