2 Yıl Atıl Bekletilen Tarım Arazileri Kiraya Verilecek

2 Yıl Atıl Bekletilen Tarım Arazileri Kiraya Verilecek

Tarım ve orman alanlarında düzenlemeleri kapsayan kanun teklifi TBMM’de resmen kabul edildi. Bu kanunla, 2 sene süreyle işlenmeyen atıl araziler kişilere ait olsa dahi üretime açılması için kiralanabilecek.

A+A-

Tarımsal üretimin planlanması ve gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması için, Bakanlıktan izin alınmasını öngören, sözleşmeli üretime yeniden düzenleme getiren, atıl durumdaki tarım alanlarının üretime kazandırılmasını öngören Orman Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik yapan kanun teklifi Meclis’te onaylandı. 

Tarım sektörüyle ilgili politikaların belirlenmesi, planlanması ve koordinasyonuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak, uygulanmasında Tarım ve Orman Bakanlığı yetkili tutulacak.

Tarımsal üretimin planlanması için bakanlıkça belirlenen ürün ya da ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce izin alınması gerekecek. 

Bakanlık, arz ve talep miktarıyla yeterlilik derecesini göz önünde bulundurarak, hangi ürün ya da ürün gruplarının üretileceği ile tarım havzası veya işletme bazında asgari ve azami üretim miktarlarını tespit edecek. 

Bu çerçevede, ilk defa aykırı faaliyette bulunduğu belirlenenlere; yazılı olarak uyarı yapılacak. Uyarı tarihi itibarıyla 12 ay içinde uygun faaliyette bulunmayanlar, 5 sene süreyle hiçbir destekleme programından faydalandırılmayacak.

Tarım arazileri kiraya verilecek! 2 sene süreyle işlenmeyen araziler için yeni düzenleme! Kiralayana destek ödemesi var!

Kabul edilen teklif çerçevesinde, Tarım ve Orman Bakanlığınca, sektörde sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek. 

Sözleşmeli üretimde irade serbestisi esas olacak fakat salgın hastalıklar, tarım ürünleri ticaretinde yaşanan gelişmeler karşısında arz güvenliğinin sağlanması, tarımsal üretimin iç ya da dış talebe uygun ayarlanması veya bitki ve hayvan sağlığının korunması için ihtiyaç durumunda bakanlıkça belirlenen ürün, ürün grupları, sözleşmeli şekilde üretilecek. 

Tarımsal üretim sözleşmesine tabi ürünlere veya üretim varlıklarına sigorta yaptırılması da zorunlu tutulacak. Tarımsal üretim sözleşmelerinde belirtilen mücbir nedenler dışında, sözleşme çerçevesinde üretilen ürünün alımından veya satımından vazgeçen üretici ya da alıcılar için ceza şartı tespit edilecek. Ceza şartı, alımından veya satımından kaçınılan ürün miktarının sözleşmedeki bedelinin yüzde 20’sinden az ve yüzde 50’sinden çok olamayacak. 

TARIM ARAZİLERİ KİRALANARAK ÜRETİME KAZANDIRILACAK 

Kanunla atıl durumda olan arazilerin özüne ve mülkiyet hakkına dokunulmadan, kamu yararı gözetilerek üretime kazandırılması için de düzenleme yapılıyor. 

Bu kapsamda, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olup, hisselilik, mülkiyet ihtilafı, parçalılık, tarımsal faaliyete son verilmesi, göç ya da başka bir nedenle üst üste iki sene süreyle işlenmeyen tarım arazilerini belirlenerek, ekonomiye kazandırılması amacıyla bu arazileri kira geliri arazi maliklerine ait olmak üzere ve arazinin vasfının değiştirilmemesi koşuluyla, sezonluk şekilde rayiç bedelden aşağı olmayacak şekilde kiraya verilebilecek.

Kiralama öncelikli olarak kiraya verilecek arazinin yer aldığı  yerleşim yerinde ikamet edenlere veya sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına gerçekleştirilecek. 

Kiralanan araziler, bakanlıkça belirlenen kayıt sistemlerine kaydedilecek ve kiracılar bu arazilerle ilgili tarımsal destek ödemelerinden faydalanabilecekler. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.