Vatandaşlık Bedelinin 400 Bin Dolara Çıkarılması Konut Satışlarını Nasıl Etkiledi?

Vatandaşlık Bedelinin 400 Bin Dolara Çıkarılması Konut Satışlarını Nasıl Etkiledi?

Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, gayrimenkul yolu ile vatandaşlık edinim bedelinin 400 bin dolara çıkarılmasının konut satışlarını nasıl etkilediğini değerlendirdi.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu Ocak – Temmuz dönemi konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 2022’nin ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre konut satışı yüzde 24,2 artış gösterdi ve 820 bin 300 adet olarak gerçekleşti. Söz konusu konutların 39 bin 322’sini yabancı yatırımcılar alırken, Rus kaynaklı ilginin artarak devam ettiği görüldü. Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “Ocak – Temmuz döneminde Rus yatırımcısının Türkiye’den aldığı toplam konut sayısı 5300’ü aştı. 2021 rakamlarına yedi ayda ulaştık” dedi.

Rusya – Ukrayna arasındaki savaş kaynaklı talep artışının yılın ikinci yarısında bir miktar geri çekilmesini beklediklerini de söyleyen Hakan Bucak, “Savaş dolayısıyla ambargo uygulayan ülkeler kararlarında gevşemeye gitti. Vatandaşlık ve ikametgah veren ülkeler, Rus vatandaşlarından tekrar başvuru almaya başladı. Aslında bu geri çekilmenin sinyallerini ufak ufak görmeye başladık. Temmuz rakamlarına baktığımızda Haziran’a göre yüzde 83’lük bir düşüş yaşandığını görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İran ve Iraklı yatırımcıların ilgisinde yüzde 39’luk düşüş yaşandı

Hakan Bucak, 13 Haziran itibariyle uygulanmaya konulan gayrimenkul yolu ile vatandaşlık edinim bedelinin 400 bin dolara çıkarılmasını da değerlendirdi.

Rakamın 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasının negatif etkilerini temmuz ayı itibariyle görmeye başladıklarını dile getiren Bucak, şunları söyledi:

“Temmuz ayı rakamlarını incelediğimizde geçen yılın aynı ayına göre özellikle Iraklı ve İranlı yatırımcıya konut satışında yüzde 39’luk geri çekilme yaşandığını görüyoruz. Haziran döneminden temmuz ayına kalan çok fazla tapu devri olduğu için, sınırlı bir geri çekilme yaşadık. Gerçek tablo Eylül’de açıklanacak olan Ağustos ayı satış rakamlarından sonra ortaya çıkacak.  O zaman muhtemelen daha yüksek rakamlarla karşı karşıya kalacağız. Bu beklediğimiz bir durumdu. Geri çekilme iki ya da üç ay daha sürecektir. Yabancı yatırımcının bu yeni sürece adapte olmasıyla birlikte ilginin eski seviyelerine dönmesini öngörüyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.