10 Yılda İnşaatın En İyi ve En Kötü Günlerini Yaşadık

10 Yılda İnşaatın En İyi ve En Kötü Günlerini Yaşadık

2011 yılından bu yana inşaat sektöründe aktif olarak var olduğunu söyleyen Emre Özdeker, “10 yıl içerisinde 30-40 yıllık tecrübe kazandım. İnşaatın en iyi dönemini de en kötü dönemini de yaşadım. Kısa sürede çok büyük tecrübeler edindim” dedi.

A+A-

1963 yılından bu yana inşaat sektöründeki varlığını sürdüren Özdeker İnşaat’ta 3. kuşak işin başına geçti. Şirketin 3. kuşak temsilcisi Emre Özdeker, üniversite yıllarına kadar inşaatla çok yakın değildi. İnşaat mühendisliği okumaya karar verdikten sonra şantiyelere gidip gelmeye başlayan Özdeker, eğitimini tamamladıktan sonra aile şirketini 2. kuşak ile beraber yönetmeye başladı. Ailesinin etkisinde kalmadan inşaat sektöründe var olmayı benimsediğini belirten Özdeker, “İnşa ettiğim eserlerin 50-100 yıl ayakta kalmasını görmek için bu işin işinde olmayı tercih ettim” dedi.

marka-333.jpg

İnşaat yapmak işin en kolay kısmı

“Eğitim hayatım devam ederken inşaatlara gidiyordum ama çok aktif değildim” diyen Emre Özdeker, sektördeki tecrübesini şu sözlerle anlattı: “İnşaatın her aşamasında bulundum. Hem şantiye, hem yönetim, hem finans hem de satış pazarlamada yer aldım. Türkiye şartlarında yoğun bir mücadele içerisindeyiz. 10 yıllık sürede çok büyük tecrübeler edindim. İnşaat sektörünün en iyi günlerini de gördüm en sert krizi de yaşadım. Sektörün bu dönemlerinden geçerek yoğruldum. Standart bir ticaret hayatı olan birisinin 30-40 yılda edinemeyeceği tecrübeyi 10 yılda edindim. İnşaata ilk başladığım yıllarda ağırlıklı olarak şantiye işlerini yürütüyordum. Son yıllarda yönetim tarafına geçtim. Şantiyede olmayı seviyorum ancak eskisi kadar vakit ayıramıyorum. İnşaat yapmak işin en kolay kısmı. Finansman, satın alma, pazarlama süreçleri daha zor. Şantiye tarafında iyi bir tecrübe edindikten sonra diğer alanlarda katkı sağlamaya başladım.”

Güveni sürdürebilir kılmak büyük bir iş

Aile şirketinde işe başlamanın avantaj olduğunu vurgulayan Özdeker, “ Kurulmuş bir düzenin içerisine girmem daha hızlı tecrübe kazanmama fırsat verdi. Sıfırdan bir işi yapmaya kalksaydım bu kadar tecrübe edinemezdim. Aile şirketi olmasından dolayı daha fazla sorumluluk sahibiyiz. 60 yıllık bir inşaat şirketiyiz. Bugüne kadar piyasaya çok iyi izlenim vermiş bir firmanın 3. kuşak temsilcisi olarak çıtayı daha da yukarı çıkarma sorumluluğu hissediyorsunuz. Marka bilinirliğinin olması çok büyük avantaj. Güven duygusunu sağlamak bir süreç alıyor. Bu güveni sürdürülebilir kılmak da büyük bir iş. Yıllar geçtikçe daha çok çalışmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

emre-ozdeker-insaat.jpg

Her projede daha çok gelişiyoruz

60 yıllık bir firmanın daha özel daha butik işler yapması gerektiğini düşünen Özdeker, “Eskiden kısıtlı imkanlarla inşaat yapıldığından ağırlıklı olarak inşaat yapan bir firmaydık. Karşıyaka merkezde neredeyse her sokakta bir binamız vardır. Son yıllarda site şeklindeki toplu konutlar tercih edildiği, merkezde site yapmaya uygun arsa bulunmadığı için kuzeyde projeler geliştirmeye başladık. Projelerimiz müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda şekilleniyor. Eskiden site hayatı daha ön plandayken pandemi ile müstakil yaşam daha revaçta oldu. Müstakil yaşam en konforlusu. Ancak hem müstakil proje yapılabilecek alanlar kısıtlı hem de maddi olarak herkesin ulaşabilme imkanı yok. Bize de müstakil proje talebi geliyor. Ancak uygun bir yer bulamadık. Arayışımız devam ediyor. Şehir merkezinde ve çevresinde konut projeleri üretmeye devam edeceğiz. Ürettiğimiz projelerde belli bir standartın altına inmiyoruz. Her projede kendimizi daha çok geliştiriyoruz” dedi.

Hedeflerimizi müşteri talebi ve piyasa belirliyor

Geleceğe yönelik hedeflerinden de bahseden Özdeker, “2016 yılında 600 daireden oluşan Marka 333 ve Marka 270 projelerine başladık. O dönem piyasalar iyi olduğu için böyle yüksek hacimli bir projeye başlamaya cesaret ediyorduk. Mevcut piyasada yüksek hacimli projelere başlamayı tercih etmiyoruz. Daha kupon projelere yöneldik. Riske girmeden kendi öz sermayemizle aldığımız arsalarda proje üretmeye çalışıyoruz. İlerleyen yıllarda piyasanın durumuna göre daha büyük projeler ve butik işler yapmaya devam edeceğiz. Hedeflerimizi müşterilerimizin talepleri ve piyasa belirliyor. Kendimizi ona göre şekillendiriyoruz. Bizim işimiz inşaat. İşimizi iyi bir şekilde yapıp piyasada var olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. “2018 ekonomik krizinde zorluğu ve mücadeleyi öğrendim” diyen Özdeker, “2020 yılında 0,64 faiz kampanyasıyla çok iyi bir dönem geçirdik. 2018 dönemindeki krizi yaşadıktan sonra 2020’deki o iyi dönem şımartmadı. İyi günün kötü zamanları, kötü günün de iyi zamanları olabileceğini tecrübe ettim” sözlerini kullandı.

Emre Özdeker kimdir?

1988 İzmir doğumlu Emre Özdeker, ilk ve ortaöğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra Manisa Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü kazandı. 2009 yılında İnşaat Mühendisi olarak üniversiteden mezun olan Özdeker, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nde mühendislik işletmeciliği alanında yüksek lisans yaptı. 2011 yılında aktif olarak iş hayatına atılan Emre Özdeker evli ve bir çocuk babasıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum