Yazlık Evlerin Kira Fiyatları Yüzde 70 Arttı!

Yazlık Evlerin Kira Fiyatları Yüzde 70 Arttı!

Koronavirüs nedeniyle izole bir tatil geçirmek isteyenler otel yerine yazlık evleri tercih ediyor. Yazlık evlere talebin artması ile hem satış hem de kira fiyatları arttı. Kiralar son 1 yılda yüzde 70 artış gösterdi.

A+A-

Pandemi nedeniyle kalabalık şehirden uzaklaşmak isteyen vatandaşlar yazlık bölgelere akın etmeye başladı. Yazın sezonluk bölgelere giden vatandaşlar kışın da geri dönüş yapmadı. Yazlığı olmayan vatandaşlar da pandemi dönemi içerisinde yazlık ev arayışına girdi. Taleplerin çok olması nedeniyle de  yazlık evlerin kira fiyatları üçe katlandı. 

Yaz sezonun yaklaşmasıyla taleplerin daha da arttığını söyleyen uzmanlar, dövizdeki hareketlilik nedeniyle yabancıların da bölgeye ilgisinin arttığını dile getirdi. 

BİR YILDA YÜZDE 70 ARTTI 

Endeksacom'dan açıklanan verilere göre yazlık bölgelerde konut satışı yüzde 70 arttı. Bölgede kira fiyatları ise yüzde 58 artış kaydetti. Konut satışları en çok  Kemer, Kuşadası, Fethiye ve Bodrum oldu. Kiralar ise en çok Alanya ve Ayvalık'ta arttı. Satılık yazlık fiyatları ise en çok Bodrum ve Çeşme'de artış kaydetti. Bodrum'da ortalama metrekare fiyatı 12 bin 581 TL olurken , Çeşme'de bu rakam 13 bin 994 liraya çıktı. Her iki tatil bölgesinde yazlık fiyatı ortalama 2 milyon 500 bin lira seviyesinde oldu. 

MÜSTAKILE TALEP ARTTI 

Satışları değerlendiren Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, balkonlu ve müstakil evlere talep arttığını belirterek "Yazlık bölgelerdeki müstakil konutların satış ve kira değerleri çok fazla artış gösterdi. Kemer'de müstakil konutların ortalama konut metrekare satış fiyatı 8 bin 715 TL, ortalama fiyatı 1 milyon 690 bin 710 TL. Satış fiyatlarında değer atışı ise yüzde 70.41 seviyesinde gerçekleşti. Ortalama kira rakamlarının 4 bin 161 lira olduğu Kemer'de kiralar 1 yılda yüzde 50.67 arttı" şeklinde konuştu.

YAZLIK SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT 

Yazlık seçimi yaparken dikkat edilecek hususlar bulunuyor. İşte yazlık seçerken dikkat edilmesi gereken konular şu şekilde:

1.Satın alınan yazlığın merkezi bölgeye ulaşım kolaylığı,
2.Sonbahar ve kış aylarında da kullanılacak yazlıkların duvar kalınlığının yeterli seviyede olması,
3.Arazi üzerine yazlık inşa edilmesi durumunda arazinin imar durumu uygunluğu araştırılmalı,
4.İnternet ve doğalgaz gibi internet durumu araştırılmalı,
5.Yazlık evde yapılan bahçe tadilatlarının hesaplanması.

KİRALAR DA UÇTU 

Yazlık bölgelerde kira artışında Alanya'nın birinci sırada olduğunu söyleyen Görkem Öğüt, "En fazla yıllık değer artışının yüzde 58.13 ile Alanya'da olduğu görülüyor. Alanya'da müstakil konutların metrekare satış fiyatı 5 bin 873 TL, ortalama fiyatı ise 1 milyon 268 bin 568 TL seviyelerinde" dedi. Yazlık bölgeler içerisinde kiranın en yüksek olduğu bölgenin Bodrum olduğunu belirten Öğüt, "Bodrum'da müstakil konutların konut metrekare satış fiyatı 12 bin 518 lira civarında. Bölgede yazlık müstakil evlerin fiyatları 2 milyon 228 bin 204 lira, kiralar ise 4 bin 866 lira seviyesinde" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum