'1 Ton Çimentonun Maliyeti 399 Lira'

'1 Ton Çimentonun Maliyeti 399 Lira'

Çimento maliyetleri ile ilgili açıklama yapan sektör temsilcileri "bir ton çimento üretmek için 207 liralık kömür, 86 liralık elektrik kullanıyoruz. İşçilik ve diğer maliyetler de 106 lira. Bir ton çimentonun maliyeti 399 lira" ifadelerini kullandı.

A+A-

TürkÇimento Başkanı Fatih Yücelik, TürkÇimento Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu ve TürkÇimento Başkan Yardımcısı Nihat Özdemir çimento fiyatları pahalı olduğu gerekçesiyle iş bırakan müteahhitlere yanıt verdi. Sektör temsilcileri, dünyanın en ucuz çimentosunun Türkiye'de satıldığını söyledi. Müteahhitlere seslenen çimentocular, "Müteahhitler daire fiyatlarını yüzde 50 düşürürse çimentoyu bedava veririz" iddiasında bulundu.

Sektör temsilcileri çimento üretimi ve maliyetleriyle ilgili özetle şu bilgileri paylaştı, 

Çimentonun hammaddesi taş olduğu için yerli kaynakla üretildiği söyleniyor. Ama o taş toprak kendi kendine mi çimento oluyor? Taşı 1200 derece sıcaklıkta eritip sıvı hale getiriyoruz. Bunun için ithal petrokok kullanıyoruz. Bunun maliyetimizdeki payı yüzde 65. Eriyen taşı soğutmak için de elektrik kullanıyoruz. Petrokok ile elektriğin maliyetteki toplam payı yüzde 80'i aşıyor. Petrokokun tonu 1 yılda 40 dolardan 200 dolara çıktı. Elektrik fiyatları yüzde 61 zamlandı.

"BİR TON ÇİMENTONUN MALİYETİ 399 LİRA"

Bir ton çimento üretmek için 207 liralık kömür, 86 liralık elektrik kullanıyoruz. İşçilik ve diğer maliyetler de 106 lira. Bir ton çimentonun maliyeti 399 lira.

"FAİZSİZ BANKACILIK YAPIYORUZ"

İthal ettiğimiz kömürün maliyeti artmasın diye parasını peşin ödüyoruz. Elektrik faturamızı, işçinin ücretini de gününde yatırıyoruz. Maliyetlerimizi peşin öderken ürünü 90 gün, 120 gün vadeli veriyoruz. Bir nevi faizsiz bankacılık yapıyoruz."

"DERDİMİZİ ANLATMAK İÇİN FİLM Mİ ÇEKSEK?"

Yıllarca ticaret hayatına yön veren kuruluşları yönetmiş kişilerin bile çimento üreticisinin derdini anlamadığını, "Memleketin taşını toprağını kullanıp fahiş fiyatla ürün satıyorlar" dediklerini belirten Nihat Özdemir, "En büyük maliyetin ithal girdi olduğunu, derdimizi nasıl anlatalım? Konulu bir film mi çeksek? Youtuber'lara mı söylesek?" dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.