Niyazi Gültekin

Niyazi Gültekin

Tweet Ekonomisi!

A+A-

Savaşlar insanlık tarihi kadar eskidir.

Kabil’in kardeşi Habil’i öldürmesi ile başlayan savaş kültürü günümüze kadar çeşitli boyutlarda taşınmıştır. İlk çağlarda taş-sopa ile başlayan daha sonra kılıç-kalkan ile devam eden savaşlar 13. Yüzyılda ilk ateşli silahın kullanması ile yeni bir boyut kazanmıştır.

Ateşli silahların kullanılmasının ardından savaşlar artmış ve 20. Yüzyılda zirve yapmıştır. İki dünya savaşının yaşandığı 20. yüzyılda hafif ateşli silahların yerlerini şehirleri harabeye dönüştüren ağır silahlar ve bir şehri tamamen yok edebilen atom bombaları almıştır.

2. Dünya savaşından sonraki soğuk savaşta ise nükleer silahlanma ve uzay savaşını görüyoruz.

21. yüzyıla geldiğimizde savaşların artık apayrı bir boyuta gittiğini fark ediyoruz.

Ekonomi savaşları…

***

Günümüzde en çok silahı olan değil ekonomisi en güçlü olan ülke dünyanın lideridir. Artık ülkeler arasındaki savaşlar silahlı çatışmalar ile değil ekonomik ambargolar ile yapılıyor.

Güçlü ülkeler, küçük ülkeleri işgal etmekle değil, ekonomik ambargo uygulamakla tehdit ediyor.

***

Donald Trump’un ABD başkanı olmasının ardından dünyadaki ekonomik savaşlar daha da şiddetlendi. Bunun en son örneğini Türkiye-ABD ilişkilerinde gördük.

ABD'li Pastör Andrew Brunson’un hapsedilmesinin ardından Türkiye’ye ekonomik savaş ilan eden ve bazı ambargolar uygulayan ABD Suriye konusunda da yine ekonomik bir savaş tehdidinde bulundu.

Siyasi boyutundan ziyade ekonomik boyutuyla bakıyorum ben bu olaya.Bir Tweet’in Türkiye’ye maliyetine…

ABD başkanı Donald Trump’ın ilk ekonomik yaptırımını 10 Ağustos 2018’de Twitter üzerinden duyurmasının ardından 5.73 olan dolar kuru bir anda 6.80’e fırladı.

Bir Tweet’in maliyeti 1 TL değer kaybı.

13 ocakta Trump Türkiye, Suriye meselesi ve Kürtler’i konu alan bir Tweet attı ve yeniden Türkiye’ye ekonomik tehditler savurdu. Trump’ın Tweet’inden sonra dolar 5.34’lü seviyelerden 5.54’lere kadar yükseldi.

Dünya ekonomisi Twetter’dan yönetiliyor!

Buradan çıkaracağımız 2 ders olmalı.

Birincisi bizim ekonomimiz bir Tweet ile günlük yüzde 20 değer kaybediyorsa artık kendi ekonomik modelimizi sorgulamalı; ithalata bağlı olmayan, üreten ve ihracat yapan bir ekonomi modeli geliştirmeliyiz.

İkincisi ilk Tweette 1 lira değer kaybeden TL daha sonra atılan Tweet’te 20 kuruş değer kaybetmiş ve hemen akabinde dolar 5,45’lerin altına gerilemiştir.

Bu demek oluyor ki ekonomimizin direnci artıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.