2021'de Ev Fiyatları Ne Olur? Ev Fiyatları Düşer Mi, Artar Mı?

2021'de Ev Fiyatları Ne Olur? Ev Fiyatları Düşer Mi, Artar Mı?

Ev sahibi olmak veya konut yatırımı yapmak isteyen milyonlarca kişi 2021 yılında ev fiyatları artacak mı yoksa düşecek mi sorusunun yanıtını arıyor. 2021 yılında konut fiyatları ne olur sorusunun cevabını sizler için derledik.

A+A-

2018 ve 2019 yılında yaşanan ekonomik sıkıntılar konut fiyatlarında gerilemeye başlamıştı. Faiz oranlarının yüksek alması, konut stoğunun fazla olması ve müteahhitlerin nakit ihtiyacının artması gibi nedenlerde konut fiyatları geriledi. Ancak 2019 yılının son çeyreğinde konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in altına düşmesi ile konut satışları artmış ve konut fiyatları da yükselişe geçmişti. 

2020 yılının haziran ayında konut kredisi faiz oranlarının yüzde 0,64 seviyesine düşmesi ile beraber konut stokları tamamen tükenmiş ve talep artışı ile konut fiyatları 2020 yılında yüzde 25-30 artış göstermişti.

konut-fiyatlari.jpg

2020 yılının sonlarında başta demir, beton, çimento gibi kaba inşaat malzemeleri olmak üzere inşaat malzemelerine ciddi zamlar geldi. Bu zamlar yüzde 80'lere kadar ulaştı.

Yeni inşaat projelerinin az olmasından bu zamlar henüz tam olarak konut piyasasına yansımadı. 2021 yılında konut projelerinin artması ile beraber inşaat maliyetleri kademeli olarak yansıtılacak.

Pandemi sürecinin devam etmesi ve konut kredisi faiz oranlarının yüksek olması gibi olumsuz durumlardan dolayı konut fiyatlarında da bir gerileme beklenmiyor. İnşaatçılar yeni yatırımlara başlamak için piyasa şartlarının düzelmesini beklediği için piyasada stok sorunu oluşmadı. 

Faizlerin düşmesi ile beraber inşaat yatırımları hızlı bir şekilde başlayacak ve naliyetlerde konut fiyatlarına yansıtılacak. 

Özet olarak 2021 yılında konut fiyatlarının inşaat maliyetlerindeki artışlardan dolayı zamlanacağı söylenebilir. 

2021-konut-fiyatlari-ne-olur.jpg

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ NE DİYOR

İnşaat sektörü temsilcileri 2021 yılında konut fiyatları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, konuyla ilgili olarak “Son bir yıla bakarsa ortalama maliyet artışı yüzde 80. Kimi üründe ise bunun da üzerinde. Şimdi yeni proje yapan firma yeni maliyete göre fiyatlama yapacak. Yapılması gerek fiyat artışı yüzde 50. Ancak bu bir anda olmayacağı için kademeli bir artış göreceğiz. Bugün arsa hariç ekonomik dediğimiz bir evin metrekare maliyeti 4 bin liraya geldi” ifadelerini kullandı.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas ise, “Son 6 ayda emtia fiyatlarında ortalama yüzde 70 artış var. Bu durum zincirleme etkiyle birçok malzemenin fiyatında artışa neden oldu. Emtia fiyatlarındaki yükseliş kimi malzemeye yüzde 20 kimine yüzde 30 fiyat artışı şeklinde yansıyor. Demirde ise çok daha fazla. 6 ayda ton fiyatı 500 dolardan 750 dolara geldi. Kur etkisine bir de iç piyasada yapılan fiyat artışları da eklenince maliyetlerde çok ciddi artış oldu” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.