2021'de Talep ve Maliyetlerin Artmasıyla Konut Fiyatları Yükselecek

2021'de Talep ve Maliyetlerin Artmasıyla Konut Fiyatları Yükselecek

Konut kredisindeki düşük oranlarla gayrimenkul piyasası hareketlendi. Gayrimenkul sektörü temsilcileri talep ve maliyetlerdeki artışla 2021 yılında konut fiyatlarının daha da artacağını ifade ediyor

A+A-

Konut kredi faizlerinin yüzde 1'in altına çekilmesi, gayrimenkul piyasasına hareketlilik getirdi. Geçtiğimiz haziran ayı, en çok satışın yapıldığı ay olurken Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, konut satışlarındaki hareketliliğin temmuzda da devam ettiğini söylüyor.

Nef Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Çelik, haziran ayında konut piyasasında tarihi satış rekorlarının kırıldığını belirterek, "Haziran başında başlatılan yüzde 0,64 konut kredi kampanyası bekleyen talebi ciddi anlamda harekete geçirdi” diyor.

Hedeflerini revize ettiklerini ve yıl sonunda 1 milyar TL ciro hedefini geçeceklerini belirten Selçuk Çelik, “2020'de Türkiye 1,4 milyonun üzerinde konut satışıyla Avrupa lideri olabilir" diyor. İşte Türkiye'nin önde gelen markalı konut üreticileri ve 2020 planları...

NEF ANADOLU'YA AÇILIYOR 

2019'u 1 milyar TL'nin üstünde ciroyla kapattıklarını belirten Nef Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Çelik, 2020 hedeflerini haziranda artan konut satışlarıyla yukarı çektiklerini söylüyor.

“2020 yılı ciro hedefimiz 1 milyar TL'yi aşmakti. Artan taleple yıl sonu hedefimizi yukarı çekmeyi planlıyoruz" diyen Çelik, şöyle devam ediyor: 

"Haziran başında başlatılan yüzde 0,64 konut kredi kampanyası bekleyen talebi ciddi anlamda harekete geçirdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun konut satış istatistiklerine göre haziranda her anlamda tarihi rekor kırıldı. Bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışları yüzde 209,7 artarak 190 bin 12 oldu. İpotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.287 artış gösterdi. Yıl sonunda 1,4 milyonun üzerinde konut satışıyla Avrupa lideri olabiliriz. Biz de haziranda 305 adet satışla 373 milyon TL ciro elde ettik. Bu satışların 81 milyon TL'si müşterilerimizin satış ofislerimize gitmelerine gerek kalmadan, yetkili satış danışmanlarımızla görüntülü görüşme yaparak her türlü detaya ulaşabildiği, hatta danışmanlarımızla birebir çalışarak kendilerine özel bir ödeme planı oluşturabildiği Nef Online üzerinden gerçekleşti. Haziran ayındaki tarihi konut kredi kampanyasına Nef Çekmeköy ve Nef Bahçelievler projelerimizle katıldık. İlk 6 ay toplamında 683 milyon TL ciro elde ettik. Nef Reserve Yalıkavak'ta satışlar yüzde 70 oranında tamamlandı. Nef Bahçelievler, Kandilli, Gölköy, Basın Ekspres ve Novu Sütlüce'de inşaat devam ediyor. Hedefimiz 2023'te 10 sehirde Novu yurt markamızla yer almak. Konut dışında yine arsa yatırımı için de çalışmalarımız bulunuyor. İlk proje Kızılırmak üzerinde yer alan ve Türkiye'nin en büyük 3'üncü baraj gölü olan Hirfanlı Gölü'ne 1 km cephesi olan Nef City 82 olacak. Arsa geliştirip satma işine Anadolu'nun diğer illerinde de devam edeceğiz. İstanbul'a yakın bir yerde de bu tip bir proje planlıyoruz."

"STOKLARIN ÇOĞUNU ERİTTİK"

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, satışına devam ettikleri projelerde yaklaşık bin konutluk bir stokun olduğunu belirterek, "Konut kredi faizlerinin aşağı çekilmesinin de etkisiyle bugün bunun çoğunu eritmiş durumdayız." diyor. Önümüzdeki dönemde artan konut satışlarıyla fiyatların yukarı gideceğini söyleyen Çetinsaya, "Konut almak için bu dönem ideal zaman" diyor. Çetinsaya, sektörde artan talebi ve 2020 hedeflerini şöyle anlatıyor:

"İlk 6 ayda en verimli ay, haziran oldu. Haziranda kredi faizlerinin düşmesi satışlara hızlı bir şekilde etki sağladı. Satışına devam ettiğimiz projeler dahilinde yaklaşık bin konutluk bir stok mevcuttu, Konut kredi faizlerinin aşağı çekilmesinin etkisiyle bugün bunun çoğunu eritmiş durumdayız. Avrupa Konutları Yamanevler, Avrupa Konutları Atakent 4 B, Avrupa Konutları Başakşehir ve Vadistanbul Park projelerimizde yapılan satışlarla bu sayı her geçen gün düşüyor. Önümüzdeki dönemde ülke ekonomisi ve gayrimenkul sektörü istikrarlı bir yükseliş trendi yakalayacak. Bu doğrultuda biz de yatırımlarımıza ara vermeden devam ediyor ve Avrupa Konutları markalı projelerimize yenilerini ekliyoruz. Yamanevler ve Atakent 4 projelerimizin ikinci etaplarına başladık. Yılın son çeyreğinde ise Avrupa Konutları Vadi ve Halkalı'da Avrupa Konutları Atakent 4-C projelerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bugün artan satış verileri, cazip faiz oranlarıyla birlikte gayrimenkul sektörü yeniden bir hareketlilik kazandı. Bu hareketlilikle fiyatlar yukarı tırmanmaya devam edecek. Konut kredi faizlerinin bu denli düşük olması ve henüz maliyet artışlarının satış konut piyasasındaki hareketliliğin projelerine olan talebi yükselttiğini belirtiyor. Bezci, yaz başında artan talebi ve 2020 planlarını şöyle anlatıyor:

"Konut sektöründe kamu bankalarının düşük maliyetli destekleri etkisini göstermeye devam ederken ülke genelinde yaklaşık 1,5 ayda kullanılan konut kredi tutarında rekor kırıldı. Bu hareketlilik bizim projelerimize de aynı şekilde yansıdı ve yüksek bir taleple karşılaşmamıza neden oldu. Önümüzdeki dönemde satışların daha iyi şekilde devam edeceğini öngörebiliyoruz. Bodrum'da yer alan The BO Viera ve Ankara'da bulunan Kent İncek projelerimiz satışta ve büyük ilgi görüyor. Satışta olan her iki projemizde indirim, vade olanakları, farklı ödeme şekilleri sunuluyor. Ankara'da 604 anahtardan oluşan konut projesi Kent İncek'in inşaatı ve satışları da ara vermeden devam ediyor ve ilk etabın 2020 Kasım sonu teslim edilmesini planlıyoruz. Ankara'da Eskişehir Yolu aksı üzerinde Balıkuyumcu'da 4 bin konut ve Avrupa'nın en büyük outlet'i projemizin proje geliştirme çalışmalarına hızla devam ediyor. Ayrıca Ankara'nın ilk AVM'si olan Galleria AVM ise yeniden inşası ve kiralanması tamamlanarak hizmete açıldı. “Strip mall' konseptiyle düzenlenen Galleria, sadık müşterileriyle yeniden buluştu ve kısa sürede büyük beğeni topladı."

"YÜZDE 90 SEVİYESİNE ULAŞTIK"

İstanbul'un kuzeyinde Riva'da az katlı, bahçeli konutların olduğu Düşler Vadisi projesini hayata geçiren Yılmaz İnşaat, Emlak Konut GYO'nun önderliğinde “Hayallerini Erteleme Türkiye" kampanyasıyla büyük bir satış ivmesi yakaladı. Yılmaz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yılmaz, "Haziran ayına kadar projemizin ilk etabında bulunan 509 konutun yaklaşık yüzde 30'unun satışını tamamladık. Hazirandan sonra ise konut satışlarımız birinci etabımızda yüzde 90 seviyelerine kadar yükseldi” diyor. Konutta ertelenen talebin harekete geçtiğini belirten Yılmaz, şöyle konuşuyor:

"Projemizin satışı 2019 yılının başında başladı. Konut kredilerindeki faizlerin yüksek olması nedeniyle alıcılar yatırımlarını daha çok banka mevduatlarında, dövizde ve değerli maden yönünde değerlendirdi. Bu etkilerle 2019, gayrimenkul sektörü için çok hareketli bir yıl olmadı. Ancak projemiz özelinde sunduğumuz artılarla belirli bir satış seviyesine ulaştık. Pandemi sonrası normalleşmenin başladığı haziran ayına kadar projemizin ilk etabında bulunan 509 konutun yaklaşık yüzde 30'unun satışını tamamlamıştık. Ancak haziran ayında Emlak Konut GYO'nun da önderliğinde “Hayallerini Erteleme Türkiye' kampanyasıyla başlayan süreçte, şu anda konut satışlarımız birinci etabımızda yüzde 90 seviyelerine kadar yükseldi. Öyle ki planlaması daha sonraki dönemler için yapılan birinci etabın ikinci fazını yoğun talebi karşılamak amacıyla öne çekerek satışa sunduk. Önümüzdeki dönemler için hedefimiz, satışlarda yakaladığımız ivmeyi istikrarlı bir şekilde sürdürebilmek ve hedef konut alıcılarına aynı başarıyla ulaşmak.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum