100 Bin Liralık Arazi 100 Liraya Kiralanacak!

100 Bin Liralık Arazi 100 Liraya Kiralanacak!

Hazineye ait 41.7 milyon metrekarelik arazi değerinin yüzde 70 altında kiraya verilecek. Kiracıların nasıl belirleneceğini açıklayan bakan Murat Kurum, "100 bin liralık arazinin 100 liraya kiralanabileceğini söyledi

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde, yerli üretiminin artırılması amacıyla çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda, ağaçlandırma, hayvancılık ile tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesine ilişkin üç proje hazırlandı. Projelere göre, Hazine taşınmazları uygun koşullarda ve düşük fiyatlarda  vatandaşlara kiralanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konu ile ilgili detayları paylaştı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine taşınmazlarının ağaçlandırma amaçlı kiralanmasına teşvik veriyor. Bu kapsamda, ceviz, badem, Antep fıstığı, zeytin başta olmak üzere kavak, kızılağaç, okaliptüs, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, köknar, ladin, akasya gibi türlerin yetiştirilmesi amacıyla Hazine taşınmazları üzerinde, kiralama bedeli dönüm başına yıllık 6 lira 75 kuruş olarak belirlenecek.

İki Bakanlığın ortaklaşa yürüttüğü proje, Hazine taşınmazları üzerinde üretim yapmak isteyenlere yeni fırsatlar da sunuyor. Hazine taşınmazları bu düzenleme ile çok yıllık bitkiler için 10 yıl, tek yıllık bitkiler için ise 5 yıla kadar kiralanabilecek.

Kiracılar nasıl belirlenecek

Bakan Kurum, Kiracıların nasıl belirleneceğine ilişkin açıklamalarda bulundu: Kurum, şu şekilde konuştu: "Tıbbi ve aromatik bitki ile süs bitkileri yetiştirilmesi için belirlenecek taşınmazlar ilan edilecek olup aynı taşınmaz için birden fazla başvuru olması halinde kiralama başvurusunda bulunanlar arasında seçim yapılırken belli kriterler üzerinden puanlama yapacağız ve en yüksek puanı alan hak sahibi ile sözleşme imzalayacağız. Bu puanlama sisteminde örneğin kadın girişimci veya 18-40 yaş arası genç çiftçiler, ziraat mühendisi ya da teknisyenleri, taşınmazın bulunduğu yerde ikamet eden ya da kayıtlı olanlar, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı tıbbi, aromatik bitki, süs bitkisi yetiştiricileri, tarımsal amaçlı birlik kooperatif gibi üretici örgütleri artı puan alarak kiralamada öncelik hakkına sahip olabilecek."

Yüzde 70 indirim fırsatı

Hazine taşınmazlarının "irtifak hakkı tesisi" olarak adlandırılan "uzun süreli kiralama" yöntemi ile vatandaşların kullanımına bırakılacağını söyleyen Kurum, "Bu yöntemle, Hazine taşınmazları üzerinde hayvancılık yatırımı yapmak isteyen vatandaşlarımıza 30 yıla kadar arazi desteği sağlıyoruz. Vatandaşlarımız, Hazine taşınmazlarının rayiç bedelinin yüzde 1'i üzerinden hesaplanacak yıllık bedel karşılığında bu destekten yararlanabilecek. Ayrıca, yatırımın ilk dönemindeki harcamaları dikkate alarak ilk 3 yıl için bu bedelden yüzde 70 oranında indirim de sağlıyoruz." dedi.

64 ilde  41,7 milyon metrekare taşınmaz

Üç proje ile toplam kullanılacak hazine taşınmazı sayılarını açıklayan Kurum, Bu üç proje için Türkiye genelinde toplam 64 ilimizde 41,7 milyon metrekare taşınmaz vatandaşlarımıza sunulmuş olacak. Yine bu 3 proje için Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli olarak yürütülecek taşınmaz tespiti çalışmalarıyla üçer aylık periyotlarda yeni alanlar da belirleyerek vatandaşlarımıza sunacağız. Bu taşınmazları ise Milli Emlak Genel Müdürlüğü internet sayfasında, ilgili belediye, ticaret, sanayi ve ziraat odalarında ve taşınmazın bulunduğu mahalle/köyde ilan ederek duyuracağız." dedi.

Başvurular nereye yapılacak? 

Fırsattan yararlanmak isteyen vatandaşların, illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesindeki Milli Emlak Daire Başkanlıkları ya da müdürlükleri, ilçelerde Milli Emlak Şefliklerine başvuru yapması gerekiyor. Başvurular, Milli Emlak Genel Müdürlüğünün web sitesi "www.milliemlak.gov.tr" üzerinden elektronik olarak da yapılabilecek. 

1- 41.7 MİLYON METREKARE ARAZİ

Hazırlanan üç proje kapsamında toplam 64 ilde bulunan 41.7 milyon metrekarelik taşınmazlar vatandaşlara sunulacak.

2- YILLIK 100 LİRAYA KİRALANABİLECEK

Bu düzenlemeye göre, Hazine taşınmazları çok uygun bir bedelle, rayiç bedelin binde biri üzerinden kiraya verilecek.  Örneğin değeri 100 bin lira olan bir arsa, yıllık 100 kiraya kiralanabilecek.

3- İKİ BAKANLIK KOORDİNE EDECEK

Hayata geçirilen üç proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı koordineli olarak tespit çalışmaları yürütecek. Üçer aylık periyotlarla belirlenen yeni alanlar, vatandaşlara sunulacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.