1919 Çanakkale Köprüsü Emlak Fiyatlarını Yüzde 40 Artırdı

1919 Çanakkale Köprüsü Emlak Fiyatlarını Yüzde 40 Artırdı

Çanakkale Boğazı'nda inşaatı devam eden 1919 Çanakkale Köprüsü Lapseki'de emlak fiyatlarını uçurdu. Lapseki'de arsa ve konut fiyatları köprü projesinin duyurulmasından bu yana yüzde 40 değerlendi.

A+A-

Tamamlandığında "Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü" unvanına sahip olacak, renkleri, figürleri ve diğer özellikleriyle "simgelerin köprüsü" niteliğini kazanacak proje için Lapseki ilçesi Şekerkaya ve Gelibolu ilçesi Sütlüce şantiyelerinde çalışmalar hız kesmiyor.

Gemiyle yaklaşık 35 dakika süren boğaz geçişini 6 dakikaya düşürecek köprünün özellikle yaz sezonu gibi yoğun dönemlerde uzun araç kuyruklarını ortadan kaldırması hedefleniyor. 

"Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" olarak belirtilen köprüde, her iki yakada suyun içindeki blokların üst üste yerleştirilmesiyle hazırlanan ve Türk bayrağını simgeleyen kırmızı beyaz renklere sahip ayakların tamamlanmasıyla diğer çalışmalar hızlandırıldı. 

Köprünün Lapseki bölgesindeki çalışmalarda ise otoyol bağlantıları, köprü ve menfez gibi bağlantı ara elemanlarının inşası sürüyor. İstanbul ve Balıkesir'e bağlanacak yollarda kullanılacak gişeler, ara yollar ile kavşak bağlantılarının yapılması için de çalışmalar devam ediyor.

Bölgenin yarım asırlık hayali olan köprü, ihale sürecinin başlamasıyla çok sayıda sektöre de canlılık kazandırdı. 

Ayakların ışıklandırılmasıyla boğazda oluşan estetik görüntünün de etkisiyle emlak fiyatları da arttı. 

Köprünün inşasının başlamasıyla yüzde 25 civarında artış gösteren konut ve arsa fiyatlarındaki yükseliş, çalışmaların hızlanmasıyla yüzde 40'lara çıktı.

- "Köprünün sektörümüzde yarattığı hareketlilik devam ediyor"

Lapseki'de 20 yıldır emlakçılık yapan Seyhan Arslan, AA muhabirine, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşaatına başlandığı ilk günden itibaren özellikle emlak sektörüne büyük katkı sağladığını belirtti. 

"Köprü yapılacak mı, yapılmayacak mı?" sorularının ortadan kalkmasıyla sektörün haraketlendiğini vurgulayan Arslan, "Köprü ihale aşamasındayken ve sonrasında temel atma süreciyle birlikte bölgeye olan ilgi arttı. Bununla birlikte fiyat artışı var. Gerek konutta gerek arsalarda. Arazileri almak isteyen insan sayısı da arttı. İlçemizde buna bağlı olarak nüfus bile arttı. Pandemi sürecinde bile bu konuda bir azalma yaşanmadı. Bölgemizde satış konusunda özellikle fiyatlarda istikrarlı bir artış yaşanıyor. Tapudaki işlem hacmimiz oldukça yüksek" şeklinde konuştu.

Arslan, köprünün ayaklarının ışıklandırılmasıyla boğaza renk kattığına vurgu yaparak, şunları söyledi: 

"Diğer çalışmaları sürüyor. Buna bağlı olarak arz ve talep daha da arttı. İnsanlar bu hız karşısında daha çok yer aramaya ve daha çok satın almaya başladı. Emlakçı arkadaşlarımızla bizler daha çok iş yapar hale geldik. Şu anda fiyatlarda bir önceki döneme göre yüzde 35'e varan artışlar oldu. Bu rakamlar sevindirici. Bazı bölgelerde bu rakamlar yüzde 40 seviyelerinde. 100 bin liralık tarlalar 140-150 bin lira civarında. Daha da artması söz konusu. Çünkü bölgemiz meyve konusunda da ilgi çeken bir yer. Lapseki şeftalisi var, Lapseki kirazı var. Bunlar önemli ürünler. İnsanlarımız, yatırımcılarımız bu konuda da burayı tercih ediyorlar. Köprü bu anlamda farklı sektörlerinde önünü açtı."

"Faizlerin düşmesi de piyasaya olumlu yansıdı"

Emlakçı Burhan Kaya da köprüdeki çalışmaları yakından takip ettiklerini dile getirdi. 

Kaya, "Bu köprü hep konuşuluyordu ama ne zaman yapılır, nereye yapılır bilinmiyordu. Köprünün buraya yapılacağı kesinleşip temeli atıldıktan sonra Lapseki'ye ilgi arttı. Artmaya da devam ediyor. Köprü henüz tamamlanmasa bile biz köprünün sonuna geldik diyebilirim. Çünkü artık köprü bitecek ve kullanılabilecek biz bunu biliyoruz" diye konuştu.

Geçen yıldan bu yana koronavirüs salgını süreci de dahil olmak üzere işlerinde yavaşlama olmadığını belirten Kaya, "Fiyatlar hiçbir zaman düşmedi ya da geri gelmedi. Biraz satışlarda azalma yaşandı çok kısa bir dönem ama bu durgunluk yaratmadı. Geçen yıla göre şu anda fiyatlarda yüzde 40 artış yaşandı. Özellikle konut kredilerinde faizlerin düşmesi bölgedeki konut satışlarına da olumlu yansıdı" dedi. 

Bölgeye daha çok İstanbul, Bursa,  İzmir  ve Yalova'dan yatırımcıların ilgi gösterdiğine dikkat çeken Kaya, bu durumun Lapseki'de mutlulukla karşılandığını ifade etti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.