0.64 Faizli Konut Kredisi Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

0.64 Faizli Konut Kredisi Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

Kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını sıfır konutlar için 0,64'e düşürdü. Bankalar 2 hazirandan itibaren sıfır konutta 0,64, ikinci elde 0,74 oranla kredi kullandırmaya başlayacak.

A+A-

Türkiye tarihinin en düşük konut kredi faiz oranları, yüzde 0,64 ile kamu bankaları tarafından yarından itibaren vatandaşların hizmetine sunulacak.

Türkiye ekonomisi açısından "Mayıs 2013" önemli kırılma noktalarından birisi olarak belirtilmişti. Yatırımcılar, yurt içi piyasaları "Mayıstan Önce" ve "Mayıstan Sonra" şeklinde ikiye ayrıldı.

Dünyanın önde gelen üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan Moody's 16 Mayıs 2013'te Türkiye'ye "yatırım yapılabilir" notu vermişti. Diğer büyük kredi derecelendirme kuruluşundan Fitch, Kasım 2012'de Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye çıkarmıştı. Standard & Poor's (S&P) da Mart 2013'te Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyenin bir altı olan "BB+"ya yükseltmişti. 

Kamu bankaları aylık yüzde 0,64 faiz oranı ile vatandaşlara yarından itibaren tarihin en düşük konut kredisi fırsatını sunacak.

Kredi notlarının artmasıyla yurt içi piyasalarda da bayram havası eserken, BIST 100 endeksi de tarihi zirvelerine ulaşmıştı.

Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan kredi borcunun son taksitinin transferi de 14 Mayıs 2013'te Merkez Bankasının  Ankara  Şubesi'nde yapılmıştı. Böylece 19 yıl aradan sonra Türkiye'nin IMF'ye olan borcu ilk defa sıfırlandı.

Kredi notlarının artmasıyla yurt içi piyasalarda da bayram havası eserken, BIST 100 endeksi de tarihi zirvelerine ulaşmıştı.

Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan kredi borcunun son taksitinin transferi de 14 Mayıs 2013'te Merkez Bankasının Ankara Şubesi'nde gerçekleştirilmişti. Böylece 19 yıl aradan sonra Türkiye'nin IMF'ye olan borcu ilk kez sıfırlanmıştı.

Mayıs 2013'te konut kredi faiz oranları en düşük aylık yüzde 0,69'a kadar düşmüştü. 

Konut faizinde tarihi dip seviyeler

Aradan geçen 7 yılda, Türkiye, hain darbe girişimi, spekülatif döviz atakları, yurt içinden ve yurt dışından terör saldırıları gibi çok sayıdaolay meydana geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen politikalarla birçok alanda olduğu gibi ekonomi alanında da önemli başarılar kazanıldı. 

Sene başında Çin'den tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, küresel ticaret durma noktasına getirirken, ülkeler benzeri görülmemiş destekler verildi.

Türkiye de bu dönemde finansal piyasalarda güven ve istikrarın devam ettirilmesi, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışması, hanehalkı ve firmaların desteklenmesi için önlemler uygulandı. 

Salgın döneminde sağlık alanındaki başarısını tüm dünyaya gösteren Türkiye, ekonomi alanında uygulamaya aldığı önlem sayısıyla da dikkat çekti. 

Ekonomi yönetiminin, kamu bankalarının, düzenleyici otoritelerin gösterdiği uyum ve proaktif yaklaşımlar sayesinde hem reel sektörün hem de finansal piyasaların salgın sürecini en az hasarla geçirilmesi sağlandı.

Merkez Bankası, Temmuz 2019'dan başlayan politika faiz indirim sürecini üst üste 9 toplantıda devam ettirerek, politika faizi toplamda 1575 baz puanlık düşüşle yüzde 24'ten yüzde 8,25'e indirdi. 

Kamu bankaları öncülüğünde başlatılan ve devamında da özel bankaların katkı sunduğu destek kredi paketleri ile hanehalkı ve firmalar zor dönemlerinde bir nebze olsun nefes alabildi.

Son olarak bugün 3 kamu bankası Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank, normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için vatandaşlara ve finansman ihtiyaçlarını uygun koşullarda sağlayabilmesi amacıyla yeni kredi destek paketleri oluşturdu. 

Özellikle konut kredi paketi kapsamında sıfır konutlar için uygulanacak aylık yüzde 0,64 faiz oranı, bir dönüm noktası olacak. 

Mayıs 2013'te konut kredi faiz oranlarında görülen yüzde 0,69'un da altına inen bu oran, tarihin en düşük konut kredi faizi şeklinde kaydedildi. Konut kredisi başvuruları yarından itibaren kamu bankalar şubelerinden yapılacak. 

Ekonomistler, kamu bankaları öncülüğünde başlatılan desteklere özel bankaların da iştirak etmesiyle, yılın ikinci yarısında ekonomik aktivite de önemli iyileşmelerin olacağını belirtti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.