Yarısı Bizden Kampanyasına Belediyeler Dahil Edilmeli

Yarısı Bizden Kampanyasına Belediyeler Dahil Edilmeli

Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, yarısı bizden kampanyası ile ilgili değerlendirmede bulunurken, belediyelerinde kampanyaya dahil edilmesini ve ada bazlı dönüşüm yapılaması gerektiğini söyledi.

A+A-

İstanbul’daki 1.5 milyon riskli yapının yenilenmesi için “Yarısı Bizden” kampanyasının son gününe geldik. Yaklaşık şu ana kadar 900 bin bağımsız bölüm başvurusu oldu. Kampanyayla İstanbul’da 5 yıl içerisinde riskli binaların yenilenmesi hedeflenmektedir. Bakanlık yapılan bu müracaatların ön incelenmesini yapıp gönüllülük esasıyla yapılacak olanların keşifleri, protokolleri hazırlanarak proje aşamasına geçilecek. Mülkiyet sahipleri tarafından boşaltılan binalar TOKİ tarafından inşaatına başlanacak olup 2 yıl içerisinde inşaatların bitirilmesi ön görülmektedir. Vatandaşlarımız bu süreçte 10.500,00 TL taşınma ve 5.250,00 TL ise kira yardımı alacaklardır. Kampanya kapsamında vatandaşlarımız 2+1 100m2 evin 750.000 TL’sini yüzde 10 peşinat vererek aylık 5.625,00 TL’lik 10 yıl vade ile ödeme imkânına sahip olacaktır. 3+1 120 m2 daire için vatandaşlarımız 900 bin TL ödeyecek olup 900 bin TL’nin yüzde 10’unu peşin, kalanını 6.750,00 TL 10 yıl vade ile ödeyeceklerdir.

2 yılda proje tamamlanacak

Şu ana kadar sadece müracaatlar alınmış olup süreç bitiminden sonra çalışmalara başlanacak ve ilk yıl için kura ile belirlenecek mülkiyet sahipleri faydalanabilecektir. Yapılan bu kampanyayla sadece riskli binanın yerine yeniden yönetmeliğe uygun olarak inşa edilmesidir. Esasında alan bazlı dönüşüm daha doğru olacaktır. Bina yenilemeden öte gitmeyen ama can güvenliği sağlanmış binalara kavuşulmuş olacaktır. Gerekli olan sosyal donatı alanlarına, yeterli yollara, otoparklara, ulaşım akslarına, mahalle kültürünü öne alacak çalışma alanlarına, beşeri ilişkilerimizi güçlendirici sosyal içerikli alanlara ulaşılamayacaktır. Bu kampanyaya belediyeler dâhil edilip, alan bazlı teşvikli sistemler kentsel dönüşümün hızlanmasına daha doğru etki yapabilir. TOKİ tarafından yapılacak İstanbul’daki 200 bin adetlik ilk inşaatlar, ciddi bir iş planı, iş programı ve yönetimi ile 2 yıl içerisinde bitirilme durumu olacaktır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.