2021'de Evini Satanlar Ne Kadar Vergi Ödeyecek?

2021'de Evini Satanlar Ne Kadar Vergi Ödeyecek?

2021 yılında en fazla 5 yıldır sahip olduğu evini satan kimseler değer artış vergisi mükellefi oluyor. Peki, 2021'de evini satanlar ne kadar vergi ödeyecek?

A+A-

Geçtiğimiz yıl içerisinde gayrimenkulünü satan kimseler, bu sene gelir vergisi ödemekle mükellef oluyor. Ancak herkes bu vergiyi ödemiyor. Yalnız, gayrimenkulünü edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satanlar vergi mükellefi sayılıyor.

Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesinde sayılan mal ve hakların gerçek kişiler tarafından kiraya vermesinden elde edilen gelir için vergi veriliyordu. Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılında elde edilen hasılatın belli bir kısmı gelir vergisinden istisna sayılıyor. 2021 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinde istisna tutarı 7.000 TL olarak belirlendi.

Bu tutarı geçmeyen konut kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekmiyor. Kira gelirinin bu tutarı geçmesi halinde ise bu kısım gelir vergisinden istisna. İstisna tutarının üzerinde gelir elde edilmesine rağmen beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda, istisnadan yararlanma hakkı ortadan kalkıyor.

Bu yıl evini satanlar ne kadar vergi ödeyecek?

2021 yılında evini satanların ne kadar vergi ödeyeceğini alış ve satış fiyatları ve bu tarihlerdeki enflasyon oranları belirliyor. Alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki fark ile enflasyon oranları ile yapılan hesaplama sonrasında istisna sınırından yüksek gelir elde edilmiş olması halinde vergi çıkıyor.

Ödemeler ise senede iki eşit taksit halinde alınıyor olup, ilk taksitler 1-31 Mart tarihleri arasında, ikinci taksitler ise 1-31 Temmuz tarihleri arasında tahsil edilecek.

Vergiler nereye ödenecek?

Kira gelir vergisi ve değer artış kazancı vergisi  vergi dairelerine ödenecek.

Kimler hangi vergiyi ödemek zorunda?

1- Türkiye'de yer alan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.
2- Konut ve/veya iş yeri kullanıcıları çevre temizlik vergisini ödemeleri gerekiyor. 
3- 2021 yılı içerisinde kira geliri elde edenler kira gelir vergisini ödemeleri gerekiyor. 
4- Taşınmazını 2021 yılı içerisinde satanlar değer artış kazancı vergisi ödemekle mükellef. 
5- Kendisine miras kalan mirasçılar miras vergisi ödeyecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.