İzmir'in En Güvenli Yapıları Bu İlçede!

İzmir'in En Güvenli Yapıları Bu İlçede!

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan deprem riski bakımından yapıların yüzde 45'inin çok kötü, yüzde 20'sinin de kötü durumda olduğunu söyledi. Ercan, deprem riski bakımından İzmir'in en güvenli ilçesinin Çeşme olduğunu söyledi.

A+A-

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kuşadası'nda düzenlenen konferansta açıklamalarda bulundu. Ege Bölgesi'nin deprem risklerini anlatan Ercan, İzmir'de körfezin güneyinin güvenli olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde en büyük deprem çekinceli bölgeleri ve depremlerin tekrarlama yıllarını anlatan Ercan, "Sakarya Çukuru (Adapazarı, İzmir, Düzce, Bolu) 7-30 yıl, Bingöl Kavşağı (Erzincan, Bingöl, Erzurum) 30-40 yıl, Güney Marmara (Gönen, Manyas, Ulubat) 25-30 yıl, Gediz Çöküntüsü (Gediz, Demirci, Denizli) 15-20 yıl, Menteşe (Fethiye, Marmaris,Finike) 20-30 yıl" dedi.

Yıkım gücü yüksek olan depremlerin yinelemeleri hakkında konuşan Ercan, "Aydın şehir merkezi ile Nazilli'de yıkıcı deprem yineleme süresi 250 yıl. Söke'de 100, Kuşadası'nda ise 50 yıl. Kuşadası'nda en geç 50, en erken 30 yılda bir orta büyüklükte deprem meydana geliyor. Kuşadası'nı etkileyecek olan 6 ile 7.2 büyüklüğündeki deprem Sisam Adası'nın kuzeyinde olacak. Kuşadası şehir merkezinde Türkmen Mahallesi ile Karaova Mevkisi'ndeki yapılar sarsıntıları 1.2 ile 4 kat büyüterek yapılara yansıtır. Özellikle Karaova bölgesindekiler bedelini ağır ödeyecekler. Sisam'daki Kuşadası'nı da etkileyecek bir depremin büyüklüğünün 6.5'den fazla olması öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

Ercan, sözlerine şu şekilde son verdi: "İzmir'de depremsellik açısından yapılaşmanın yüzde 45'i çok kötü, yüzde 20'si ise kötü. İyi olan ise sadece yüzde 15. deprem açısından en güvenli bölge ise Çeşme."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.