Kirada Yüzde 25 Kira Sınırını Uygulayan Yok!

Kirada Yüzde 25 Kira Sınırını Uygulayan Yok!

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, yüzde 25 kira zammı sınırını pek uygulayan yok. Ancak geçtiğimiz yıl olduğu gibi ev sahipleri ile kiracılar arasında büyük uyuşmazlıkların olmadığını ifade etti.

A+A-

Konut kiralarına getirilen yüzde 25 zam sınırı uygulamasında 3 ay geride kaldı. Ancak yapılan saha araştırmalarına göre bu zam sınırına az sayıda ev sahibinin uyduğu anlaşıldı. Kiracıların yüksek zamları kabul etmeme hakları olmasına rağmen zoraki olarak bu zamları onayladıkları bildiriliyor.

Ev sahipleri yüzde 25’lik kira zammı sınırlamasına en baştan karşı çıkmışlar ve bunu haksızlık olarak değerlendirmişlerdi. Resmi enflasyonun bile yüzde 80’i aştığı bir piyasa ortamında ev sahiplerinin en fazla yüzde 25 zam yapabilecek olmaları tepki nedeni oluyor. Ancak ev sahipleri bu sorunu kısa süre içerisinde aşmayı başardılar.

KİRACILAR YÜKSEK KİRA ZAMMINI KABUL ETMEK ZORUNDA KALIYORLAR

Kiracılara yüksek kira zammı önerisi ile giden ev sahipleri istediklerini kolay bir şekilde alabiliyorlar. Kiracı evden çıksa yüksek kira fiyatları ile karşılaşacaklar. Bir de taşınma masrafları ve kurulu düzenin bozulacak olması eklenince kira zammına zoraki olarak onay veriliyor. Kiracılar istemeseler de yüzde 100’ü bile geçen kira zamlarına uymak durumunda kalıyorlar. 

SINIRLAMA GELMESEYDİ KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLACAKTI?

Kira fiyatlarına yüzde 25 sınırlaması gelmeseydi yine son 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden kira zam oranı belirlenecekti. Son açıklanan enflasyon rakamı olan Ağustos verilerine göre kira artış oranı yüzde 54,69 olacaktı. Ev sahiplerinin bu oranın üzerinde zam yapma imkanı olmayacaktı ama o zaman da bu kuralın delinmesinin yolları aranacaktı.

YÜZDE 25 KİRA SINIRINI UYGULAYAN YOK!

Yüzde 25 kira sınırı ile alakalı olarak değerlendirme yapan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Yüzde 25 kira zammı sınırını pek uygulayan yok. Ancak geçtiğimiz yıl olduğu gibi ev sahipleri ile kiracılar arasında fazla uyuşmazlık da kalmadı. Kiracılar ev sahiplerine karşı direnmiyorlar, ev sahipleri de uçuk zam talepleri yapmıyor. Ortak bir noktada buluşuyorlar. Yüzde 25 olmasa da kira zammı olarak daha makul seviyelerde anlaşmalar sağlandığını gözlemliyoruz.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.