Vatandaş 1 Gecekondusuna 5 Kat İstiyor

Vatandaş 1 Gecekondusuna 5 Kat İstiyor

Narlıdere'de kentsel dönüşüm süreci ile ilgili bilgi veren belediye başkanı Ali Engin aşırı emsal isteği ile sorunun çözülemeyeceğini, vatandaşın 1 gecekondusu için 5 kat emsal artışı istediğini söyledi.

A+A-

Dönüşüm süreçlerinde suçlu aramaya gerek olmadığını belirten Başkan Engin şunları söyledi: “Kentsel dönüşüm imar planlarını hükümetle beraber onaylamış bir belediye başkanı olarak şunu söyleyebilirim, bir suçlu aramaya gerek yok. O sorunu çözmüyor. Karşılıklı 30 yıldır İzmir’de bunu yapıyoruz. Bu sadece yerel yönetimin ve genel yönetimin çözeceği bir şey de değil. Siz eğer o araziler de yaşayanları ikna edemezseniz, belediye nasıl çözecek ya da hakkını yemeyelim ki hükümet nasıl çözecek? Vatandaş 5 bin konut yetmez, 15 bin konut yapalım derse, ne yapacağız? Yapacak mıyız? O daha büyük felaket olur. Nüfusu, riski, yoğunluğu katı artırırız. Yerinde dönüşüm dediğimiz dönüşüm, makul, bilime, akla ve şehirleşmeye uygun bir yerinde dönüşüm olmalı. 20 kat ver yerinde dönüşüm yap olur mu böyle şey?. Orada oturanların hakkı yenmeyecek ekonomik anlamda birde devlet kontrolünde olacak. Ya bakanlık ya belediye… Ancak benim dediğim başka bir şey, imar artışı ve rant beklentisi ile bu iş çözülmez! Bizden de hükümetten de bu isteniyor. Aşırı emsal artışı isteği bu sorunu çözemeyiz. 1 gecekondusuna 5 kat isteniyor. İstanbul bunu yaptı ve sonuçlarını yaşıyor. Biz İstanbul olmak istememeliyiz, burada odalar da haklı, aşırı imar yoğunluğu şehri yok eder! İstanbul’da olduğu gibi. Bir arsa vardır, onun yüzölçümü, imar hakkı ve değeri vardır. Sadece gecekondularda değil apartmanlarda da bu sorunu yaşıyoruz. 150 metre dairesi vardır. Küçültsün, daha küçük dairede otursun. Devlet bütün binaları yapabilir mi? Vatandaş hakkına razı olacak. Japonya’da Toyota fabrikasının sahibi 75 metrekare evde yaşıyor. Kültürleri öyle. Ben 100 metrekare evde oturabilirim, 50 metrekarede oturabilirim. Ama imkanım varsa başka bir şey. Ben 50 metrekare güvenli bir evde çok rahat oturabilirim. Sözüm parası olan vatandaşa değil, kentsel dönüşüm için imkanı olmayana, 30 yıl borçlanana diyorum. Daha küçük evde oturacaksınız ya da ülke olarak bu kabusu görmeye devam edeceksiniz. Sadece belediye, hükümet değil, hep beraber çözeceğiz, iyi yönetileceğiz. Yoksul bir ülke, bu kadar demiri, çimentoyu nereden bulsun. Nasıl bu kadar konutu yenileyeceğiz. Bina yıkımlarında tek suçlu müteahhit ya da mühendis değildir.

FORE KAZIK ZORUNLU OLABİLİR

Narlıdere’nin zemin etütleri ile ilgili de bilgi veren Başkan Engin “Narlıdere’nin zemin iyileştirmelerinde sorun görüyorum. Önümüzdeki yıllarda bazı bölgelerde kazık çakmak gerekir. Dönüşüm alanı eğimli ve o yüzden orada 5 katla sınır tuttuk. Orada bile kazık çakmak zorunda kalabiliriz. Narlıdere’nin genel olarak bir zemin problemi yok diyebiliriz. Alüvyonla bölge olan Sahilevleri de zaten iki katlı betonarme orada bir risk görmüyorum. Diğer bölgelerimizde de bir sıvılaşma sorunu yok. Yamaç bölgelerde toprak kayması sorunu var ve onu da kazıkla, iyileştirme ile bitirebiliriz.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.