Yapı Kullanma İzin Belgesi Alan Binalar Tadilat Yapamıyor!

Yapı Kullanma İzin Belgesi Alan Binalar Tadilat Yapamıyor!

İnşaat sektöründe tadilat sorunu devam ediyor. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde eylül ayında yapılan son düzenleme ile Yapı Kullanma Belgesi almış binalar tadilat engeline takıldı. İzmir Ticaret Odası devreye girdi.

A+A-

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 1 Ekim 2017’de yürürlüğe girmesinin ardından inşaatlardaki tadilatlar da sorun oluşturmaya başladı. İmar yönetmeliğinin yayınlanmasının ardından mevcut inşaatlarda plan tadilatları yeni yönetmeliğe göre yapıldığı için müteahhitler uzun süre tadilat sorunu yaşadı. Yeni yönetmeliğe göre tadilat yaptığında yeniden emsal hesabı yapıldığından dolayı hak kaybı yaşayan müteahhitler uzun süre tadilat yapılmamıştı.

İskan almamış İnşaatların tadilat sorununun çözülmesinin ardından bu kez de aynı sorun yapı kullanma izin belgesi alan binalar için geçerli. 25 Eylülde resmi gazetede yayınlanan düzenleme ile Yapı kullanma izin belgesi almış olan binaların tadilat projelerinin yeni imar yönetmeliğine göre yapılmasına karar verildi. İnşaat ruhsatı alan ancak Yapı kullanma belgesi almayan projeler ise eski yönetmelikten faydalanarak tadilat yapabiliyor.

İZMİR TİCARET ODASI BAKANLIKTAN ÇÖZÜM İSTEDİ

İzmir Ticaret Odası 70. Mimarlık meslek komitesi konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazı yazdı. Komite bakanlığa gönderdiği yazıda “ Ruhsat almış, betonarme inşaatı devam eden ya da tamamlanmış bir inşaatta tadilat ruhsatı başvurusu yapıldığında (müktesep hak gereği) ilk ruhsatın alındığı tarihteki geçerli yönetmeliğe tabi olması gerektiği düşüncesindeyiz. Tadilat ruhsatı başvurusu sırasında hangi yönetmelikten proje değerlendirilmesi yapılacağı konusunun açıklığa kavuşturulmasını talep ediyoruz” denildi.

BAKANLIKTAN TİCARET ODASI’NIN TALEBİNE RET

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Ticaret Odası’na gönderdiği cevap yazısında yayınlanan yönetmelik hükümleri gereği yapı kullanma izin belgesi almış olan binalarda eski yönetmeliğe göre yapılmasının mümkün olmadığı belirtildi.

İSKAN ALMIŞ BİNALARDA TADİLAT YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL

Bakanlıktan gelen cevap yazısını değerlendiren İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi üyeleri bakanlığın tadilat ile ilgili yönetmelik kararının uygulanamaz olduğunu belirtti. Tamamlanmış olan binada tadilat yapmak gerektiğinde yeni imar yönetmeliği gereği emsal hesabı yapılması ve binanın tamamen yıkılması gerektiğini belirten komite üyeleri, “Danıştay’ın iptal kararı ardından yeniden düzenlenen Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile müteahhitler emsal kaybı yaşadı. Yapı ruhsatı alınmış bir binada tadilat yaptığımızda yeni imar yönetmeliği ile yapmamız isteniyor. Yeni imar yönetmeliğine göre tadilat yaptığımızda inşaat alanı azaldığı için binayı yıkıp yeniden yapmak gerekiyor. Başka türlü tadilat yapmak mümkün değil. Bitmiş binalarda, özellikle ticari alanlarda tadilat ihtiyacı oluyor. Sektör bu konuda tıkanmış durumda. Yönetmeliğin bir an önce düzeltilmesi ve yapı ruhsatı alan binalara da inşaat ruhsatı aldığı dönemde geçerli olan imar yönetmeliğine göre tadilat verme imkanı getirilmeli” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.